Christelijke Feestdagen - Pasen

Christelijke Feestdagen - Pasen Pasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is niet christelijk.

Waarom en wanneer vieren wij Pasen?

Op de vrijdag voor Pasen, Goede Vrijdag, wordt het lijden en de dood van Christus herdacht, met Pasen vieren wij de wederopstanding van Jezus. De Christenen geloven dat als Jezus terugkomt op aarde, dat met Pasen zal zijn.
Jezus wordt ook wel voorgesteld als het Paaslam, of het Lam van God. Zijn dood was namelijk een offer aan God.

Pasen is oorspronkelijk een Joods feest, Pesach genoemd. Zij gedenken op deze dag de daden van God voor het land Israël. De eerste christenen waren veelal Joods, zij hielden Pesach in ere, maar gaven het de huidige betekenis. De feesten Pesach en Pasen worden nu ook niet meer op dezelfde dag gevierd.

De datum waarop Pasen valt verschilt, maar ligt altijd tussen 22 maart en 25 april. De datum wordt bepaald door de maanstad. Pasen wordt namelijk gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente (21 maart).

De Paashaas en Paaseieren

De Paashaas is net als de Paaseieren een heidens symbool voor nieuw leven, de terugkeer van de lente wordt er mee gevierd. Een haas is het symbool voor vruchtbaarheid, een ei voor nieuw leven in het voorjaar.

Ondanks dat het ei een heidens symbool is, is het in het Jodendom traditie dat er tijdens Pesach een hardgekookt ei wordt geserveerd met botjes van een lam. Hier zie je weer de verwijzing naar het offerlam, Jezus Christus.

Overigens kennen ze de Paashaas niet in België en Frankrijk, daar is het traditie dat de eieren worden gebracht door de Paasklokken, ook wel de klokken van Rome genoemd.

Een Paasei, ook wel easter egg genoemd in het Engels, heeft ook een andere betekenis. Het wordt gebruikt om een verborgen boodschap aan te duiden, bijvoorbeeld in een film of computerspel.
© 2006 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Van paasei tot paashaasVan paasei tot paashaasVan paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer…
Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagWitte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagPasen, de belangrijkste Christelijke feestdag. Een feestdag die eenieder kent en ervaart, maar wat vieren we precies met…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…
Pasen tradities: eieren leggen, Palmpasen en chocolade-eiVanaf februari zijn ze weer volop verkrijgbaar: chocolade paaseieren en paashazen. Ook schilderen we in deze tijd volop…

Christelijke Feestdagen - PinksterenChristelijke Feestdagen - PinksterenPinksteren is een christelijk feest en Tweede Pinksterdag is een nationale vrije dag in Nederland. Maar waarom vieren wi…
De glazen kerstbalPas in 1831 werd door de heer Linder de eerste glazen kerstbal geblazen. Omdat hij eigenlijk geen geld had voor het kope…

Reageer op het artikel "Christelijke Feestdagen - Pasen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hann, 23-02-2012 22:23 #2
Ik was verbaasd over het zinnetje: "De Christenen geloven dat als Jezus terugkomt op aarde, dat met Pasen zal zijn." Dat is nieuw voor mij, terwijl ik christelijk ben opgevoed en nu ook christen ben. Ik denk niet dat alle christenen dit geloven.
Naar mijn idee zit de dag van de wederkomst van Jezus niet vast aan de Paasdagen. Ik zal het eens vragen aan mijn bijbelstudiegenoten of zij hier wel eens van hebben gehoord.

Etsel (infoteur), 17-08-2007 19:32 #1
Er staat volgens mij een fout in je artikel. Het joodse Pesach (komt van het hebreeuwse werkwoord "overslaan" en hangt samen met het feit dat de Doodsengel, toen hij de eerstgeborenen der Egyptenaren doodde, de huizen van de kinderen Israëls oversloeg) wordt gevierd om de bevrijding uit de Egyptische slavernij te herdenken en daarmee de geboorte van het joodse volk. Het is het lente-feest (Chag Aviev). Het wordt acht dagen gevierd (in Israël zeven dagen). Dat Pasen en Pesach meestal niet op dezelfde dagen vallen heeft te maken met het feit dat het joodse jaar niet een zonnejaar is, maar een maanjaar. Dat wil zeggen de duur van de maand hangt af van de tijd, welke de maan nodig heeft om een volledige baan rond de aarde af te leggen. Het maanjaar bestaat uit ongeveer 354 dagen. Zevenmaal in de 19 jaar wordt een extra maand aan het maanjaar toegevoegd. Anders zouden de joodse feestdagen, die met een bepaald seizoen verbonden zijn, op den duur niet langer in het juiste jaargetijde worden gevierd. Pesach moet bijvoorbeeld altijd in de lente worden gevierd.

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Reacties: 2
Schrijf mee!