Christelijke Feestdagen - Pasen
Pasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is niet christelijk.
Waarom en wanneer vieren wij Pasen?
Op de vrijdag voor Pasen, Goede Vrijdag, wordt het lijden en de dood van Christus herdacht, met Pasen vieren wij de wederopstanding van Jezus. De Christenen geloven dat als Jezus terugkomt op aarde, dat met Pasen zal zijn.
Jezus wordt ook wel voorgesteld als het Paaslam, of het Lam van God. Zijn dood was namelijk een offer aan God.
Pasen is oorspronkelijk een Joods feest, Pesach genoemd. Zij gedenken op deze dag de daden van God voor het land Israël. De eerste christenen waren veelal Joods, zij hielden Pesach in ere, maar gaven het de huidige betekenis. De feesten Pesach en Pasen worden nu ook niet meer op dezelfde dag gevierd.
De datum waarop Pasen valt verschilt, maar ligt altijd tussen 22 maart en 25 april. De datum wordt bepaald door de maanstad. Pasen wordt namelijk gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente (21 maart).
De Paashaas en Paaseieren
De Paashaas is net als de Paaseieren een heidens symbool voor nieuw leven, de terugkeer van de lente wordt er mee gevierd. Een haas is het symbool voor vruchtbaarheid, een ei voor nieuw leven in het voorjaar.
Ondanks dat het ei een heidens symbool is, is het in het Jodendom traditie dat er tijdens Pesach een hardgekookt ei wordt geserveerd met botjes van een lam. Hier zie je weer de verwijzing naar het offerlam, Jezus Christus.
Overigens kennen ze de Paashaas niet in België en Frankrijk, daar is het traditie dat de eieren worden gebracht door de Paasklokken, ook wel de klokken van Rome genoemd.
Een Paasei, ook wel easter egg genoemd in het Engels, heeft ook een andere betekenis. Het wordt gebruikt om een verborgen boodschap aan te duiden, bijvoorbeeld in een film of computerspel.