Sinterklaas activiteiten voor binnen en buiten

Sinterklaas activiteiten voor binnen en buiten Het is bijna zover! Sinterklaas komt weer naar ons land. Om helemaal in de Sinterklaas stemming te komen kun je allerlei leuke spelletjes en activiteiten bedenken voor dit grote feest! Vooral kinderen vinden het geweldig om een echte Sinterklaas en Zwarte Piet te worden! Maar daar moet je natuurlijk wel eerst goed voor oefenen!

Wat wil je doen met Sinterklaas?


Knutselen

Mijter of pietenmuts maken

Dit heb je nodig: Schaar, verf, kwasten, lange stroken papier, nietmachine, kleurpotloden en stiften.

Zoek een voorbeeld op internet om uit te printen of teken zelf een voorbeeld van een muts. Neem het over op stevig karton. De kinderen kunnen zelf de mijter of pietenmuts versieren. Neem een strook papier en meet de omvang van het hoofd. Je kunt nu de twee mijters of de muts er aan bevestigen. Maak een mooie veer voor aan de pietenmuts. Een beetje zwarte schmink of een witte baard maakt het geheel helemaal af!

Een masker van zwarte piet of Sinterklaas

Dit heb je nodig: Een afdruk van een masker, elastiekjes en een schaar.

Voor een echte Sinterklaas of Zwart Piet! Op internet kun je verschillende voorbeelden vinden van maskers.

De zak van Sinterklaas

Dit heb je nodig: A3 papier, schaar, lijm, verschillende folders van speelgoedwinkels.

Teken een grote zak op A3 papier en knip deze uit. Geef elke kind een aantal folders. Knip plaatjes van speelgoed uit die het kind graag voor Sinterklaas wilt hebben.

Schoenen maken

Dit heb je nodig: Ovaal brood, mes, veter, schaar en wit karton.

Misschien kun je bij de bakker vragen of hij nog oud brood heeft liggen wat je mee mag nemen. Snij heel voorzichtig een gat in de bovenkant van het brood. Haal er zoveel mogelijk deeg uit met je hand. Prik op de plaats waar de veter moet komen zes tot acht gaten. Rijg de veter er doorheen. Om het helemaal af te maken, kun je een een logo van bijvoorbeeld "Nike" op de schoen tekenen of plakken.Erg leuk om als surprise te geven!

Bron: Keytraxz, PixabayBron: Keytraxz, Pixabay

Kringspelletjes

Pepernoten stelen

Alle kinderen zitten in de kring. Er is een pepernotendief gesignaleerd die pepernoten heeft gestolen van Sinterklaas. Daarom is er een bewaakpiet nodig. Kies een kind uit de kring die de bewaakpiet mag zijn. De bewaakpiet doet zijn ogen dicht en een kind uit de groep probeert heel voorzichtig naar de bewaakpiet toe te lopen. Als de bewaakpiet wat hoort, zegt hij heel hard STOP en mag hij naar de pepernotendief wijzen. Als hij het goed heeft mag een andere pepernotendief het proberen!

Fluisterpiet

Ook leuk voor aan tafel of tussendoor. Fluister een lange zin over Sinterklaas door aan je buurman of buurvrouw. Dit gaat de hele kring langs. Is aan het eind de zin nog steeds hetzelfde?

Zakje leggen

Werkt hetzelfde als zakdoekje leggen. Misschien leuk om in plaats van een zakdoek een echte jutezak te gebruiken.

Buitenspelletjes

De paardenstal

Teken op de grond een heel groot vierkant dat de stal van de paarden moet voorstellen. Er zijn met dit spel drie paardenpieten, de rest van de kinderen wordt een ontsnapt paard. De paardenpieten proberen een paard te pakken. Als dit is gelukt, houden ze elkaars hand vast. De gepakte paarden die aan de paardenpieten vast zitten proberen andere paarden ook een hand te geven.
Lukt het ze alle paarden weer terug te brengen naar de stal?

Pakjes-estafette

Breng zo snel mogelijk met je groep de pakjes van de ene kant naar de andere kant van het plein. Je kunt ook gebruik maken van verschillende hindernissen.

