Tips voor het kerstdiner: hoe creëer ik een geslaagde avond?
Elk jaar in december is het weer zover: het kerstdiner. Hoe ga je dit jaar weer indruk maken op je gasten? Of, hoe overleef je dit jaar het kerstdiner zonder flaters? Hier volgen wat eenvoudig op te volgen tips voor een geslaagde kerstavond.
Keuze van het menu
Belangrijk bij de keuze van het menu is om niet te veel hetzelfde te doen. Probeer zoveel mogelijk te variëren in zowel producten als bereidingswijze. Serveer geen sla in een hoofdgerecht na een salade, kies niet voor een visgerecht na een zalmcocktail.
Eenvoudige gerechten
Deze eenvoudige gerechten zijn zo gemakkelijk omdat ze van tevoren te bereiden zijn en enkel opgewarmd of slechts geserveerd hoeven te worden:
- Soep (opwarmen in pan)
- Salade (koud te serveren)
- Een broodbuffet met verschillende broodjes en dips (koud te serveren)
- Aardappelpuree of ragout (opwarmen in pan)
- Lasagne (opwarmen in oven)
- Ovenschotels (opwarmen in oven)
- Couscous (opwarmen in pan)
- Dressings en sausjes (opwarmen in pan)
- Kruiden
- Taart en toetjes (koud te serveren)
Ideeën voor gerechten
- Een zelfgemaakte pizza (met deeg bijvoorbeeld in de vorm van een kerstboom);
- Geglaceerde worteltjes (worteltjes gekookt in sinaasappelsap)
- Zelfgebakken brood
- Gebruik een grillplaat
- Gebakken appeltjes, of gekarameliseerde appel
- Mousse: pudding met slagroom
Volgorde van menu
De traditionele volgorde:
- Voorgerecht
- Soep
- Tussengerecht
- Hoofdgerecht
- Nagerecht
Zowel voor als na het nagerecht kan een kaasplankje worden geserveerd. Dit is afhankelijk van het soort wijn dat daarbij wordt gedronken. Bij het doordrinken van de wijn die geserveerd is bij het hoofdgerecht, volgt de kaas dan ook direct na het hoofdgerecht. Wanneer er een zoete wijn (bijvoorbeeld port) wordt geschonken, volgt de kaas op het nagerecht.
Hoe groter het aantal gangen is, hoe kleiner de porties. Houd er altijd rekening mee dat de gerechten niet te zwaar vallen, en met name moet bij vele gangen rekening gehouden worden met de hoeveelheid van het hoofdgerecht. Kies bij voorkeur een bouillon of salade als voorgerecht en niet een gerecht met room. Er kan ook meer groente worden geserveerd, en minder rijst of aardappelen. Een totale portie (voor het gehele diner) van 500 gram per persoon is gemiddeld.
Lichte gerechten:
- Heldere soep (bijvoorbeeld bouillon)
- Fruit
- Vis
- Kip
- Salade
Zwaardere gerechten:
- Gebonden soep
- Rood vlees
- Wild
- Roomgerechten
- Vla
- Warme nagerechten
Kerstdiner met kinderen
Kinderen zullen zich eerder vervelen aan tafel dan volwassenen. Laat ze dan ook tussen de maaltijden spelen zodat ze de energie kwijt kunnen. Ook is het verstandig kleurplaten achter de hand te houden, zodat zij kunnen worden afgeleid wanneer ze al eerder klaar zijn met eten. Zorg er ook voor dat kinderen evenveel gangen als de volwassenen geserveerd krijgen, zodat ze niet verveeld raken en moeten wachten.
Laat kinderen (met name oudere kinderen) uit wijnglazen drinken om hen het gevoel te geven ook op dat gebied mee te doen. Serveer sappen die weg hebben van wijn.
Bij kieskeurige kinderen (of gewoon over het algemeen) is het soms verstandig om ook extra frietjes of gebakken aardappeltjes te vervelen. Dit om veel gezeur te voorkomen en het is een gemakkelijk te maken bijgerecht. Ook is het slim om meerpersoonsgerechten te maken, waarbij iedereen op moet scheppen, zodat kinderen niet een vooraf bepaalde portie krijgen voorgeschoteld.
Naast het diner
Hoewel de maaltijd cruciaal lijkt, is het ook voor een groot deel de sfeer die van belang is. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een sfeervolle verlichting, eventueel met kaarsjes of gedempt licht;
- Een rustige achtergrondmuziek of kerstliederen;
- Een prettige temperatuur (niet te warm, niet te koud; een kamer vol mensen doet de temperatuur stijgen);
- Een gezellige decoratie;
- Een sfeervol gedekte tafel (maak het niet te druk; zorg dat je je schalen en dergelijke goed kwijt kunt);
- Afwisselen van borden, als je niet voldoende servies hebt voor het aantal gasten.
Denk ook na over de wijnkeuze!