Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, Paaszondag

Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, Paaszondag Pasen, de belangrijkste Christelijke feestdag. Een feestdag die eenieder kent en ervaart, maar wat vieren we precies met Pasen? Wat houden dagen als Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag en Paaszondag in? En waarom heet het 'Goede' vrijdag? Een duidelijk en tevens uitgebreid antwoord volgt:

Wat vieren we met Pasen?

Met Pasen viert men de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Dit is de verrijzenis uit de dood. De toegang tot een nieuw en eeuwig leven wordt met Pasen gevierd door de Gelovigen. De datum waarop Pasen valt verschilt. De datum wordt bepaald door de maanstand. Pasen wordt namelijk gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan bij het begin van de lente. Pasen is een heidens voorjaarsfeest. Paasvuren werden ontstoken die kwade geesten moesten verdrijven.

Witte donderdag

Op Witte donderdag viert Jezus met Zijn apostelen het Laatste Avondmaal. Jezus weet dat Hij de volgende dag op het kruis zal gaan sterven. Uit liefde voor ons geeft Hij op die laatste avond van zijn leven aan de apostelen een 'afscheidscadeau'; Hij geeft zijn eigen Lichaam en Bloed onder de gedaanten van Brood en Wijn. Hij neemt het brood en zegt: "Neemt en eet hiervan, gij allen, want dit is mijn Lichaam, dat voor u gegeven wordt" Vervolgens neemt Hij de beker wijn en zegt: "Neemt deze beker en drinkt hier allen uit, want dit is de beker van het nieuwe altijddurende verbond, dit is mijn Bloed dat voor u en alle mensen wordt vergoten tot vergeving van de zonden. Blijft dit doen om Mij te gedenken." Dit is de reden dat christenen op Witte Donderdag brood en wijn met elkaar delen.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is de laatste vrijdag voor Pasen. Op deze dag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. De kerkklokken voor aanvang van de kerkdienst luiden niet, dit als een teken van rouw. Christenen geloven dat Christus ‘vrijwillige’ dood betekende dat God zich om het menselijke lijden bekommerde en het zelf op zich nam, daarom wordt Goede Vrijdag ‘Goed’ genoemd. Goede vrijdag blijkt de meest indrukwekkende dag voor Christenen.

Stille Zaterdag

Stille Zaterdag is de dag voor Pasen en de dag na Goede vrijdag. Stille Zaterdag is de laatste dag van de vastentijd, die 40 dagen eerder begonnen is. Met Stille Zaterdag wordt men aan de periode herinnert dat Christus dood in het graf lag. In afwachting van de volgende Paasmorgen heerst dan in het kerkelijke leven stilte. Stille Zaterdag is de laatste dag van de lijdensweek in voorbereiding op het Christelijke Paasfeest.

Paaszondag

Paaszondag staat in het teken van de vreugde over Christus’ Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de vergeving der zonden en de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. De verrijzenis van Jezus is de hoogste waarheid van het Christelijke geloof. Enkele vrouwen, onder wie Maria van Magdalena, gaan op de derde dag na Jezus’ dood in alle vroegte naar zijn graf. Het eerste waarmee de vrouwen, die Jezus’ lichaam wilden gaan balsemen, geconfronteerd werden, was het lege graf. Ook Petrus en Johannes, die door de vrouwen gealarmeerd waren stelden vast dat Jezus’ lichaam niet meer in het graf lag. Zij zagen alleen de doeken die rond Jezus’ lichaam gewikkeld waren. De ontdekking van het lege graf voor de apostelen was een eerste stap naar de erkenning van het feit van de verrijzenis.

De verrijzenis

De Kerk leert dat de Verrijzenis van Jezus een eenmalig feit is, een machtig ingrijpen van God waardoor Jezus als Zoon Gods openbaar is geworden. De verrijzenis markeert het begin van een geheel nieuwe wereld, waarin de dood in beginsel overwonnen is. De Kerk viert met Pasen dat de verrijzenis van Jezus Christus ook heeft geleid tot de verrijzenis van alle gelovigen, "van nu af door de rechtvaardiging van onze ziel, later door het ten leven wekken van ons lichaam".

Naam

Ons woord ‘Pasen’ komt, via het Aramese Pascha, van het Hebreeuwse Pesach. Pascha en Pesach duiden het Joodse paasfeest aan, een lentefeest waarmee de Joden de bevrijding van de slavernij in Egypte vieren. Beide termen worden ook gebruikt voor het Paaslam dat tijdens dit feest werd geslacht.

Symbolen Pasen

Pasen is een feest vol symboliek.

Het paasei

Het paasei is het symbool van vruchtbaarheid en oneindigheid. Op Paaszondag worden eieren versierd en geverfd en verstopt voor de kinderen. Na het vinden mogen de kinderen de eieren opeten. Het verstoppen van eieren komt oorspronkelijk uit de oude gewoonte om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken.

De kleur groen

Het frisse groen van pas ontloken bladeren verwijst naar het nieuwe leven, dat mensen kennen wanneer ze leven vanuit Jezus’ boodschap.

De paaskaars

Deze dikke, met symbolen versierde kaars wordt de avond voor Pasen aangestoken. De kaars brandt daarna bij elke liturgische viering tot en met Pinksteren. Hiermee wordt eenheid van de paastijd gesymboliseerd. De paaskaars is het symbool van de verrezen Christus.

De paashaas

De haas behoort tot de meest vruchtbare dieren, daarom is de paashaas het symbool van het overvloedige leven en de vruchtbaarheid van de aarde. Dat een paashaas eieren legt wordt verklaard door het feit dat vogels hun
eieren soms achterlaten in lege hazenlegers. Deze eieren worden gezien als hazeneieren.
© 2012 - 2024 Lots, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Pasen belangrijkste christelijke feest met minder commerciePasen belangrijkste christelijke feest met minder commercieHoewel velen meer betrokken zijn bij Kerstmis is Pasen het belangrijkste christelijke feest. Pasen volgt in het liturgis…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…

Synoniemen van Sint JuttemisSynoniemen van Sint Juttemis17 augustus is het Sint Juttemis. Althans, dat wordt beweerd. Maar als iets pas met Sint Juttemis gebeurt, dan wordt bed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: wga.hu, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Boer, C. den, (2005). Pasen feest van bevrijding, Zoetermeer: Boekencentrum.
  • Van den Herik, K.J. (1998), Zienswijze. Baarn: Uitgeverij Nijgh Versluys
Lots (2 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.