Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat? Er komt een tijd dat uw kind de leeftijd krijgt om te vertellen dat Sinterklaas niet meer bestaat. Toch is het lastig om de leeftijd en het geloof van uw kind in Sinterklaas in te schatten. In dit artikel staan tips om uw kind te vertellen dat Sinterklaas niet echt bestaat.

Het verhaal van Sinterklaas

De meeste kinderen worden opgevoed met het geloof in Sinterklaas. Rond eind november komt de Sint aan in Nederland vanuit Spanje met zijn bieten op de pakjesboot. Iedereen zet zijn schoen bij de kachel en de volgende dag heeft de Sint er met zijn pieten een cadeautje in gedaan. Pieten komen via de schoorsteen naar beneden door de kachel om een cadeau te kunnen brengen. Op 5 december breng de Sint met zijn pieten de grote cadeaus. Alleen kinderen die lief zijn geweest krijgen een cadeau. Na 5 december vertrekt de Sint weer naar Spanje, om volgend jaar weer terug naar Nederland te keren.

Het geloof in Sinterklaas

Er komt een tijd dat kinderen in de gaten krijgen dat de Sint er de vorige keer anders uit zag dan deze keer. Dit wordt door u als ouder afgeschoven op het feit dat de Sint het heel erg druk heeft en daarom hulpsinterklazen inschakelt. Als uw kind dit nog gelooft hoeft u niet verder op het feit dat de Sint niet bestaat in te gaan. Toch zal uw kind op een bepaalde leeftijd uit school komen met het verhaal dat Jan, Piet of Klaasje heeft verteld dat zijn moeder zegt dat de Sint niet echt is. Op dit moment kunt u er voor kiezen om te zeggen dat dit inderdaad waar is, of als uw kind nog stom verbaasd is dit te verzwijgen. Als dit meerdere keren voor gaat komen is het verstandig te vertellen dat de Sint niet bestaat, aangezien uw kind toch al een vermoeden krijgt dat er iets niet klopt.

Factoren die meespelen in het geloof in Sinterklaas

Als uw kind de oudste thuis is, geloofd dit kind gemiddeld langer in Sinterklaas dan een jonger broertje of zusje. Ook verspreken mensen zich nog vaak op pakjesavond en bedanken de persoon die het cadeau heeft gekocht in plaats van de Sint. Als uw kind al wat ouder is zal dit opvallen, en uw kind zal een vermoeden krijgen dat de Sint niet bestaat. Een andere belangrijke factor is hoe hecht u Sinterklaas viert, hecht u veel waarde aan Sinterklaas, of juist niet. Als er veel waarde aan Sinterklaas wordt gehecht zal uw kind niet graag willen geloven dat zijn idool niet bestaat. Als u minder waarde aan het vieren van Sinterklaas hecht, zou u kind het ook niet zoveel kunnen schelen of de Sint bestaat of niet.

Wat doet u als...?

Hieronder staan situaties genoemd waar u tegenaan kunt lopen tijdens Sinterklaas met een mogelijke oplossing.

Wat doet u als uw kind gezien heeft dat u de cadeautjes voor de deur heeft gezet?

Als uw kind gezien heeft dat u de cadeaus voor de deur heeft gezet in plaats van Sinterklaas, kunt u zeggen dat de Sint het zo druk had dat u alvast van te voren een zak met cadeaus heeft gehad van de Sint. Ook kunt u nu eerlijk opbiechten dat de Sint niet bestaat en dat u zelf de cadeaus koopt.

Wat doet u als uw kind van een vriendje heeft gehoord dat de Sint niet bestaat?

Ook hier kunt u weer kiezen om te vertellen dat dit niet waar is en dat het vriendje vast stout geweest is en daarom geen cadeaus krijgt, of u kunt kiezen om te vertellen dat het vriendje gelijk heeft. Dit is een goede aanleiding om eerlijk op te biechten dat de Sint inderdaad niet bestaat.

Wat doet u als u vindt dat u kind oud genoeg is om te weten dat Sinterklaas niet bestaat?

Als u kind graag een cadeau wil hebben kunt u zeggen: Zullen we dit alvast kopen? Uw kind zal zich afvragen waarom u dit koopt, en u heeft een aanleiding om te vertellen dat de Sint niet bestaat. Ook kunt u doen of u zich per ongeluk verspreekt of u kunt gewoon eerlijk een gesprek met uw kind aangaan.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…

Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
De leukste Sinterklaasliedjes en zijn geschiedenisDe leukste Sinterklaasliedjes en zijn geschiedenisSinterklaasliedjes worden van generatie op generatie doorgegeven en zowel jong als oud zullen dan ook diverse Sinterklaa…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.