Algemene informatie over vuurwerk
Hoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de jaarwisseling is het gebruikelijk om vuurwerk af te steken als teken dat het nieuwe jaar is begonnen. Voor veel mensen is dit een leuk en mooi moment, andere zijn erg bang voor vuurwerk en zullen minder lol aan vuurwerk beleven. In dit artikel staan een aantal algemene zaken over vuurwerk beschreven.
In dit artikel worden de volgende onderwerpen met betrekking tot vuurwerk belicht:
Het afsteken van vuurwerk
Er zijn veel verschillende soorten vuurwerk te koop, ook zijn er vele verschillende prijsklasse voor vuurwerk. De prijs is afhankelijk van hoe mooi het vuurwerk is, zo zijn bijvoorbeeld pijlen of potten veel duurder dan simpele rotjes. Rond oud en nieuw wordt veel vuurwerk afgestoken, dit is een ritueel geworden dat eigenlijk van het Oosten afkomstig is. We steken vuurwerk af om de geesten van het oude jaar te verdrijven en het nieuwe jaar feestelijk in te kunnen gaan, zonder de kwade geesten. Echter weten veel jongeren niet meer van dit ritueel af, vuurwerk afsteken geeft een soort adrenaline kick, waardoor mensen het leuk vinden om vuurwerk af te steken.
Vuurwerk moet vaak aangestoken worden met een aansteker of speciaal aansteeklontje. Er zit een lontje aan het vuurwerk zodat het vuurwerk niet meteen als u het aansteekt gaat knallen. Als u het vuurwerk heeft aangestoken moet u snel op een veilige afstand gaan staan en wachten tot het vuurwerk af gaat. Soms gaat vuurwerk niet af als u het heeft aangestoken. Steek het vuurwerk nooit opnieuw aan, of raap vuurwerk op van de grond als het niet is afgegaan. Vuurwerk kan namelijk nog steeds klappen, ook als is het niet afgegaan, en de gevolgen zijn dan niet te overzien.
Kinderen en vuurwerk
Veel kinderen vinden het erg stoer om vuurwerk af te steken. Er bestaat ook speciaal kindervuurwerk, waar geen vuur bij komt kijken. Voorbeelden zijn knalerwten en confetti kanonnen, vaak wordt dit omschreven als een pretpakket of kindervuurwerk pakket waar van alles in zit voor kinderen. Ook kunt u een kind sterretjes geven, de spetters die hier vanaf komen zijn koud vuur en hier voelt u dus niets van.
Als uw kinderen ouder worden willen ze vaak echt vuurwerk gaan afsteken. Zorg dat de kinderen kleding aan hebben dat niet gemakkelijk in brand vliegt (trainingspakken zijn absoluut iets wat u niet aan moet trekken.) Geef uw kind een aansteeklont mee, dit is veiliger dan een aansteker. Ook mag uw kind vuurwerk niet in zijn of haar jas bewaren. Stop het vuurwerk in een (het liefst linnen) tas en houdt deze in de hand in plaats van deze om de nek te doen, als er iets in brand vliegt wat in de tas zit, en uw kind heeft de tas om zijn nek hangen, kan het kind er zware verwondingen aan over houden.
Wanneer mag u vuurwerk afsteken?
Vuurwerk mag op 31 december vanaf 10.00 worden afgestoken tot 1 januari om 2.00. Voor of na deze tijd vuurwerk afsteken is niet toegestaan, u kunt hier een boete voor krijgen.
Het kopen van vuurwerk
In Nederland kunt u vuurwerk meestal rond de maand december bestellen via folders die u door de brievenbus krijgt. Ook kunt u bij sommige winkels vuurwerk op internet bestellen. Vuurwerk kunt u meestal ophalen vanaf 29 december tot en met 31 december. In België kunt u het gehele jaar vuurwerk kopen. Wel is het vuurwerk uit België illegaal en u bent dus strafbaar als u dit bij u heeft. Om in Nederland vuurwerk mee te kunnen krijgen moet u minstens 16 jaar zijn en een legitimatie bij u hebben om dit aan te tonen.
Legaal vuurwerk
Legaal vuurwerk is vuurwerk dat in Nederland verkocht wordt bij erkende winkels die vuurwerk mogen verkopen op de juiste datum. Winkels moeten hier een speciale veilige bunker voor hebben om het vuurwerk in op te slaan. Legaal vuurwerk op de juiste datum is wettelijk toegestaan. Dit is vaak erg duur om te maken en daarom is vaak legaal vuurwerk ook duurder dan illegaal vuurwerk. Legaal vuurwerk is voorzien van de juiste lengte van de aansteeklont, de juiste hoeveelheid kruit en het juiste geluid dat ze maken. Legaal vuurwerk is daardoor minder gevaarlijk dan illegaal vuurwerk. Er moet bij legaal vuurwerk altijd een gebruiksaanwijzing in het Nederlands zitten, er moet op staan dat het vuurwerk is bedoeld voor particulier gebruik, er moet op staan om wat voor soort vuurwerk het gaat en de naam en het adres van de fabrikant of importeur.
Illegaal vuurwerk
In bezit zijn van illegaal vuurwerk is strafbaar, u kunt hier een taakstraf of een boete voor krijgen. Rond oud en nieuw lopen veel politie agenten op straat om te controleren of uw vuurwerk legaal is. Illegaal vuurwerk klinkt vaak veel harder dan legaal vuurwerk en is daarom vaak leuker. Illegaal vuurwerk kan ook zeker gevaarlijk zijn. De aansteeklonten of de hoeveelheid kruit dat in illegaal vuurwerk zit is vaak niet goed daardoor kan bijvoorbeeld vuurwerk te snel klappen en u dus verwonden. Vuurwerk uit België is illegaal, maar ook vuurwerk dat niet bij een erkende winkel is gekocht of geen Nederlandse gebruiksaanwijzing heeft wordt als illegaal beschouwd. Illegaal vuurwerk is vaak een stuk goedkoper dan legaal vuurwerk omdat het vaak met grote hoeveelheden tegelijk uit België is gehaald. Ook heeft de persoon die in dit illegale vuurwerk handelt vaak ook geen speciale certificaten of een speciale bunker voor vuurwerk en dit bespaard deze persoon dus in de koste waardoor het vuurwerk goedkoper kan worden aangeboden.
Dieren en vuurwerk
Veel dieren hebben veel last van al het vuurwerk rond de feestdagen. Vooral honden katten en paarden worden vaak erg onrustig van vuurwerk. Wat voor paarden goed kan helpen is om de paarden op stal te zetten met een radio die aan staat, zo heeft het paard wat afleiding. Ook kunt u speciale kalmeringsmiddelen halen voor uw dieren. Het slimste is om zelf het geluid van vuurwerk te negeren en ook de angst bij de dieren zo leren de dieren dat het gewoon is dat er vuurwerk wordt afgestoken. Bij een vogel kunt u een dik deken over de kooi leggen zodat het geluid van vuurwerk minder goed te horen is.