Sinterklaas en Zwarte Piet moeten goed geschminkt zijn

Sinterklaas en Zwarte Piet moeten goed geschminkt zijn Sinterklaas is de beste kindervriend die er is. Wie kleine kinderen en grote mensen tegen de sinterklaastijd een echte leuke avond wil bezorgen, moet zich verkleden als Sinterklaas of Zwarte Piet en uit die rol alles halen dat erin zit. Een pakjesavond krijgt beslist iets extra’s als Sint en Piet zelf de zak met cadeautjes komen afleveren en zich daarbij ook serieus in die rol inleven. Zelf kunt u daarbij het grootste plezier hebben, maar er zijn wel regels aan die rol verbonden. Sinterklaas speelt daarbij de goede, oude Sint die de kinderen vriendelijk behandelt en Zwarte Piet speelt daarbij de vrolijke gast die de cadeautjes overhandigt en daarbij grapjes maakt en de lachers op zijn hand heeft. Het zijn twee leuke rollen om uit te beelden.

Sinterklaas spelen als bijverdienste voor studenten

Vooral voor studenten is het een ludieke bijverdienste om zich per stel te verhuren als Sinterklaas en Zwarte Piet. In de tijd vanaf de intocht van de Sint hebt u het dan wel even erg druk, maar kunt vaak aardig wat bijverdienen op een gezellige en leuke manier. Niet alleen bij gastgezinnen, maar vaak ook op verenigingsavonden, in winkelcentra, bij scholen en bij feestjes zijn Sinterklaas en zijn Piet(en) meestal heel welkom.

Jarenlang Sint en Piet zijn

Als u zich eenmaal bewezen hebt als een goede en onderhoudende Sinterklaas, waar men op kan rekenen, kunt u dit vaak jarenlang en met plezier blijven doen. U wordt dan elk jaar opnieuw gebeld voor een afspraak. Voorwaarde is wel dat u goed weet hoe u zich als waardige Sint en aardige, vriendelijke Piet moet gedragen.

Een goed Sinterklaas- en Zwarte Pietenpak verzorgen

Als Sinterklaas en als Zwarte Piet moet u natuurlijk ook goed gekleed gaan. Sommige Sinterklazen denken dat het al genoeg is om een zelf gemaakte mijter op te zetten, een baard van watten te maken, van een wit laken een lange jurk te laten naaien en een paars of rood tafelkleed om zich heen te wikkelen. Daarbij dan een lange staf en klaar is de Sint.

Een mooie staf, een mooie mijter en voor Piet een mooie pruik

Zoals het in het vorige stukje staat werkt het echter niet. Sinterklaas en Zwarte Piet moeten er naar behoren uitzien met alles erop en eraan. Kinderen hebben het snel door als iets niet helemaal klopt. Vooral de kinderen van vijf en zes jaar hebben het snel door als er alleen maar een "verkleedpartij" is opgezet.

Slimme kinderen herkennen in Sinterklaas vaak een bekende

Kinderen zijn niet blind en niet dom en zien heus het kwaliteitsverschil wel. Zij vergelijken al snel de Sinterklaas en de Pieten die zij bij de intocht van de Sint in hun woonplaats gezien hebben en de Sinterklaas en Zwarte Piet die zij nu thuis of op school zien. Een beetje verschil mag er wel zijn. Sinterklaas en Zwarte Piet hebben immers ook een kast met kleren thuis, maar die kleren moeten er dan wel professioneel uitzien.

Een goed Sinterklaas pak kunt u gemakkelijk huren

Gelukkig is een goed pak voor Sinterklaas en Zwarte Piet voor weinig geld op veel plaatsen te huur, dus daar is gemakkelijk aan te komen, als u er maar op tijd bij bent. U kunt ook op internet goede pakken kopen, nieuw of tweedehands, bijvoorbeeld op Marktplaats, want een dergelijk pak heeft men immers slechts een paar weken per jaar nodig.

Een pak voor Sinterklaas of Zwarte Piet kopen kan ook

Wilt u een pak kopen, maar gebruikt u het in het volgend jaar niet meer, laat het dan gewoon een jaartje op zolder liggen en verkoop het weer in de volgende sinterklaastijd. U krijgt er dan vermoedelijk hetzelfde geld voor terug, als waar u het voor gekocht hebt. Let er wel op dat u als Sinterklaas ook een mooi rood boek en een staf bij u hebt. Ook de schoenen moeten passen bij de outfit.

