Kleine sinterklaascadeautjes voor in de schoen van uw kind
Als Sinterklaas weer in het land is mogen de kleine kinderen ook hun schoen weer zetten, maar hoe moet die schoen gevuld worden? Welke verwachtingen mag men bij het kind wekken? En welke cadeautjes zijn geschikt voor een leuke verrassing als het kind ’s morgens opstaat? Moet er ook elke dag iets in de schoen gelegd worden of niet? Het zijn allemaal vragen waar ouders van jonge kinderen in de Sinterklaas tijd mee geconfronteerd worden. Bedenk echter altijd dat een kind van onder de vijf of zes jaar nog niet veel weet heeft van de waarde van het geld. Wat voor het kind belangrijk is en waar het blij van wordt, hoeft dus echt niet duur te zijn. Met die insteek wordt het zoeken van kleine sinterklaascadeautjes voor in de schoen al een stuk eenvoudiger.
Geen grote cadeau's in het schoentje van uw kind
Een kind dat twee weken voor sinterklaas al grote cadeau's van LEGO, elektronisch speelgoed of dure kleding in of naast de schoen vindt, zal niet snel tevreden zijn met de pakjes die het met Sinterklaas krijgt. Het is dan al veel gewend en verwacht vaak op Sinterklaas nog meer. Dat is een normaal verwachtingspatroon dat elke volwassene kent. Voor het kind is dat niet anders en dan zou het feest van Sinterklaas eerder een ontgoocheling dan een echt cadeautjesfeest worden.
Een spannende sinterklaastijd
De bedoeling van de schoencadeautjes is niet alleen om het een spannende tijd met kleine verrassingen te bezorgen, maar ook om het kind nieuwsgierig te maken naar de cadeautjes die het op het feest zelf zal krijgen. De vrolijke spanning loopt zo voor het kind op een plezierige manier op.
Zorg dus voor echt kleine sinterklaascadeautjes als verrassing in de schoen
Koop dus voor de schoen geen dure dingen, want dan valt het kind het sinterklaasfeest of de pakjesavond zelf misschien tegen. Een cadeautje voor in de schoen moet gewoon een leuke, kleine verrassing zijn die u niet veel hoeft te kosten. Moet u erg op de kleintjes letten dan kunt u ook eenmalig een zakje snoep, chocolade of noten kopen en daar verdeeld over de weken voor zes december af en toe een kleine portie van in de schoen doen.
Wel of geen snoep in de schoen?
Niet iedereen is er weg van, maar met Sinterklaas kan men een kind eigenlijk geen snoep weigeren. Dat is ook geen probleem als er daarna maar tanden gepoetst worden. Kleine snoep ideetjes voor in de schoen zijn bijvoorbeeld een kleine speculaaspop (uit een pak waar er enkele in zitten), een kleine taaiman, een paar chocoladebeestjes of ander chocoladefiguurtjes, een sinterklaaslolly van snoepspek of van iets anders, een zakje met ongepelde hazelnoten, walnoten of pindanoten.
Suikerbeestjes, chocolade en/of snoep rozijntjes zijn leuke, kleine cadeautjes
Als uw kind gedurende het jaar niet veel snoep krijgt is het echt niet erg als dat wel met Sinterklaas, Kerstmis en Pasen gebeurt. Als er feest gevierd wordt, hoort iets lekkers er immers ook bij. Wie het snoep echter toch zoveel mogelijk wil vermijden, kan kiezen voor een klein doosje met snoeprozijntjes, een mandarijntje, een trosje druiven, of zelfs een blokje kaas. Ook dat doet het soms goed.
Wel op de hygiëne letten
Leg fruit en andere levensmiddelen dan wel, vanwege de hygiëne, op een stuk keukenpapier of een plastic zakje in de schoen. Hebt u echter geen probleem met snoep, dan is vooral het speciale snoep voor in de sinterklaastijd, zoals suikerbeestjes, taaitaai, speculaas en chocoladefiguurtjes, bij bijna alle kinderen heel welkom. Dat hoeven er dan maar twee of drie stuks te zijn. Maak de hoeveelheden in het schoentje niet al te groot. Dat is niet nodig, want het gaat om de verrassing. Die telt.
Kinderen met een dieet hebben ook graag wat in hun schoentje
Voor kinderen met een dieet, waarin suiker en/of gluten vermeden moeten worden, gelden natuurlijk andere regels. Daarvoor moet vaak wat meer moeite gedaan worden om hun schoentje steeds weer met iets anders te vullen. Soms kunt u zelf iets kleins bakken dat in het dieet past, of een van de mini cadeautjes nemen die in het volgende stuk beschreven staan.