Pepernotentikkertje

Voor dit spel is er een tikker en een verlosser. De tikker probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken. Als je getikt bent, moet je blijven staan met je mond open. Je bent vrij, als de verlosser een pepernootje in je mond stopt!

Sinterklaasquiz

Je maakt met een lint of stoepkrijt twee grote vakken. Een vak A en een vak B. (Eventueel een vak C om het moeilijker te maken.)
Maak allemaal meerkeuzevragen over Sinterklaas. Als de kinderen het antwoord weten op de vraag gaan ze in het juiste vak staan. De kinderen die het fout hebben gaan langs de lijn staan. Wie weet het meeste over Sinterklaas?

Pakjes gooien

Je kan een eigen schoorsteen maken van een kartonnen doos of een kast gebruiken zonder top. De kinderen moeten de pakjes in de schoorsteen gooien. Wie gooit de meeste cadeautjes in de schoorsteen?

Sinterklaas koken

Er is niets leuker dan samen koken tijdens Sinterklaas!

Pepernoten bakken

Dit heb je nodig: Meng 150 gram boter, 125 gram bruine basterdsuiker, 10 gram speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel, vier eetlepels melk in een kom.

Maak van het deeg kleine balletjes! Twintig minuten in de oven op 160 graden en je hebt heerlijke zelfgemaakte pepernoten! Goed voor tien personen.

Hartige Sinterklaasletter

Dit heb je nodig: 200 gram half om half gehakt, een losgeklopt ei, 4 plakjes bladerdeeg, een scheutje boter en gehaktkruiden.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Meng in een kom het gehakt, het halve ei en de gehaktkruiden. Vet een bakplaat in met boter. Halveer de bladerdeeg tot ongeveer acht even grote rechthoeken. Vorm met vier plakjes de letter S. Verdeel het gehakt over deze vier plakjes. Dek het af met de rest van de plakjes en druk de randjes goed dicht. Bestrijk de bovenzijde van de bladerdeeg met de rest van het ei. Bak de letter op 200 graden in 25 minuten goudbruin. Als je het leuk vind kun je ook wat kaas toevoegen aan het gehakt.

Schuimpjes maken

Dit heb je nodig: 3 eieren, 300 gram poedersuiker, paar druppels citroensap, een zakje vanillesuiker, poedersuiker, een kom en een mixer.

Klop de eiwitten stijf. Zeef drie eetlepels poedersuiker en mix het geheel. Onder het mixen schep je de rest van de poedersuiker, vanillesuiker en citroensap erbij. Op een bakplaat kun je kleine hoopjes schuim maken met een lepel. Je kunt natuurlijk ook een schuimzak gebruiken. Ongeveer twee uur lang in een voorverwarmde oven laten bakken. Eet smakelijk!

Sinterklaashuis

Ga ook eens naar het Sinterklaashuis bij jou in de buurt! Het is meestal gratis en kinderen ontmoeten Sinterklaas, doen allerlei spelletjes en krijgen cadeautjes mee naar huis. Je vind bijna in alle grote steden wel een Sinterklaashuis, houdt hiervoor de krant en internet goed in de gaten!

Natuurlijk hebben de kinderen een pietendiploma verdiend aan het einde van de dag.

Lees verder

© 2012 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Zes handige websites voor SinterklaasavondHet vieren van de verjaardag van Sinterklaas gaat vaak gepaard met de nodige stress. Er moeten allerlei cadeaus en lekke…
Kinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte DematonsrecensieKinderboekrecensie: Sinterklaas - Charlotte DematonsHoe ziet het huis van Sinterklaas eruit? Waar slapen zijn Pieten? Hoe zie de stoomboot er precies uit? Op al deze vragen…

Alternatieven voor vuurwerkAlternatieven voor vuurwerkDe jaarwisseling komt er weer aan. Traditioneel wordt er in Nederland rond "oud en nieuw" enorm veel vuurwerk afgestoken…
Christelijke feestdagen en hun betekenisChristelijke feestdagen en hun betekenisIn Nederland kent men verschillende feestdagen, waaronder zo'n 14 christelijke feestdagen. De meest bekende christelijke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nietjuh, Pixabay (bewerkt)
  • Afbeelding bron 1: Keytraxz, Pixabay
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 15-11-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.