Alternatieven voor vuurwerk

Alternatieven voor vuurwerk De jaarwisseling komt er weer aan. Traditioneel wordt er in Nederland rond "oud en nieuw" enorm veel vuurwerk afgestoken. Steeds meer mensen kiezen er echter voor om de jaarwisseling zonder vuurwerk te vieren. In dit artikel ga ik in op manieren om zonder sfeerverlies toch de jaarwisseling zonder vuurwerk te kunnen vieren!

Waarom geen vuurwerk?

Er zijn veel redenen te noemen om het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling (een keertje) over te slaan. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende dingen:
 • Het afsteken van vuurwerk kost veel geld en is van korte duur.
 • Het afsteken van vuurwerk geeft veel rotzooi en benadeelt het milieu.
 • Het afsteken van vuurwerk kan gevaarlijk zijn, met name voor kinderen.
 • Het afsteken van vuurwerk kan huisdieren afschrikken.
 • Het vuurwerk dat in Nederland is toegestaan is duur en weinig spectaculair.
 • Het weer in Nederland is vaak zo slecht dat afsteken van vuurwerk niet leuk is of zelfs niet kan.
 • Er is vaak al genoeg ander vuurwerk te zien.

Zonder vuurwerk geen sfeer?

Hoewel velen van ons de bovenstaande argumenten wel kennen wordt door veel mensen het vuurwerk wel gezien als iets dat er echt bijhoort. Niet zelden wordt er de hele avond uitgekeken naar het afsteken van het vuurwerk. De pakketten worden uitvoerig klaargelegd en bekeken en er wordt vurig gehoopt dat het vuurwerk mooier is dan dat van de buurman. Geen vuurwerk meer afsteken betekent vaak dat er een hoogtepunt van de avond wegvalt. Dit betekent dat dit niet zonder meer geschrapt moet worden, er moet een degelijke vervanging voor komen zodat het zelfde gevoel blijft bestaan. Hieronder ga ik in op een paar alternatieven.

Wenslampionnen

Wenslampionnen zijn grote papieren zakken met daaronder een fakkel die aangestoken dient te worden. Doordat de lucht in de papieren zak verwarmd wordt zal de lampion opstijgen. De lampion is, bij goed weer en weinig wind, vaak nog vele minuten te volgen. De wenslampionnen zijn, afhankelijk van het formaat, bedrukking, merk en kleur, te koop voor bedragen tussen de €4,50 en €15,- per stuk. U kunt via de gebruikelijke zoekmachines gemakkelijk diverse webshops vergelijken.

Voordelen

 • langer plezier van hetzelfde (of minder) geld
 • benadert het "gevoel" van vuurwerk
 • is voor veel huisdieren minder angstaanjagend

Nadelen

 • kan nog steeds gevaarlijk zijn voor omstanders en gebouwen in de omgeving
 • is bij slecht weer of veel wind niet te gebruiken
 • geeft bij het neerkomen toch enige troep

Confettikanon

Een confettikanon schiet door middel van luchtdruk een grote hoeveelheid confetti de lucht in. Er zijn éénmalige confettikanonnen en navulbare confettikanonnen in diverse prijsklassen, beginnend bij ongeveer €5,-. Verder zijn er modellen die ook serpentine spuiten en kunt u tevens kiezen uit verschillende kleurencombinaties. Wilt u iets meer in het thema van de jaarwisseling blijven dan kunt u kiezen voor een confettikanon in de vorm van een champagnefles.

Voordelen

 • ook binnen te gebruiken
 • minder gevaarlijk omdat er geen vuur bij komt kijken
 • spectaculair: knal en confettie
 • het huisdier van de buren heeft er waarschijnlijk geen last van

Nadelen

 • plezier van korte duur
 • veel snippers om op te ruimen

Cadeautjes

Zijn het vooral de kinderen die zeuren om vuurwerk? Bedenk dan een andere activiteit die de kinderen leuk vinden. U kunt samen bijvoorbeeld cadeautjes voor elkaar kopen waar ze naar uit zullen kijken. Ook kunt daarbij uitleggen dat het geld dat normaal aan vuurwerk wordt uitgegeven nu in cadeautjes kan worden geïnvesteerd. Zo leert u de kinderen de waarde van het geld ook kennen.Ook kunt u het natuurlijk proberen met allerlei lekkernijen. Bedenk wel dat als u eenmaal voor de cadeautjes gaat, deze de volgende jaren waarschijnlijk ook weer van u verwacht worden.

