Het kerstfeest vergt elk jaar sfeervolle voorbereidingen

Het kerstfeest vergt elk jaar sfeervolle voorbereidingen Wie zich het kerstfeest van vroeger nog herinnert, kruipt vaak ook de heerlijke geur van zelfgebakken kerstbrood, wafels, taart en ander gebak in de neus, naast de reuk van boenwas en zeepsop, want er werd voor de kerst ook vaak geboend tot alles glom. De kerstboom werd pas de dag voor kerstmis opgezet, samen met het installeren van de meestal zelfgemaakte kerststal daaronder. De echte kaarsjes in de boom, die op knijpertjes vastgezet waren, zorgden voor spannende momenten als ze aangestoken werden en even mochten branden. De tegenwoordige voorbereidingen op het kerstfeest verschillen wel wat van vroeger. Het assortiment versierselen is echter uitgebreider en ook de rest van de voorbereidingen is soms wat anders, maar het gevoel blijft hetzelfde. Het kerstfeest is het feest van de vrede.

Kaarsen zijn bij het sfeervolle kerstfeest onmisbaar

Vooral Kerstmis is een feest met veel brandende kaarsen, hoewel ze tegenwoordig niet meer in de kerstboom aangestoken hoeven te worden. Vroeger vloog er nogal eens een brandende kerstboom het open raam uit, als een van de kaarsenvlammetjes de takken van de droge kerstboom binnen een minuut in lichterlaaie zette. Meestal stond er een emmer water klaar naast de boom om eventueel snel te kunnen blussen. De brandgevaarlijkheid is gelukkig verminderd met de komst van de elektrische kerstboomverlichting, maar kaarsen worden nog steeds veel gebruikt tijdens het kerstontbijt, het kerstdiner en de gezellige avonden daarna.

Diverse voorbereidingen op het kerstfeest

Kerstmis is een van de drie belangrijkste kerkelijke feesten van het christelijke kerkjaar. De christenen vieren dan de geboorte van Christus. Kerstmis is een feest van vrede, verdraagzaamheid en bezinning. In de weken na Sinterklaas worden daarom in veel gezinnen al voorbereidingen voor het kerstfeest getroffen. Dat varieert van het binnenhalen van sfeervolle kaarsen, allerlei lekkers en versierselen tot het zelf bakken van koekjes, gebak en de kerststol. Met Kerstmis zelf, en vooral na het bezoeken van de hoogmis, daalt de rust en de vrede over de gezinnen neer.

Elk jaar eerst kerstsfeer opsnuiven op de kerstmarkt

Wie zichzelf het genoegen wil doen om al voor de kerst een beetje in kerststemming te komen, doet er goed aan om eens naar een van de vele kerstmarkten te gaan. Nederland heeft echt leuke kerstmarkten. Zo is die van Valkenburg in Limburg een van de meest gezellige kerstmarkten. U kunt er droog rondkijken, want de kerstmarkt wordt gehouden in een grot en heeft daardoor een aparte sfeer. Niet alleen de Nederlandse kerstmarkten zijn leuk om te bezoeken, maar vooral ook de Duitse kerstmarkten zijn beroemd.

De Duitse kerstmarkten hebben prachtige kerstdecoraties

De mooiste collecties van attributen hebben echter de Duitse kerstmarkten, die vaak wat romantischer ingesteld zijn dan de nuchtere Nederlanders en vanuit hun hang naar nostalgie vaak prachtige collecties hebben. Vooral de kerstmarkten van Aken, Düsseldorf, Berlijn en Monschau staan daarom bekend. Naast enorme gezellige en sfeervolle kraampjes staat er volop eettentjes met heerlijke warme gerechten en warme drankjes. Bekend zijn daarvan vooral de Duitse “Reibekuchen” en de overbekende “Glühwein”, die warm geserveerd wordt en waar door het verwarmen vaak bijna alle alcohol uit verdwenen is.

Kerstversieringen vindt u al vanaf begin november

De handel in kerstversieringen draait al van begin november op volle toeren. Elk jaar is er ook in ons land weer een uitgebreid assortiment van diverse soorten kerstbomen, binnen- en buitenlampjes, kerstballen, kerstkransen, kerststallen, engeltjes, enzovoort. Niet alleen de gewone winkels, maar vooral ook de tuincentra doen daar energiek aan mee. Meestal hebben ze enorme hoeveelheden van sfeervolle kerstkransen, kerststukjes, enzovoort.

Elk jaar een andere kleur

Elk jaar viert er weer een andere kleur hoogtij. Logisch. Het is de manier om weer nieuwe versierselen verkocht te krijgen. Wie elk jaar met de mode mee wil doen, heeft ook elk jaar weer andere versierselen nodig. Doet u daaraan mee dan hebt u op den duur de zolder vol liggen met kerst versierselen van alle kleuren die er zijn en die u niet vaak zult gebruiken. Het is echter wel erg leuk om in een tuincentrum rond te kijken, ook al gaat u er niet direct heen om iets te kopen.

