Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO Werelderfgoedlijst De Amsterdamse grachtengordel komt definitief op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zal een positieve invloed kunnen hebben op het behoud van de authenciteit van dit gebied en het toerisme. Ken je de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de plaatsing van de grachtengordel van Amsterdam op deze belangrijke lijst ?

Wat is Werelderfgoed

Werelderfgoed wordt als zodanig vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst en het betreft erfgoed op natuurlijk en cultureel gebied dat een unieke en onvervangbare status heeft en waarvan het behoud een belangrijke opdracht voor de hele wereld is. Ook kan men een Werelderfgoed als een bezit van de hele wereld en mensheid beschouwen.

De UNESCO Werelderfgoedlijst

Ieder jaar komt de Commissie voor het Werelderfgoed bij elkaar om te bepalen welke nieuwe monumenten tot Werelderfgoed benoemd gaan worden en dus op de Werelderfgoedlijst zullen worden geplaatst. Deze commissie bestaat uit leden die afkomstig zijn uit 21 landen wereldwijd. Momenteel staan er ongeveer 900 monumenten op de Werelderfgoedlijst. Overigens worden de Werelderfgoederen niet door UNESCO beheerd. Ieder land is verantwoordelijk voor het behoud van de monumenten in eigen land. Alleen wanneer er echt een urgent risico op de loer ligt, dan kan er een beroep worden gedaan op het Werelderfgoedfonds. Wanneer een land overigens een bepaald monument op de Werelderfgoedlijst geplaatst wil hebben, dan kan men hiervoor een nominatie indienen. Een monument moet hiervoor overigens aan bepaalde criteria voldoen.

UNESCO Werelderfgoed in Nederland

In Nederland zijn de volgende natuurlijke en culturele monumenten Werelderfgoed en deze staan ook als zodanig op de UNESCO Werelderfgoedlijst:
  • Schokland en regio vanaf 1995
  • De Waterlinie Amsterdam sinds 1996
  • De molens bij Kinderdijk vanaf 1997
  • Het Ir. D.F. Woudagemaal sinds 1998
  • De Droogmakerij de Beemster vanaf 1999
  • Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht sinds 2000
  • De Waddenzee is sinds 2009 het enige Nederlandse natuurlijke Werelderfgoed op de lijst.
  • Overigens staat ook het historische gedeelte van Willemstad op Curaçao op de Werelderfgoedlijst.

De Amsterdamse Grachtengordel genomineerd voor de Werelderfgoedlijst

Amsterdam heeft een nominatie ingediend om de hele grachtengordel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. In eerste instantie vond UNESCO dit gebied te ruim. Daarbij speelde ook een rol dat een gedeelte van het gebied eigenlijk te lelijk was om op de lijst te komen. Hiermee doelde men op onder meer de Weesperstraat. Amsterdam was echter de mening toegedaan dat dit gedeelte van het gebied er wel bij hoort, omdat ook hier sprake is van echte zeventiende eeuwse stedenbouw. Daarnaast heeft UNESCO ook kritiek geuit op plannen van de Gemeente Amsterdam om bepaalde monumenten af te breken, die zich in het gebied bevinden dat op de Werelderfgoedlijst moet komen. Uiteindelijk is UNESCO, na wederzijdse compromissen, echter akkoord gegaan met het nominatieverzoek om de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Plaatsing van de grachtengordel van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst

In augustus 2010 komt de Amsterdamse grachtengordel eindelijk als cultureel Werelderfgoed op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad Amsterdam zelf en diverse instellingen en organen binnen de stad zijn hier erg verheugd over, maar vinden het anderzijds niet meer dan logisch. Er worden namelijk al circa dertig steden uit Europa op de lijst vermeld, en zo gezien hoort Amsterdam er gewoon deel van uit te maken.

Werelderfgoedlijst en toerisme

Wanneer een monument op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst, kan dit leiden tot meer toerisme. Vaak zullen dit ook toeristen zijn die om een andere reden de stad Amsterdam en dan met name de grachtengordel bezoeken, dan het merendeel van de huidige toeristen. Deze nieuwe groep toeristen zal meer op cultuur gericht zijn dan op vermaak.
© 2010 - 2025 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederland en Werelderfgoedlijst van UNESCONederland en Werelderfgoedlijst van UNESCOWat voor de een cultureel of natuurlijk erfgoed van hoge waarde is kan voor een ander waardeloze oude troep lijken. Mens…
Werelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed ToursWerelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed ToursNederland heeft negen locaties die zich tot het Werelderfgoed mogen rekenen. Een daarvan bevindt zich in Willemstad op C…
De 9 straatjes: hip winkelen in AmsterdamVoor wie houdt van het authentieke Amsterdam en dol is op trendy winkeltjes is het zeker een aanrader 'de negen straatje…
Het UNESCO-Werelderfgoed KinderdijkHet UNESCO-Werelderfgoed KinderdijkHet Zuid-Hollandse Kinderdijk staat met het molengebied al jaren op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het gaat om een uniek…

Is er een verschil tussen een echt en een levend standbeeld?Is er een verschil tussen een echt en een levend standbeeld?Sinds het midden van de jaren negentig van vorige eeuw zie je ze steeds vaker opduiken op diverse locaties de ‘levende s…
Commedia dell'arteCommedia dell'arteCommedia dell'arte is de naam van het geïmproviseerde toneel uit de 16e en 17e eeuw. Bij deze komische Italiaanse toneel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixaneidel, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • www.parool.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.