Een zwarte coltrui voor Zwarte Piet

Zwarte Piet doet er goed aan om al voor het schminken een zwarte coltrui aan te trekken. Op die manier hoeft er niets meer over het hoofd getrokken te worden, waardoor de schmink eventueel zou beschadigen. De rest van de kleding en vooral de mooie, witte kraag wordt pas als laatste vastgezet.

De pruik en de muts moeten pas na het schminken opgezet worden

De pruik en de muts komen eveneens pas na het schminken aan de beurt. Alle eigen haartjes moeten zorgvuldig en zo nodig met behulp van speldjes vastgezet, onder de pruik worden opgeborgen. Op het allerlaatste trekt Piet de zwarte handschoenen aan. Zorg ervoor dat die lang genoeg zijn, zodat er geen plekjes tussen pak en handschoenen te zien zijn.

Zwarte Piet moet goed geschminkt zijn

Vooral Zwarte Piet moet goed geschminkt worden. Pieten die niet of te weinig geschminkt zijn, zijn gemakkelijk te herkennen. Het zou jammer zijn als dat voor het kind het einde van het sinterklaasfeest zou zijn. Het mooie is juist dat er geen limiet zit aan wat het Sinterklaas kan vragen. Zodra het de Pieten (en de mensen) herkent en leert dat het al zijn cadeautjes van zijn ouders krijgt, is het "oneindige" van het feest verknoeid.

Zorg voor een complete, goede schmink

Ook de binnenkant van de oren en het eerste stukje van de neusgaten moeten goed geschminkt zijn. Ga als dat mogelijk is dus naar een goede visagist om u te laten schminken, maar u kunt dat ook zelf doen of dit door een goede en handige bekende laten doen. Zoek dan echter wel goed materiaal. Goedkoop is niet altijd beter. Vaak gaan de goedkope schminkmaterialen er heel slecht af en loopt u na Sinterklaas nog een week rond met gekleurde oren en neus.

De mooiste Piet of een onherkenbare Piet

De mooiste Piet is een bruin geschminkte Piet. Zwart is vaak te diep van kleur en komt wat minder vriendelijk over dan bruin. Een bruine Piet is echter wel wat gemakkelijker te herkennen, dus als u een bekende van het gezin bent, gebruik dan liever de zwarte schmink. Teken de randen van de lippen scherp af. Teken ook de wenkbrauwen goed bij met een wenkbrauwenpotlood. Schmink de hals door tot onder de kol van de trui. Let goed op de hoekjes achter de oren.

Ook Sinterklaas moet goed geschminkt worden

Sinterklaas is een oude man en mag er dan ook niet als een jong broekje uitzien. Dat betekent dat hij ouderdomsrimpels moet hebben en naast zijn baard (met snor) en witte haardos ook een paar borstelige, witte wenkbrauwen. Meestal kunt u die samen met het pak krijgen.

Oudere mensen doen het als Sinterklaas vaak heel goed

Oudere mannen hebben toch bepaalde voordelen als ze voor Sinterklaas willen spelen. Zij hoeven niet altijd geschminkt te worden. Iemand die al rimpels heeft, ziet er meestal echt genoeg uit en hoeft dan alleen nog baard, snor, haren en wenkbrauwen te krijgen. Zorg dat deze baard, pruik, snor en wenkbrauwen vooral goed vast zitten. Meestal zitten er hier en daar elastieken aan en doe zijn nu eenmaal niet altijd goed passend voor elke gezicht. Stel zo nodig dus wat bij, zodat alles goed en stevig blijft zitten.

Omgangsvormen

Wie voor de Goedheiligman door wil gaan zal zich echter aan een aantal omgangsvormen moeten houden. Na het bonzen op de deur door Zwarte Piet en de binnenkomst van u als Sinterklaas wordt er van u verwacht dat u ook begint te praten. Niet elke Sinterklaas is daar goed in. U begint echter gewoon met goedemiddag of goedenavond te wensen en vraagt of iedereen braaf geweest is. U geeft iedereen een hand en wordt dan meestal uitgenodigd om te gaan zitten. Is dat niet het geval, dan vraagt u gewoon om een stoel. U bent immers van hoge leeftijd en hebt recht op een stoel.