Kleine cadeautjes als een autootje en andere speeltjes van Sinterklaas voor in de schoen
Het is leuk om af en toe tussendoor ook echte kleine cadeautjes te geven, maar maak ook die niet al te duur, zodat de spanning erin blijft en het kind de wensen van zijn of haar verlanglijstje niet al ruim voor het feest vervuld ziet. Leuke schoen cadeautjes zijn bijvoorbeeld een grappige gum, potlood of pen, een klein balletje, een klein autootje, popje, een kleurblokje, een klein pakje kleurpotloden of viltstiften, een klein houten puzzeltje in een plastic zakje, een mini zaklampje, enzovoort. Veel van deze cadeautjes zijn in de 1 Euro winkels te koop, maar ook bij Kruidvat, Lidl en Aldi kunt u voor deze kleine speeltjes terecht.
Het kind mag ook zelf wat doen
Leer het kind ook om iets terug te doen. Laat het bijvoorbeeld uit dankbaarheid een mooie tekening voor Sinterklaas en zijn helpers maken en/of een wortel in de schoen doen voor het paard. Op die manier is het zelf ook met het feest bezig en heeft het plezier in de wisselwerking. Zorg wel dat er naderhand niets van terug te vinden is en berg al die tekeningen goed op. Leuk voor later.
Niet elke dag een sinterklaascadeautje in de schoen doen
Verras het kind niet elke dag met iets in zijn of haar schoen, maar wissel dat onregelmatig af. Het kind mag ook best eens ’s ochtends een lege schoen vinden. Dat stelt natuurlijk even teleur, maar zo leert het wel dat cadeautjes niet vanzelfsprekend elke nacht binnen komen rollen. Ook met teleurstellingen moet het kind leren leven en dit hoort er daarom ook gewoon bij. Soms vindt het twee dagen achter elkaar iets in de schoen en soms ook een dag of twee dagen niets.
Neem een dure verlanglijst met een korreltje zout
Het sinterklaasfeest is vooral een feest voor kinderen. Een tijd waarin de verwachtingen van de kinderen vaak hoog opgeschroefd worden. Vooral kleine kinderen hebben nog weinig begrip van geld en zullen met het grootste gemak ook een fikse lijst met soms erg dure cadeaus in hun schoentje leggen. Trek u daar echter niets van aan. Haal het lijstje eruit, berg het goed op (want het is leuk om dat later nog eens te bekijken), maar houd wel rekening met de wensen van het kind.
Een kinderhand is snel gevuld
U hoeft het daarbij echter niet duurder te maken dan uw portemonnee aankan. De ervaring leert dat vooral de kleine kinderen blij zijn met alle cadeautjes die ze krijgen en slechts zelden of nooit teleurgesteld zijn. Zoek dus kleine, leuke cadeautjes waar het kind iets mee kan doen en pak alles apart in.
Nieuwe cadeau's of tweedehands?
Kijk bijvoorbeeld ook eens op Marktplaats, maar haal grotere cadeaus voor een verlanglijst van zoon of dochter het liefste zelf af. Er zijn nogal wat kapers op de kust, dus het is verstandig om voorzichtig te zijn met het overmaken van geld als u nog geen pakket ontvangen hebt. Bovendien weet u dan ook niet of het wel op tijd aankomt. Sommige zaken worden zo enorm goedkoop aangeboden dat u meteen al weet dat er iets niet klopt.
Cadeautjes van braderieën, rommelmarkten, garageverkopen of marktplaats
Kleine kinderen zijn snel te groot voor bepaald, leeftijdsgebonden speelgoed. Het aangeboden speelgoed op braderieën en andere plaatsen, waar het tweedehands wordt aangeboden, is vaak nog nieuw of bijna nieuw. U kunt het vaak voor een minieme prijs van de eigenaars kopen. Maak alle speelgoed wel goed schoon, voordat uw kind het in handen krijgt.
Vooral houten speelgoed goed schoonmaken
Houten blokken moeten bijvoorbeeld goed in een sopje afgeschrobd worden en daarna heel goed drogen, anders gaan ze schimmelen. De blokken moeten helemaal door en door droog zijn als ze weer terug in de doos gedaan worden. Vooral houten speelgoed voor kleine kinderen moet altijd goed afgeschrobd worden. Kinderen zitten immers vaak met hun mondje aan het speelgoed.
De spanning langzaam opbouwen
Begin met heel kleine dingetjes, zoals een suikerbeestje, een speculaasje of een mandarijntje en bouw langzaam op naar iets meer. Pas echter op dat ook vlak voor Sinterklaas nog steeds kleine cadeautjes in de schoen komen en het niet uit de hand loopt. Las er, zoals gezegd, ook een paar keer een leeg schoentje tussen. het kind mag best leren dat het niet elke dag iets in de schoen krijgt en dat ook andere kinderen aan de beurt moeten komen. Op die manier hoeft ook de waarde van hetgeen er in het schoentje komt, niet hoog op te lopen.
Lees verder