Vier Marokkaanse koningssteden

Vier Marokkaanse koningssteden Koningssteden zijn steden in Marokko die ooit door machthebbers tot hoofdstad zijn uitgeroepen en waar zij hun residentie hadden. Zo staan vier Marokkaanse steden bekend als koningsstad namelijk Fès, Marrakech, Meknès en Rabat. Deze vier steden hebben bijzonder veel te bieden op cultureel gebied en trekken daarom jaarlijks vele toeristen. Bijzondere bouwwerken zoals moskeeën staan vaak centraal.

Fès de oudste van de vier Marokkaanse koningssteden

Karueein-universiteit

Fès is de oudste van de vier koningssteden en was totdat de Fransen kwamen de hoofdstad van Marokko. De Fransen maakten Rabat tot bestuurscentrum. Fès is in 789 gesticht door Idris I en telt momenteel rond 950.000 inwoners. Eeuwenlang was Fès een van de belangrijkste intellectuele en spirituele centra van de islam met ook nu nog de vestiging van de Karueein-universiteit die door Fatima al-Fihri in 859 werd gesticht. Dit is de oudste universiteit van de wereld en heeft ook vandaag nog veel opleidingsmogelijkheden en studenten.

Kobaltblauw

Fès kent talrijke monumenten. Een zeer opvallend monument is een van de toegangspoorten waarbij de kobaltblauwe kleur in het oog springt. Die poort, genaamd Bab Boujeloud, is aan de buitenzijde druk versierd met kobaltblauwe figuren terwijl de binnenkant de groene kleur van de islam heeft. Door die poort wordt het oude stadsdeel, de zogenaamde medina, bereikt die tot Werelderfgoed is verklaard door UNESCO.

Veel toerisme

De medina is een doolhof van smalle straatjes en steegjes waar gemotoriseerd verkeer verboden is. Zware spullen worden er door ezels vervoerd. In het centrum van de medina bevinden zich leerlooierijen waar huiden nog op een traditionele wijze worden gelooid en geverfd. De stank die dat met zich meebrengt zorgt er voor dat veel toeristen met een takje mint dicht bij de neus rondlopen. Naast de leerlooierijen trekken ook oude ambachten, zoals het vervaardigen van tapijten en aardewerk, veel toeristen aan en ook het grote aantal moskeeën trekt veel bezoekers.

Marrakech door kleur van leem rode stad genoemd

Berber identiteit

Marrakech ligt in het westen van Marokko aan de voet van het Atlas-gebergte. De stad heeft ruim meer dan 800.000 inwoners en werd in 1062 gesticht door Yusuf ibn Tashfin. Marrakech heeft als bijnaam de rode stad omdat veel huizen en de stadsmuren opgetrokken zijn uit rode leem. De stad heeft, meer dan sommige andere Marokkaanse steden, de identiteit van de oorspronkelijke bewoners, de Berbers, weten te behouden.

Vierkante minaret

De medina van Marrakech is de grootste van Marokko en wordt door een stadsmuur met een totale lengte van 19 kilometer omgeven. Op enkele plaatsen zijn die muren twee meter dik en bereiken een hoogte van negen meter. In het centrum van de medina ontstaat elke avond een bonte mengeling van eetstalletjes en acrobaten, dansers, slangenbezweerders, verhalenvertellers en waarzeggers op het grote plein de Djema el-Fna. Dit plein behoort ook tot de Werelderfgoederen van UNESCO. Binnen de muren van de medina bevindt zich de Koutoubia-moskee die in opdracht van sultan Abd el-Moumen rond 1162 is gebouwd. De karakteristieke vierkante minaret van die moskee werd in 1196 voltooid en heeft een hoogte van 70 meter.

Meknès het Versailles van Marokko

Van dorp naar stad

Meknès wordt het Versailles van Marokko genoemd omdat er zeer veel prachtige paleizen te vinden zijn. De inwoners van Meknès wonen verspreid in drie stadsdelen de medina, de kasba en de Ville Nouvelle. Sultan Moulai Ismaïl, die regeerde van 1672 tot 1727, maakte Meknès tot zijn residentie en veranderde wat oorspronkelijk slechts een klein dorp was tot een belangrijke stad onder meer door grote bouwprojecten. Ook Meknès werd (in 1996) door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Centrum van landbouwgebied

Meknès ligt op een hoogvlakte aan de noordrand van het Atlasgebergte en is het centrum van een gebied met veel landbouw met olijven, wijn, groente en fruit en ook industrieën met textiel, conserven en cement. Verder worden er tapijten, lederwaren en metaalwaren vervaardigd.

Zware aardbeving

De medina van Meknès wordt omgeven door een stadsmuur waarin zich diverse fraaie toegangspoorten bevinden met als bekendste de Bab Mansour el-Aleuj die in de achttiende eeuw is gebouwd. Ook het stadsdeel de kasba is omgeven door muren. In 1755 werd de stad zwaar getroffen door een aardbeving.

Rabat hoofdstad van Marokko

Door Fransen tot hoofdstad gemaakt

Rabat is momenteel de hoofdstad van Marokko en telt ongeveer 650.000 inwoners. De stad werd rond 1150 gesticht door de eerste heerser van de Almohaden-dynastie namelijk Abd el-Moumen. Maar lange tijd vóór de stichting van de stad hadden de Romeinen er al een nederzetting genaamd Sala Colonia. In de veertiende eeuw verloor de stad zijn belangrijkheid totdat in 1912 de Fransen de stad tot hoofdstad maakten.

Infrastructuur koningssteden niet aangetast

Koning Mohammed V en zijn zoon Hassan II liggen in Rabat begraven. Ook het mausoleum van de Franse maarschalk bevindt zich in Rabat. Lyautey was de eerste Franse gouverneur in Marokko en spande zich vanaf 1912 in om van daaruit Marokko economisch te ontwikkelen. Een van zijn grote verdiensten is dat hij er voor zorgde dat de infrastructuur van met name de koningssteden niet werd aangetast. Daarom liet hij op veel plaatsen buiten de bestaande medina een nieuwe stad (Ville Nouvelle) bouwen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: MarokkoDe Marokkaanse keuken raakte in Nederland bekend door de invloed van de vele Marokkaanse migranten. Opeens werden cousco…
Marokko, een land met vier KoningsstedenMarokko, een land met vier KoningsstedenMarokko is een land dat in het noorden van Afrika ligt. In het Arabisch heet Marokko 'Maghreb' en dit betekent ook wel …
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Ifrane - Natuur en Franse architectuur in de Midden-AtlasIfrane - Natuur en Franse architectuur in de Midden-AtlasIfrane is een klein stadje gelegen in het Midden-Atlasgebergte van Marokko en ligt ongeveer 40km ten noorden van Meknes.…

Ingapirca, de Inca's in EcuadorDe ruïnes van Ingapirca zijn de best bewaarde restanten van de Inca cultuur in Ecuador. Gelegen in de groene bergen van…
Egypte, het 'geschenk van de Nijl'Egypte, het 'geschenk van de Nijl'De Sahara vormde zich ongeveer 2500 v.C. De verwoestijning van het noordelijk deel van Afrika was het sluitstuk van een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kkortmulder, Pixabay
  • Wikipedia
  • Winkler Prins
  • Vakantiemarokko.info
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.