December is een dure maand, maar hoeft dat niet te zijn

December is een dure maand, maar hoeft dat niet te zijn December is duur. Veel mensen met een inkomen dat maar net toereikend is om het gezin te onderhouden, zien daarom tegen de decembermaand op. Allereerst is er het feest van Sinterklaas dat een aanslag op de beurs pleegt, zeker als er kleine kinderen zijn. Daarnaast is ook het kerstfeest een feest, waar toch extra uitgaven aan vast zitten en aan het einde van de maand komt dan nog het oudejaar met zijn lange baard. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om de feestelijke uitgaven zo laag mogelijk te houden. Daarbij gaat het niet alleen om het zoeken naar de beste aanbiedingen, maar ook om leuke, creatieve cadeautjes die u vaak ook zelf kunt maken.

Zelf cadeautjes voor december maken

Voor kleine kinderen kunnen handige vaders en moeders zelf leuke speelgoed cadeautjes voor Sinterklaas of Kerstmis maken. Poppenkleertjes, een pop of popje van stof, stofdieren (via patronen uit een goed blad daarvoor) een nieuwe aankleding van een poppenwagen, een leuke muts of trui met een dier erop geborduurd, zijn bijvoorbeeld leuke cadeautjes die met een beetje handigheid in handwerk gemaakt kunnen worden. Handige ouders die goed met hout kunnen omgaan, kunnen zich bijvoorbeeld wagen aan een bolderwagen, blokkenwagen, garage met lift, winkeltje, poppenhuis, enzovoort. Tekeningen en voorbeelden zijn vaak te vinden in vakbladen en op internet.

Materialen verzamelen voor de december maand

De materialen voor de bovenstaande cadeautjes hoeven ook niet meer te kosten dan noodzakelijk is. Poppenkleertjes en stoffen popjes of diertjes kunt u vaak maken van de goede stukken stof uit kleding die u niet meer gebruikt en toch weg wilt doen. Voor een muts is maar weinig wol nodig en voor een kindertrui en/of handschoenen of wanten valt dat ook nog wel mee. Zeker als u die wol op tijd via een aanbieding kunt kopen, of dit bij winkels van Zeeman, Lidl, Aldi of Action kunt doen.

Restjes wol of resten hout zijn vaak gratis te krijgen

Vraag ook eens bij ouders en familieleden wie er nog wat resten wol heeft. Gratis hout voor het maken van het houten speelgoed kunt u vaak bij timmerwerkplaatsen, bouwmarkten of bij familie of vrienden die kortgeleden verbouwen hebben en nog wat onbewerkte, houten delen over hebben. Vaak ligt het daar maar in de weg en zijn zij blij dat er een goede bestemming voor gevonden is. Zorg er wel voor dat het hout splintervrij is, zodat de kinderen zich er niet aan kunnen bezeren.

Cadeautjes voor volwassenen hoeven niet altijd duur te zijn

Eek mooie kaars als cadeau hoeft niet duur te zijn, maar met een zorgvuldige en smaakvolle verpakking kan deze er wel duurder uitzien. Ook volwassenen kunnen heel blij zijn met een mooie, gebreide muts, sjaal of handschoenen. Breiwerk is immers weer in de mode.

Ruim voor december beginnen

Wilt u cadeautjes zelf maken, begin dan op tijd met het verzamelen van materiaal. Er gaat immers toch nogal wat tijd zitten in het zelf maken van de cadeautjes en u kunt dat immers ook niet onder de ogen van de kinderen doen. Het wordt dan avondwerk of werk dat u onder schooltijd moet doen. Moet er bijvoorbeeld een bolderwagen geschilderd worden, zorg dan ook dat de verf op tijd voor pakjesavond of kerstavond droog is.

Begin op tijd en zoek naar aanbiedingen

Het verzamelen van cadeautjes via aanbiedingen kan al op tijd beginnen. Vergelijk voor de beste prijs de aanbiedingen op internet. Word er iets al te goedkoop aangeboden, ga daar dan niet op in, want dan klopt er meestal iets niet en kunt u uw geld kwijt zijn zonder daar het cadeau voor geleverd te krijgen.

Folders leveren ook vaak ideetjes

Koop ook niet te vroeg, maar kijk uit naar goede aanbiedingen. Reclameblaadjes zijn niet leuk, maar in deze tijd vaak wel handig. Krijgt u er zelf geen, vraag dan bij familie of vrienden eens een pakketje op en kijk ze door. Soms komt u daardoor niet alleen op goede aanbiedingen terecht, maar ook op goede ideeën om iets zelf te maken.

Maak altijd een lijstje

Houd de gekochte cadeautjes in een lijstje bij. Op die manier loopt u niet het risico dat u teveel koopt en aan het einde van de rit toch meer geld eraan kwijt bent dan u van plan was. Verstop het lijstje goed, want vooral kinderen zijn er als de kippen bij als ze vermoeden waar u een dergelijk lijstje hebt liggen. De verrassing is dan weg en het feest is nog maar de helft van wat het had moeten zijn. Ook de cadeautjes moeten op een plaats liggen waar niemand bij kan.

