Kerstboom: Wat is de meest geschikte boom?
Tijdens Kerstmis wordt een kerstboom geplaatst die wordt versierd met ballen, kaarsjes, lichtjes, slingers, et cetera. Vaak wordt hieronder een kerststal geplaatst en sommige gezinnen kopen cadeautjes die op Kerstdag worden uitgedeeld. Maar welke boom is het meest geschikt om in huis te plaatsen? Neem je een spar, een den of toch maar een kunstboom?
Geschiedenis van de kerstboom
Terwijl de kerstboom eigenlijk niets te maken heeft met het christelijke kerstfeest heeft het al een lange traditie. Mogelijk zouden ze al in de Romantiek worden geplaatst, maar in ieder geval is het in de 19e eeuw vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. In principe wilden de christenen de kerstboom niet plaatsen, vanwege de irrelevante binnen het christelijk geloof, maar toch is het het Réveil (de internationale opleving van het christelijk denken en doen in de 19e eeuw) die de kerstboom in Nederland binnenbracht.
De kerstboom werd gezien als "het Licht" ter verspreiding van het evangelie en om armen te steunen. Ook verwees het volgens de katholieke kerk naar de eenheid van Vader, Zoon en de Heilige Geest.
Den versus spar
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Picea en Abies. Onder de Picea vallen de Blauwspar, de Servische Spar, en de gewone Fijnspar. Onder de Abies vallen de Nordmann, de Nobele Spar, de Zilverspar en de Koreaanse Zilverspar. De Abies wordt eigenlijk in werkelijkheid een spar genoemd, terwijl de Picea eigenlijk een den is.
De den heeft hangende naalden en deze prikken meer. De naalden zijn naar beneden gericht. De naalden van de spar zijn stomper en staan rechtop. Deze naalden zijn dus ook minder stekelig.
Kerstboomsoorten
- De Fijnspar: Erg populair, maar nog redelijk veel naalduitval.
- De Blauwspar: Weinig naalduitval.
- De Douglasspar (Pseudotsuga).
- De Nordmann: Donkergroene boom met weinig naalduitval. De boom kan wel flink groeien (tot 20 meter) wanneer je hem na de kerst in de tuin plant.
- De Servische Spar: Smalle en compacte spar met afhangende takken. De boom ziet er blauwachtig aan door de enigszins blauwe onderkant. In de tuin wordt deze zo'n 8-10 meter hoog. Minder naalduitval dan de fijnspar.
- De Zilverspar: Goed naaldbehoud, groenblauwe kleur. Deze spar heeft vaak rechtopstaande kegels.
- De Nobele Spar: Deze heeft zachte naalden en bijna geen naalduitval. De takken van de Nobele Spar worden vaak gebruikt bij kerststukjes.
- De Koreaanse Zilverspar: Weinig naalduitval, met zachtere naalden. Deze spar heeft ook kegels.
Ten slotte is er nog de kunstkerstboom, welke is gemaakt van kunststof met een metalen frame. Met een spuitbus kan de geur van kerstbomen worden gewekt.
Praktische tips
Grootte
Ga eerst altijd na hoe groot de kerstboom kan zijn die je in huis plaatst. Is de boom niet te hoog of te breed? Kan er nog een piek op de boom? Als je de top afknipt, kan de boom namelijk niet meer groeien (dus je kunt hem niet meer in de tuin planten).
Naalden
Als er veel naalden vallen is de boom al wat ouder, minder vers en fris. Maar als de bomen de naalden beter behouden, betekent dit wel vaak een duurdere boom.
- Schud de boom om na te gaan of er veel naalden uitvallen.
- Ga met een hand langs een tak om na te gaan hoeveel naalden eraf vallen.
Kluit
- Gekweekt in potten: Behouden naalden beter.
- Met stevige potkluit: Behouden naalden beter.
- Wortelkluit in doorhangende zak (jutedoek): Moeite met water krijgen en dus meer naalduitval
- Weinig grond: Moeite met water krijgen en dus meer naalduitval.
- Zonder grond: Moeite met water krijgen en dus meer naalduitval.
- Afgezaagd: Moeite met water krijgen en dus meer naalduitval.
Kerstboomverbranding
Aan het eind van de kerst, na Nieuwsjaarsdag, wordt vaak een kerstboomverbranding gehouden. De bomen worden dan verzameld en op een gemeenschappelijke plaats opgestapeld. Vervolgens worden de bomen aangestoken, in bijzijn van de brandweer.