Voordelen van cadeautjes

 • ze zijn vaak blijvend
 • U kunt ermee laten zien hoeveel geld er met vuurwerk zou zijn weggeschoten
 • kinderen kijken er net zo naar uit als naar vuurwerk
 • het geven van cadeaus aan elkaar is een sociale activiteit die gezellig lang kan duren
 • (de meeste) cadeautjes zijn veilig
 • cadeaus geven meestal weinig troep
 • de huisdieren zullen waarschijnlijk niet bang zijn voor uw cadeaus

Nadelen van cadeautjes

 • uw kinderen kunnen er aan gewend raken cadeaus te krijgen
 • er worden wel erg veel cadeaus gegeven in december
 • ze geven niet hetzelfde spektakel als vuurwerk

Loten

Wilt u iets meer spanning rond de jaarwisseling dan u met bovenstaande tips kunt bereiken? Overweegt u dan eens het kopen van een lot. Realiseert u zich wel dat u slechts een kleine kans heeft om er rijker op te worden maar gebruik vooral de hele oudejaarsavond om te dromen wat u met het geld kunt gaan doen. In plaats van het vuurwerk wordt de trekking van het winnende lot het moment om naar uit te kijken.

Voordelen van meedoen aan een oudejaarsloterij

 • U kunt dagen van te voren al gaan dromen wat u kunt doen met de prijs
 • U heeft een moment om naar uit te kijken
 • U heeft een (hele kleine) kans er juist geld aan te verdienen
 • het geeft geen troep
 • huisdieren zijn er niet bang van
 • het is niet gevaarlijk
 • het kan bij ieder weertype

Nadelen van het meedoen aan een oudejaarsloterij

 • het kost u waarschijnlijk veel en u houdt er waarschijnlijk niets aan over
 • een lot is weinig spectaculair
 • Uw kinderen zullen er de lol niet van inzien

Toch vuurwerk maar niet zelf kopen?

Mocht u toch graag mooi vuurwerk zien maar het niet zelf willen kopen? Heeft u geen buurman met mooi vuurwerk? Overweeg dan eens een professionele vuurwerkshow te gaan kijken.

Samenvatting

Er zijn veel redenen om geen vuurwerk af te steken rond de jaarwisseling. Hoewel ze het gevoel wellicht niet evenaren zijn er genoeg alternatieven. Wees creatief en probeer eens (een combinatie van) wenslampionnen, confettikanonnen, cadeautjes of een lot. Mocht u toch graag vuurwerk zien maar het niet zelf afsteken? Overweeg dan het bezoeken van een vuurwerkshow.
© 2012 - 2024 Mvoetensen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…

Surprise maken voor schoolSurprise maken voor schoolHet is weer bijna Sinterklaas. Lootjes trekken in de klas, cadeautje kopen en dan begint het. We moeten een surprise mak…
Sinterklaas activiteiten voor binnen en buitenSinterklaas activiteiten voor binnen en buitenHet is bijna zover! Sinterklaas komt weer naar ons land. Om helemaal in de Sinterklaas stemming te komen kun je allerlei…
Reacties

Fernan, 08-11-2012
Op de site van de rijksoverheid staat juist dat een meerderheid tegen een verbod is.
De vraag is dus hoe betrouwbaar zijn die onderzoeken.Als ik zie hoe de buurt hier staat te genieten van het vuurwerk met oud en nieuw, zie ik namelijk een totaal ander beeld.Mensen vragen er zelfs naar van volgend jaar weer een mooie show.
Het probleem is niet het vuurwerk, maar het tuig wat zo nodig stoer moet doen.
Ik zie daarom ook het liefste, dat die gasten keihard worden aangepakt en de echte liefhebbers van hun vuurwerk kunnen blijven genieten. Reactie infoteur, 08-11-2012
Ik ben het helemaal met je eens dat een mooie vuurwerkshow mensen plezier kan geven. Er zijn helaas ook veel mensen die dat niet kunnen betalen. Misschien is het voor hen beter een goedkoop alternatief uit te zoeken en misschien mee te kijken bij de echte vuurwerkhobbyisten. Zo hebben die ook meer publiek bij hun vuurwerk… Een andere optie is wellicht naar een stad te gaan met een grote vuurwerkshow.

