De budget Sinterklaas

De budget Sinterklaas Steeds minder Nederlanders vieren Sinterklaas. Dit omdat ze het geld wel beter kunnen gebruiken, maar met kleine kinderen kan je er bijna niet om heen. Naast het gebruikelijke snoepgoed moeten er dan ook nog een aantal cadeautjes zijn. Hoe kan je de Sinterklaasviering dan toch leuk en betaalbaar houden? Kinderen hebben graag veel cadeautjes, vooral op Sinterklaasavond. Hoe kleiner de kinderen zijn, hoe minder erg ze hebben in de prijs van de cadeautjes. Iets oudere kinderen hebben dit vaak wel in de gaten, doordat ze beïnvloedt worden door leeftijdsgenootjes die wel de nieuwste X-Box, iPad of Playstation voor Sinterklaas krijgen. Hoe kan je nou aan de wensen van je kind en aan de wensen van je portemonnee tegemoet komen?

Het nuttige cadeau

In de winter hebben kinderen altijd wel iets nodig. Een sjaal, handschoenen, muts, nieuw dekbed of een dikkere pyjama. Er is niks op tegen om naast kleine cadeautjes ook een nuttig cadeautje te geven. Vooral kleine kinderen gaat het vaak hoofdzakelijk om de hoeveelheid pakjes.

Goedkoop en creatief onder de zes jaar

Denk hierbij aan viltstiften, (kleur)potloden, verf, klei, gummetjes en knutselmateriaal. Je kan dit leuk combineren met uitgeprinte kleurplaten of simpele bouwplaten van internet. Ook wc-rollen (al dan niet voorzien van een vrolijk kleurtje) gecombineerd met bouwplaten voor het aankleden van deze wc-rollen kunnen als cadeautje worden ingepakt.

Goedkoop en creatief vanaf zes jaar

 • Voor de toekomstig tuinierster: zakjes zaad voor bloemen en groenten in een plastic bakje (bv van het ijs) en een zakje tuinaarde of stekaarde erbij.
 • Voor de keukenprins(es) benodigdheden voor het bakken van cupcakes of appeltaart. Je kan dan samen met je kind in de keuken aan de slag en wat is er nu leuker voor een kind dan samen met mamma of pappa te bakken of te koken?
 • Voor de echte doe-het-zelver een zak afvalhoutjes met een pakje spijkers en een hamer. Waarschijnlijk timmert hij of zij de mooiste creaties in elkaar. Natuurlijk in het begin wel onder toezicht, maar een keer op je vingers slaan hoort er een beetje bij.

Meer sinterklaas budgettips

 • Bepaal van te voren wat je budget is en houd je hier ook aan.
 • Laat je kind in iedere supermarkt waar dit mogelijk is zijn schoen zetten.
 • Ruil speelgoed waar je kind toch niet meer mee speelt met vrienden, familie en kennissen.
 • Kijk op sites zoals www.gratisaftehalen.nl, Facebookgroepen of tweedehands sites voor gratis of betaalbaar speelgoed.
 • Koop goedkoop snoepgoed als cadeautje zoals pepernoten, chocolademunten en taaitaai.
 • Wanneer je toch een groter cadeau koopt, verdeel dan de inhoud over meerdere kleine pakjes voor meer uitpakplezier.
 • Verzamel het hele jaar door kleine hebbedingetjes om te gebruiken als schoencadeautjes.
 • Kijk eens bij opa en oma op zolder. Hebben zij geen oud speelgoed, spelletjes of boekjes meer liggen die van jouzelf zijn geweest en die je nu weer kan hergebruiken voor je eigen kind?
 • Maak zelf cadeautjes. Wanneer je kan naaien, kan je verkleedkleren geven en wanneer je een handige doe-het-zelver bent, kan je een poppenhuis of een garage in elkaar timmeren.

Kinderen lang bezig houden op sinterklaasavond

Zelfs met weinig cadeautjes kan je er voor de kinderen toch een leuke sinterklaasavond van maken. Verstop de cadeautjes door het hele huis en maak er een speurtocht van. De eerste aanwijzing laat je achter in de enveloppe op de deurmat en bij ieder cadeautje ligt een briefje of een plattegrondje waarin de volgende aanwijzing staat. Maak het niet te simpel, dan zijn ze lekker lang bezig. Verwen ze daarnaast met een beker warme chocolademelk en wat strooigoed en ze hebben vast een heerlijke sinterklaasavond.

Als aanloop op de sinterklaasavond kan je met de kinderen in de keuken alvast wat pepernoten of speculaas bakken voor de avond zelf en wanneer Sinterklaas door de weeks valt is het geen gek idee om rond een uur of vijf al Sinterklaas avond te vieren met de allerkleinste. Zet wat fruit op tafel zodat ze toch wat gezonds binnen krijgen onder het openen van de cadeautjes.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Er komt een tijd dat uw kind de leeftijd krijgt om te vertellen dat Sinterklaas niet meer bestaat. Toch is het lastig om…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?De regering gaat bezuinigen en dat heeft invloed op de uitgaven van elk gezin. Veel mensen hebben in deze tijd minder ge…

Kleine sinterklaascadeautjes voor in de schoen van uw kindKleine sinterklaascadeautjes voor in de schoen van uw kindAls Sinterklaas weer in het land is mogen de kleine kinderen ook hun schoen weer zetten, maar hoe moet die schoen gevuld…
Carnaval in Herpen: De Burgèmester verkiezingCarnaval in Herpen: De Burgèmester verkiezingIn het dorp Herpen in Noord-Brabant vindt elk jaar op de carnavalsdinsdag een unieke gebeurtenis plaats: de Burgemèsters…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.