Kitsch, überkitsch en edelkitsch

Het is heel lastig om te bepalen wat kunst en wat kitsch is. Meestal worden werken kitsch genoemd als ze worden gekenmerkt door sensatiezucht, gladheid of sentimentaliteit. Heel vaak wordt kitsch geassocieerd met lelijk, slecht of smakeloos.

Bekende voorbeelden

Bekende voorbeelden van kitsch zijn de souvenirtjes die je op reis kunt kopen, volversierde kerstbomen met ontelbare lichtjes, slingers en kerstballen en tuinversieringen zoals stenen kabouters. Ook kan muziek of literatuur zelfs kitsch zijn.

Onderverdeling

In de kunst wordt vaak een onderverdeling gemaakt tussen een kunstwerk van hoge kwaliteit of lage kwaliteit. Hogere kunst is het teken van goede smaak, lagere kunst is het teken van slechte smaak. Deze lagere vorm van kunst wordt ook wel kitsch genoemd. Eigenlijk wordt elke vorm van wansmaak kitsch genoemd.

Veel versieringen

Kitsch staat bekend om het overdadige gebruik van versieringen. Daarnaast wordt iets kitsch genoemd als een kunstwerk niet echt is gelukt. Ook gekopieerde kunstwerken worden kitsch genoemd. Een veelgebruikte term voor kitsch is dan ook wel nep of namaakkunst.

Geschiedenis

Het woord kitsch vindt zijn oorsprong in Duitsland. Zo rond het begin van de twintigste eeuw. Daar werd het woordje kitschen gebruikt. Dit betekende letterlijk een ‘een vochtig vuil snel opkuisen waardoor je een vieze koek krijgt.‘ In Limburgse dialecten heeft het woord de betekenis van klokhuis. Kitsch betekent dan ook wel troep of afval.

Edelkitsch en überkitsch

Net als kunst, bestaan er ook verschillende uitingen van kitsch. In de kitschwereld zijn er dan ook nog enkele onderverdelingen te noemen. Zo heb je edelkitsch en überkitsch.

Edelkitsch

Een heel bekend voorbeeld hiervan is Disneyland of de hotels in Las Vegas, waarbij steden zoals Venetië zijn nagebouwd. Hierbij heeft men heel veel inspanningen geleverd om een voorwerp te maken. Er werd hier dan ook heel veel geld ingestoken. Ook wordt de term edelkitsch gebruikt voor voorwerpen die zijn nagemaakt uit een bepaalde tijd, zoals nepzuilen en nepbeelden die je in de tuincentra kunt kopen.

Überkitsch

Het woord zegt het eigenlijk al: überkitsch is de allerhoogste vorm van kitsch. Het is vaak nog lelijker, extremer en frivoler dan edelkitsch. Bij überkitsch kan je denken aan serviezen, vazen, pronkschaaltjes, afbeeldingen van herderinnetjes, huilende zigeunerjongetjes of verliefde koppels op een schommeltje. Het is vaak helemaal over the top. De afbeeldingen en versiersel zijn vaak ontzettend extreem en frivool. Voor veel mensen is het dan ook niet meer leuk om naar te kijken.
© 2012 - 2020 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De dunne lijn tussen Kunst en KitschDe dunne lijn tussen Kunst en KitschDe ene brengt na zijn vakantie een heleboel souveniertjes mee om zijn woonkamer er vol mee te zetten ,terwijl de andere…
Waarom kunst wel en kitsch niet?mijn kijk opWaarom kunst wel en kitsch niet?Je hoort het zo vaak “kunst is mooi en kitsch is ordinair”, waarbij de zogenaamde kunstkenners bepalen wat kunst is en w…
Tweede scherm: het nieuwe tv kijkenBij steeds meer tv-programma's wordt gepraat over een 'tweede scherm' of in het Engels 'second screen'. Tijdens een tv-u…
Trödelmarkt, de Duitse rommelmarktTrödelmarkt, de Duitse rommelmarktTrödelmarkt, de Duitse tegenhanger van de Nederlandse rommelmarkt maar dan vaak vele malen groter. Wie van lekker rondst…

De DodenherdenkingElk jaar, op 4 mei, worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken va…
Het raadsel NostradamusHet raadsel NostradamusMichel Nostradamus werd geboren op 14 december 1503 in Saint-Remy. Hij was een Franse astroloog, chemicus en medicus. Hi…
Bronnen en referenties
  • KitschEnKunst

Reageer op het artikel "Kitsch, überkitsch en edelkitsch"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!