Alwin, 08-11-2012
Beste heer/mevrouw Voetensen,

wat me opvalt aan uw alternatieven zijn dat ze vooral plaats vinden binnen de huiskamer. Ik ben zelf een liefhebber van vuurwerk en steek met de jaarwisseling ook zelf vuurwerk af. Uiteraard is dit legaal vuurwerk (waarvan ik de kwaliteit trouwens prima vind). Wat me opvalt is dat ook de rest van de buurt mijn vuurwerk wel weet te waarderen en dat zorgt voor een hele gezellige sfeer in onze buurt met de jaarwisseling. Eerst genieten van het vuurwerk en daarna elkaar een fijne jaarwisseling wensen. Bent u niet bang dat dit sociale aspect wegvalt met uw alternatieven? Het alternatief van de wensballonnen is uiteraard samen te doen, maar persoonlijk vind ik deze brand gevaarlijker dan vuurwerk omdat deze veel langer branden en instabieler zijn bij slecht weer.

Daarnaast vermoed ik dat de meeste mensen vuurwerk zien als boosdoener voor alle schade die veroorzaakt wordt rond de jaarwisseling en daarom voor een verbod zijn. Echter zal een verbod de schade niet voorkomen omdat dit, als dit al door vuurwerk komt, wordt veroorzaakt door (zwaar) illegaal vuurwerk. Daarnaast is het de gebruiker die deze schade veroorzaakt en niet het vuurwerk zelf.

Om de overlast rond de jaarwisseling te beperken ben ik persoonlijk voor strengere controle op illegaal vuurwerk en meer patrouille op straat tijdens de jaarwisseling om de raddraaiers op te pakken. Helaas zal het de politie wel aan capaciteit ontbreken om dit te realiseren.


M.v.g.
Alwin Reactie infoteur, 08-11-2012
Beste Alwin,

Bedankt voor je reactie. Laat ik voorop stellen dat ik geen voorstander ben van een algeheel verbod op vuurwerk. Dit om twee redenen:
- ik kijk zelf ook graag naar een beetje siervuurwerk
- verbieden brengt dingen in de illegaliteit waardoor het alleen nog maar slechter te controleren is.

Met het schrijven van dit artikel probeer ik alternatieven te bieden voor mensen die, om welke reden dan ook, eens geen vuurwerk willen of kunnen afsteken rond de jaarwisseling. Wellicht moet ik, om deze boodschap zo over te brengen, in de conclusie iets minder motiveren tot het overslaan van het vuurwerk deze keer.

Dat de alternatieven die ik bied niet volledig de plaats van het vuurwerk kunnen innemen is begrijpelijk. Dat de lijst niet compleet is, en het ene alternatie beter dan het andere ook. Mochten er dus mensen betere alternatieven hebben… reacties zijn welkom!

Waar ik persoonlijk wel iets in zou zien is in het beperken van het moment van afsteken van 22.00 tot 02.00. Op deze manier kunnen mensen (lees: ouderen en mensen met huisdieren) overdag nog rustig over straat. Verder is het siervuurwerk toch veel mooier in het donker! Ik vermoed echter dat ik nu de vuurwerklobby tegen me krijg… Ook mag vandalisme en overlast in iedere vorm van mij harder worden aangepakt.

Als overigens de mensen met een beperkte affiniteit met vuurwerk of met een beperkt budget het vuurwerk een keertje laten staan is er ook meer aandacht voor het mooie vuurwerk van de liefhebber… Misschien toch nog een voordeeltje?

Vriendelijke groet,

M.Voetensen

Fernan, 07-11-2012
En dit moeten we serieus nemen… Vuurwerk hoort er bij en dat zal altijd zo blijven. Reactie infoteur, 08-11-2012
Beste Fernan,

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders zich juist stoort aan het vuurwerk. Zie bijvoorbeeld het volgende artikel: www.bnr.nl/programma/juridischezaken/903728-1201/nederlanders-willen-verbod-op-vuurwerk Er zijn ook al politieke partije geweest die (overigens zonder succes, dat wel) een verbod hebben aangevraagd.
Als je mijn artikel goed zou hebben gelezen dan zie je dat ik nergens een verbod nastreef. Integendeel, ik erken in mijn artikel het plezier dat er beleeft kan worden aan vuurwerk. Helaas valt niet te ontkennen dat er aan vuurwerk ook nadelen verbonden zijn. Ik geef enkele alternatieven. Wat de lezer ermee doet is aan hem/haar.

Vriendelijke groet,

M.Voetensen

Mvoetensen (22 artikelen)
Laatste update: 08-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.