Geschiedenis van Marokko in grote lijnen

Geschiedenis van Marokko in grote lijnen Marokko is een koninkrijk dat ligt op het kruispunt van Europa en Afrika. Het is een land met een rijke geschiedenis en vooral ook met een prachtige cultuur die onderhevig is geweest aan verschillende overheersers. De oorspronkelijke bevolking zijn Berbers die in grote stammen leefden onder een leider die zelf de regels vaststelde. Daarom zijn geen twee Berberstammen gelijk temeer omdat zij ver uit elkaar leefden.

Diverse veroveraars

Dat ver uit elkaar leven was er ook de oorzaak van dat het voor andere volken niet zo moeilijk was om binnen te vallen en streken te veroveren. Zo vielen omstreeks 1200 voor Christus de Phoeniciërs de Berbers aan en veroverden de kuststroken. Maar zij werden op hun beurt verslagen door de Carthagiërs die rond de vijfde eeuw voor Christus geheel Noord-Afrika overheersten. Echter ook de Carthagiërs werden aangevallen door de vijand en wel de Romeinen die alle schatten van de Carthagiërs veroverden in de tweede eeuw voor Christus.

Romeinse vorsten

Vanaf die tijd regeerden de Romeinen over de bezette gebiedsdelen door samenwerkingsovereenkomsten te sluiten met de plaatselijke stammen. De bekendste vorst uit die tijd is Gaius Julius Juba die leefde van 50 voor Christus tot 23 na Christus. In de tweede eeuw na Christus werd het Christendom geïntroduceerd waartoe een deel van de bevolking zich bekeerde en daarnaast kwam ook het Jodendom opzetten.

Verovering door Arabieren

Samen met het huidige noorden van Algerije hoorde de streek tot het toenmalige Mauretanië totdat het na de dood van Ptolemaeus van Mauretania, de zoon van Gaius Julius Juba, een Romeinse provincie werd met de naam Mauretania Tingitana. Na de val van het Romeinse Rijk werd het gebied een tijd door de Vandalen geregeerd en vervolgens tot 700 door onafhankelijke Berbers. Omstreeks die tijd werd het veroverd door de Arabieren die hun beschaving en cultuur meebrachten.

Opkomst islam

Belangrijk binnen die cultuur was de islam. Zo werd Marokko tijdens de Idrisid Dynastie, die tot de elfde eeuw duurde, een centrum van religieus onderwijs. Daarna kregen de Berber dynastieën meer macht met religieuze hervormers. Weer later regeerde de Saadi Dynastie gedurende de zestiende eeuw tot ongeveer de helft van de zeventiende eeuw en daarna was de Dynastie van de Alaouieten aan de macht.

Beschermheerschap door Fransen en Spanjaarden

Ook in de achttiende en negentiende bleef de Dynastie der Alaouieten aan de macht totdat in het begin van de twintigste eeuw vooral Frankrijk zijn belangen in Noord-Afrika wilde vergroten. De Fransen verwierven samen met de Spanjaarden het beschermheerschap over een groot deel van Marokko en hoewel sultan Mohammed V wel regeerde had hij niet de eigenlijke macht over het land.

Terug naar zelfstandigheid

Ongeveer halverwege de twintigste eeuw werden pogingen ondernomen om de zelfstandigheid weer terug te krijgen. Uiteindelijk lukte het sultan Mohammed V, door verdragen met Frankrijk en Spanje te sluiten, om een eind te maken aan het beschermheerschap van die landen. Mohammed V nam in 1957 de titel koning aan en werd in 1961 opgevolgd door zijn zoon Hassan II die na 38 jaar monarchie in 1999 stierf en door zijn zoon Mohammed VI werd opgevolgd.

Modernisering en hervormingen

Koning Mohammed VI heeft vanaf het begin van zijn koningschap getracht Marokko te moderniseren en de mensenrechtensituatie te verbeteren. Zo liet hij 8.000 politieke gevangenen vrij en verminderen de straf voor 30.000 anderen. In 2004 werden hervormingen ingesteld ter verbetering van de positie van vrouwen. Eind 2008 kreeg Marokko van de EU de status van bondgenoot. Marokko is onder Mohammed VI duidelijk het pad ingeslagen van economische, politieke en sociale hervormingen en modernisering.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marokko; Marokko haar bevolking en haar talenMarokko heeft in de 21 e eeuw een enorme bevolkingsgroei doorgemaakt. Het aantal inwoners van Marokko groeide van minder…
Eetcultuur: MarokkoDe Marokkaanse keuken raakte in Nederland bekend door de invloed van de vele Marokkaanse migranten. Opeens werden cousco…
De Maghreb in Noord-Afrika: landen met dezelfde identititeitDe volgende landen delen als het ware een identiteit: Mauritanië, Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. Ze delen dezelfde…
Berbers als naam van een taalBerbers als naam van een taalHet communiceren van mensen door middel van taal zou een stuk eenvoudiger zijn als er wereldwijd slechts één taal beston…

Ingapirca, de Inca's in EcuadorDe ruïnes van Ingapirca zijn de best bewaarde restanten van de Inca cultuur in Ecuador. Gelegen in de groene bergen van…
Vier Marokkaanse koningsstedenVier Marokkaanse koningsstedenKoningssteden zijn steden in Marokko die ooit door machthebbers tot hoofdstad zijn uitgeroepen en waar zij hun residenti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David6303, Pixabay
  • Landenweb.net
  • Marokko-info.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.