De Zaanse Schans in Noord-Holland

De Zaanse Schans, gelegen aan de Zaan in Zaanstad, is een openluchtattractie waar historisch erfgoed is bewaard. Het is een woon-werkbuurt met diverse musea, molens, ambachten, bezoekerscentrum en een mogelijkheid om een rondvaart te maken. De Zaanse Schans geeft een goede indruk hoe het er in de 17e en de 18e eeuw uit heeft gezien. Het is het hele jaar geopend en er worden diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd. De Zaanse Schans is gratis, echter een aantal musea en molens vragen een kleine vergoeding.

Zaanstreek

Een gebied in Noord-Holland met veenweidegebieden, typisch Zaanse houtbouw, industriële monumenten, de Zaan, gezellige sfeer. De Zaan is een oude veenrivier die verschillende dorpen met elkaar verbindt. Aan de oevers staan een aantal monumenten, 17e eeuwse windmolens en 19e eeuwse fabrieken. Een industriële sfeer van ruim 400 jaar. Impressionist Monet heeft diverse schilderijen gemaakt van dit gebied, welke nog te bekijken zijn verspreid over de hele wereld. Annie M.G. Schmidt is bekend geworden met haar liedje ‘Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan’. Zo zijn er nog een aantal liederen geschreven over de Zaanstreek.

Oud Hollandse Ambachten

Op de Zaanse Schans worden elke dag demonstraties gegeven over Oud Hollandse Ambachten, zoals klompen maken, hoe er kaas gemaakt werd, schilderingen en nog veel meer. Verder staat er veel van deze uitgestald: rondwandelen in vroegere tijden.

Musea

Er zijn diverse musea aanwezig op de Zaanse Schans:
 • Zaans Museum
 • Museum Het Noorderhuis
 • Bakkerijmuseum
 • Museum van het Nederlandse Uurwerk
 • Museumwinkel Albert Heijn

Molens

Er zijn diverse molens op het gebied van de Zaanse Schans. Een bezoek waard is één van de werkende industriemolens. Of de verfmolen en oliemolen, beide dagelijks geopend van maart t/m oktober. Van november t/m februari zijn de meeste molens in het weekend te bezoeken.

Voor ieder museum en molen wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Klompenmakerij

De klompenmakerij bevindt zich in pakhuis De Vrede anno 1750. Een deel van het pakhuis is nu ingericht als klompenmuseum, met één van de grootste en mooiste collecties van Nederland. Dagelijks kan je hier zien hoe klompen gemaakt worden. Zowel de klompenmakerij als het klompenmuseum zijn gratis.
Tevens is hier de klompenwinkel, waar allerlei soorten en kleuren klompen te koop zijn: miniatuurklompjes, spaarpotten, sleutelhangers, maar ook klompen om te dragen. Verder is er een ruime keuze uit typisch Hollandse souvenirs en hebbedingetjes.

Rondvaart

Wil je de Zaanstreek van een andere kant bekijken? Dat kan. Met een rondvaart. Van april t/m september varen er rondvaartboten op de Zaan. Een mooi uitzicht en een hele andere belevenis.

Winkels

In de panden uit de historische tijd bevinden zich winkeltjes met van alles uit de Zaanstreek en Nederland. Je waant je in die tijd: klompen, kleding, kaas, kaarten, keramiek en nog veel meer.

Zaans Museum

In 1998 is het Zaans Museum geopend voor bezoekers. Het heeft waardevolle herinneringen met de thema’s: Wonen, Werken, Wind en Water. Het Zaans Museum is één van de oudste industriegebieden van Europa. Ieder voorwerp in het museum heeft zijn eigen verhaal. Het Zaans Museum heeft diverse prijzen gewonnen, zoals het European Museum of the Year Award, om de bijzondere open architectuur van het gebouw in relatie tot de omgeving en het leerzame programma en de presentatie.

Wat is er in 2007 te doen in het Zaans Museum?