Niets eten en niets drinken

Wordt u als Sinterklaas iets te drinken en/of te eten aangeboden, weiger dat dan liever, want uw baard zit u geheid in de weg en wordt daar vaak vies van. Ook Zwarte Piet kan dan beter weigeren, want de schmink lijdt er vaak onder. Een Piet met vegen in zijn gezicht of met onduidelijk afgetekende lippen wordt steeds minder geloofwaardig.

Vooral geen drank voor Sinterklaas en Zwarte Piet

Elk jaar zijn er toch weer Sinterklazen en Zwarte Pieten die zo hier en daar van hun gastgezinnen een glaasje wijn, een biertje of sterkere drank aannemen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor hun kledij en schmink, maar vooral ook voor hun omgangsvormen. Zou u per avond naar drie of vier gastgezinnen moeten, dan hebt u al snel een glaasje teveel op en dat komt de geloofwaardigheid van het gedrag niet altijd ten goede. Hebt u dus zin in een glaasje wijn, drink dat dan liever na afloop, thuis in uw eigen huis.

Goed voorbereiden

Als u als Sinterklaas en Piet op bezoek gaat moet u zich ook goed voorbereiden op wat u daar wilt gaan zeggen. De gezinnen zelf zijn immers meestal afwachtend tot Sint of Piet het initiatief neemt. Spreek samen met uw Piet af, hoe u het bezoek gaat doen. Als u eenmaal zit kunt u de kinderen bijvoorbeeld laten raden wat er in de zak zit en Piet het eerste cadeautje eruit laten halen. Spreek met het gezin af, dat op elk cadeautje de naam staat van de ontvanger, anders wordt het uitdelen van de cadeautjes problematisch.

Elk kind apart toespreken

Laat vooral de kinderen een voor een naar u toe komen en houdt daar een kleine toespraak bij. Zet van tevoren voor elk kind een paar zinnen op papier. Ook de volwassenen vinden het trouwens vaak leuk als u hen erbij betrekt. Blijf rustig en vertrek op een vriendelijke manier.

Maak van Sint en Piet geen boemannen

De zak van Sinterklaas is alleen bedoeld om er cadeautjes in te doen en uit te halen. De roe van zwarte Piet is er alleen om mee te zwaaien en niet om mee te slaan. Maak de kinderen dus beslist niet bang. De kleintjes zijn meestal toch al wat schuw door de andere aankleding en schmink en moeten bij uw binnenkomst zo snel mogelijk op hun gemak gesteld worden. Vraag hen om een liedje te zingen en zing zelf mee als niemand anders dat doet. Meestal volgt de rest dan vanzelf.

Verwijder na afloop de schmink met warm water

Ga niet meteen met zeep de schmink te lijf. Er zijn speciale doekjes voor het afschminken in de handel. Het zijn heel dunne doekjes waar u gemakkelijk neus en oren en de kleine huidplooien mee schoon kunt krijgen. Maak ze even nat met lauwwarm water en was na het werken met de doekjes de hele huid goed af.

Water en zeep kan ook

Kunt u die doekjes niet vinden dan kan het ook op de normale manier met water en zeep. Gebruik eerst een washandje en een bak handwarm water, totdat u het meeste verwijderd hebt. Ga dan pas met zeep de resten te lijf en vergeet daarbij vooral de binnenkant van de oren niet. Kunt u daarbij iemand laten helpen, dan is dat des te beter, want zelf kunt u niet altijd goed zien of alles verwijderd is. Verzorg na afloop uw huid goed met een verzorgende gezichtscrème.

Veel succes.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte Piet schminken, hoe doe je dat? Tips!Zwarte Piet schminken, hoe doe je dat? Tips!Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas, zie je in 2016 in allerlei soorten en maten. Van de traditionele zwart geschmink…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…

Halloween in Duitsland: susses oder saures!Halloween in Duitsland: susses oder saures!Susses oder Saures! Dat is wat je overal in Duitsland hoort met Halloween. Want ook in Duitsland houden kinderen er van…
Kruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenKruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenZijn het nu kruidnoten of pepernoten die Zwarte Pieten tijdens het Sinterklaasfeest strooien? Wat is de geschiedenis van…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.