Niet teveel dure cadeautjes voor kinderen

Vooral kinderen houden van uitpakken, dus het is ook leuk om veel pakjes te hebben. Dat is altijd mogelijk als de cadeautjes niet al te duur zijn. Noten zijn bijvoorbeeld vaak niet duur en een leuk cadeautje voor erbij. De noten zijn vaak in de herfst gewoon gratis in bosachtige omgevingen te vinden. Vooral hazelaars staan nogal eens her en der verspreid.

U kunt bonbons ook zelf maken

Op internet staan recepten genoeg voor het zelf maken van bonbons. Niet moeilijk, maar wel nogal tijdrovend. Een paar stukken zelf gebakken speculaas zijn eveneens een leuk cadeautje en bovendien niet duur. Met een plaat speculaas kunt u minstens drie kinderen gelukkig maken. Teken- schets- en kleurmateriaal zijn meestal voor weinig geld in de winkels te vinden.

Sinterklaas papier hoeft niet sterk (en dus duur) te zijn

Sinterklaas papier hoeft al helemaal niet duur en stevig te zijn. Kijk waar het papier het goedkoopste is. Zorg op de betreffende avond voor een paar goede scharen op tafel, zodat de pakjes niet open gescheurd, maar voorzichtig opengemaakt worden. Dat oefent het geduld en houdt het papier heel. De betere, niet veel gekreukte stukken kunt u na de avond bijknippen, zodat alle plakranden eraf zijn, samen oprollen en het volgende jaar opnieuw gebruiken. Sommige grote stukken papier gaan soms wel vier jaar mee. Ze worden dan wel elk jaar kleiner en kunnen dus voor steeds kleinere cadeautjes gebruikt worden, maar dat hoeft niet erg te zijn. Zo hoeft u elk jaar niet veel inpakpapier te kopen.

Naamkaartjes maken

Naamkaartjes zijn heel eenvoudig te maken. Met wat steviger printpapier kunt u leuke, van internet gehaalde, zelfgemaakte of gescande Sinterklaas- of Kerst afbeeldingen kopiëren en gezamenlijk op een vel uitprinten. Zorg dat er naast de afbeeldingen ook plaats is om de naam te schrijven. Een maal uitgeprint kunt u er jaren mee vooruit, zeker als u ze na de avond voorzichtig van het papier afhaalt en bijknipt.

kleine, dubbele kaartjes maken voor een bloemstukje

Overigens kunt u op dezelfde manier ook kaartjes maken voor aan een bloemstukje of een bos bloemen. De kaartjes kosten in de winkel immers al snel anderhalve euro of meer. Maak die kaartjes echter wat breder, zodat u het dubbel kunt vouwen en maak er (met een perforator) dubbelgevouwen ook een mooi, rond gaatje in de linkerbovenhoek in, zodat daar een lintje door kan om het aan de bloemen of planten vast te hangen. Overigens is een stel van deze kaartjes een leuk cadeautje voor iemand die graag een bloemetje weggeeft.

Echte kerstbomen zijn vaak duur

Haal ze daarom ook niet te vroeg in huis. Hoe langer u wacht, des te goedkoper zijn ze vaak. U loopt echter wel het risico dat u dan niet de allermooiste boom in huis hebt, maar vaak is daar nog wel iets aan bij te werken (of te draaien), als er maar genoeg takken aan zitten.

Kerstversieringen en lampjes

Kerstversieringen en lampjes kunt u het beste daags na Kerstmis kopen. Dan kosten ze nog maar de helft van de prijs. Wees er dan wel snel bij, want de dag erna zijn alle kerstspullen vaak al helemaal opgeruimd. Ook feestkleding is daags na Kerstmis meestal goedkoper.

Etenswaren voor Kerstmis

Haal niet al teveel in huis. Vaak ligt er met de feestdagen zoveel lekkers in de winkels dat u in de verleiding komt om er teveel van mee naar huis te nemen. Bekijk hoeveel mensen er aan het kerstdiner deelnemen en bepaal de porties vooraf. Maak een lijstje van de benodigdheden en houd u daar ook aan. Hetzelfde geldt voor de chocolade en het gebak dat bij die feestdagen hoort. Kunt u goed bakken, bak dan zelf. Kerstbrood, saucijzenbroodjes, taart, vlaai, oliebollen en appelflappen zijn stukken goedkoper als u ze zelf via een goed recept bakt van gewoon tarwemeel, boter en verdere benodigdheden. Kant-en-klaar pakketten om te bakken zijn vaak toch in het gebruik wat duurder.

December kost altijd wat meer, maar hoeft niet duur te zijn

Hoe u het ook draait, de maand december is altijd wel wat duurder dan de andere maanden. Het zelf maken van cadeaus kan echter een groot verschil maken. Het zelf bakken heeft nog een extra voordeel: het ruikt heerlijk in huis als er speculaas, taart en ander gebak gemaakt wordt. Dat verhoogt de sfeer van gezelligheid en voorpret.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…

Sinterklaas: Geschiedenis en symboliekSinterklaas: Geschiedenis en symboliekVoordat Sinterklaas Sinterklaas werd, was hij een man genaamd Nicolaas. Door zijn goede daden werd hij als heilig verkla…
Over Sinterklaas en NikolausOver Sinterklaas en NikolausHoewel het feest van Sinterklaas nergens zo uitgebreid gevierd wordt als in Nederland en België, is Sinterklaas - of San…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.