Amuses en andere lekkernijen

Eveneens vanaf half november worden er in de winkels diverse lekkernijen aangeboden, die de rest van het jaar, op de feestdagen na, bijna niet te krijgen zijn. Hertenbiefstuk, reerug, kalfsoesters, enzovoort zijn nu volop in de winkels te koop. Het wemelt bovendien van de vele soorten amuses, die niet goedkoop zijn, maar er erg lekker uitzien. Wees echter voorzichtig. Als u kant-en-klare amuses op uw kerstdiner wilt serveren, probeer ze dan van tevoren even uit. Vaak zien ze er veel lekkerder uit dan ze zijn. Meestal kunt u bovendien een dergelijke amuse zelf veel goedkoper en even lekker klaarmaken dan deze in de winkel aangeboden wordt.

Zelf kerststol voor het kerstontbijt bakken

Wie zelf het kerstgebak maakt, haalt ook daar een stukje extra sfeer mee in huis. Het hele huis ruikt er heerlijk naar. Met een goed recept is een kerststol best te maken, hoewel dit beslist niet goedkoper, maar wel lekkerder zal zijn dan een gekochte kerststol. U bent er dan ook zeker van dat er niets aan toegevoegd is dat er niet in thuis hoort. Van alle ingrediënten zijn echter de oranjesnippers niet meer hier in de winkels te krijgen. Wie dicht tegen de grens met Duitsland woont, kan daar echter bij de winkels van Rewe best nog een bakje gaan halen. In Duitsland wordt blijkbaar vaker de kerststol nog zelf gebakken.

De voorbereiding van het bakken van kerstkoekjes en dergelijke vergt wat energie

Ook een kersttaart en vlaai zijn met een goed recept best zelf te maken. Samen met de kinderen kerstkoekjes bakken is daarnaast een leuke bezigheid voor een vrije woensdagmiddag. Maak daarvoor deeg voor van 85 gram bloem, 75 gram boter, 75 gram basterdsuiker, een theelepel bakpoeder, een pakje vanillesuiker en een “kattenpootje”zout. Meng alles met een koele hand goed door elkaar en laat de kinderen daarvan kerstboompjes, kerstballen, kerststerren of engeltjes vormen en leg deze op de bakplaat. Bak ze op 180 graden af. Blijf er wel even bij, want niet elke oven bakt hetzelfde af.

Vormpjes van aluminium

Er zijn overigens ook vormen van aluminium in de handel, waarmee heel gemakkelijk koekjes uit een lap uitgerold deeg gestoken kunnen worden. Deze kleine koekjes zijn snel klaar en snel gebakken.

Een sfeervolle versiering van het huis

Kerst deco is tegenwoordig een stevig verkoopartikel, maar als uw budget nu eenmaal niet zo ruim is, ga er dan ook voorzichtig mee om. Haal in de eerste plaats niet teveel in huis. Het wordt immers al snel te druk en dan is het niet mooi meer, maar komt het geheel vaak wat rommelig over.

Een goede combinatie van kleuren

Zorg voor een goede combinatie van kleuren. Houd rekening met de kleur van de kerstboomversiering en de kaarsen. Een wit damasten tafellaken past bijvoorbeeld bij alle mogelijke tafelversiering. Een gekleurd tafellaken is altijd wat lastiger om te combineren met servies, kaarsen en servetten.

De kerstboom

Een mooie, smaakvolle kerstboom krijgt u als u daar niet al teveel kleuren in hangt. Houd het bijvoorbeeld bij rood en zilver, of bij rood en goud, of zilver en goud. Alle andere kleuren zijn erg modegevoelig en zullen het volgende jaar er weer compleet “uit” zijn. Gaat u elk jaar met de mode mee, dan hebt u straks op zolder twintig soorten kerstversieringen liggen, waarvan u er hooguit twee of drie nog eens gebruikt. Bovendien moet u dan eigenlijk ook de rest van de kerstversiering erbij aanpassen, dus de kaarsen, de tafelversiering, het kerststukje of de kerstkrans. Op die manier wordt kerstmis duurder dan nodig is en meestal niet smaakvoller.

Het diner

Verzorgt u zelf het kerstdiner en/of krijgt u gasten, maak het uzelf dan niet moeilijker dan nodig is. Begin niet aan een moeilijk recept dat u nog nooit gemaakt hebt, want dat gaat meestal fout. Probeer een nieuw recept al ruim voor de kerst uit, of neem iets, waarvan u weet dat het erg lekker is en dat u al vaker op tafel gezet hebt. Wat er voorbereid kan worden, moet ook de dag voor kerstmis al klaar zijn, zodat u voor het kerstdiner zelf niet al te lang in de keuken staat. Op die manier hebt u ook tijd om even met de gasten bezig te zijn en een glas met hen te drinken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft?Hoe vier je het kerstfeest met iemand die dementie heeft?Kerstfeest is voor veel mensen een belangrijk feest. Gezelligheid, de kerstboom, familiebezoek en lekker eten horen daar…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…
Mooie, gekke en bijzondere kerstballen door de jaren heenKerstballen bestaan al vele jaren. Deze kleurrijke versiering wordt al sinds de 19e eeuw toegepast om de kerstboom tijde…

Kunstkerstboom kopen – De voordelen en tips bij het kopenKunstkerstboom kopen – De voordelen en tips bij het kopenEen kunstkerstboom kopen is een veel gebruikte alternatief voor de aanschaf van een echte kerstboom. Een kerstboom kopen…
Kerstboom versieren – Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren – Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.