Juli
29 juli: lezing over kunst en wetenschap in de tijd van Levelius in het Museum van het Nederlandse Uurwerk. 14.00 uur. €4,00 p.p.

Augustus
5 augustus: Rondleiding Kalverpolder 14.00 – 15.30 uur. Gratis
15 augustus: Kinderactiviteit in Jisperhuisje 14.00 – 16.00 uur. €3,00 p.p.
18 augustus:
 • Folkloredag 10.00 – 17.00 uur. Gratis
 • Klompzeilen 12.00 – 16.00 uur. € 5,00 p.p
 • Zaanse koren zingen op de molen
 • 26 augustus:
Kinderactiviteit ‘Russische verkleedpartij’ in Czaar Peterhuisje 14.00 – 16.00 uur. € 3,00 p.p.

September
2 september: Rondleiding Kalverpolder 14.00 – 15.3 15.30 uur. Gratis
8 september: Open Monumentendag met rondleiding. Gratis
29 september:
 • Zaanse molendag. Gratis
 • ‘Kunst in de Molen’

Tentoonstellingen in het Zaans Museum

14 april – 16 september: Work in Progress: Verkade
Hier worden de vorderingen met betrekking tot de bouw en de inrichting van het ‘Verkadepaviljoen’ getoond. Dit wordt een nieuwe vleugel van het Zaans Museum, wat onderdak gaat bieden aan de historische collectie van chocolade- en biscuitfabrikant Verkade uit Zaandam.

Kinderen in het Zaans Museum

Het museum is voor jong en oud. Speciaal voor de kinderen worden er activiteiten georganiseerd. Er worden verhalen verteld, ze kunnen ontdekken hoe alles vroeger ging en zijn er diverse programma’s:
 • Een rondleiding met koptelefoontje waarbij Klets de kat een verhaal vertelt over Wonen in het Zaans Museum.
 • Een bezoek bij Meneer Zeurniet in het Jisperhuisje. Heerlijk spelen in een leuke omgeving. Tevens worden er activiteiten georganiseerd.
 • Een speurtocht door het Zaans Museum
 • Varen in een boot op de Zaan
 • Binnenin een molen kijken
 • … en nog veel meer

Verjaardagspartijtje in het Zaans Museum

Wie wil er nu niet een bijzonder verjaardagsfeestje? Aan het werk in de Zaanse Schans, of een avontuurlijke tocht. Het kan allemaal. Er worden speciale activiteiten georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen.

Toegansprijzen

Zaanse Schans

Molens
Volwassenen: € 3,00
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 1,50

Het Noorderhuis
Volwassenen: € 1,50
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 0,50
Museumkaart geldig

Bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater
Volwassenen: € 1,00
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 0,50
Museumkaart geldig

Museum van het Nederlandse Uurwerk
Volwassenen/ 65+: € 5,00
Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,00
Jongeren 13 t/m 17 jaar: € 4,00
Museumkaart geldig

Rondvaarten
Volwassenen/ 65+: € 6,00
Kinderen 2 t/m 12 jaar: € 3,00
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bovenkruiers, veel voorkomende Nederlandse windmolensBovenkruiers, veel voorkomende Nederlandse windmolensNederland staat bij buitenlanders onder meer bekend om zijn windmolens. Over het hele land verspreid staan er windmolens…
Typisch Hollandse uitstapjesTypisch Hollandse uitstapjesHoe goed ken jij Nederland eigenlijk al? Voor een leuke en geslaagde vakantie kiezen de meeste mensen liever een vakanti…
Gratis dagje uit... Noord-HollandEen entree kaartje voor een pretpark kost al snel tussen de 15 en 30 euro. Voor een gezin van 4 personen met een modaal…

Cubaanse sigarenMonte Cristo, Cohiba, Romeo y Julieta. Wie aan Cuba denkt, denkt aan sigaren. Maar wat maakt de Cubaanse sigaren wereldb…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Bronnen en referenties
 • De Zaanse Schans
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 14-01-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.