Bijzondere kerstkaarten: stuur eens iets anders!

Bijzondere kerstkaarten: stuur eens iets anders! Stuur eens wat anders: een bijzondere kerstkaart van een zelfstandig ontwerper. Waarom? Misschien ben jij ook de standaard kerstbomen, kerstmannen en besneeuwde huisjes een beetje beu. We selecteerden twee vrouwelijke illustratoren en vroegen naar de gedachte achter hun ontwerpen. Lees over de kerstgedachte van Dutch Orientals en Ankepanke Design. Kerstkaarten en nieuwjaarskaarten zijn er in alle soorten en maten. Ze worden al eeuwenlang verstuurd: de eerste kerstkaart stamt uit 1843. En al eerder, in de Middeleeuwen al, maakte men in Europa een voorloper van de kerstkaart in de vorm van houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen. Na vele jaren kerstkaarten uitzoeken heb je weleens genoeg van de geijkte plaatjes. Je wilt wat anders sturen aan je vrienden en familie. Maar wat?

In dit artikel bekijken we de kerstkaarten van twee vrouwelijke ontwerpers. Ze werken beiden zelfstandig en hebben een eigen stijl. Achter een mooi 'plaatje' zit vaak een heel verhaal. Hoe heeft de illustrator zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot deze ontwerpen? Wat inspireert haar en hoe komen de ontwerpen tot stand? Neem een kijkje achter de schermen van deze kunstenaressen:

Misschien inspireert het jou tot het verzenden van een bijzondere kerstkaart.

Dutch Orientals - Melissa Jonker: Oriëntaalse kunst ontmoet klassiek

Klassieke portretten, als weggelopen uit een middeleeuws schilderij, omgeven door oosterse achtergronden. Ontwerpster Melissa Jonker noemt haar bedrijf dan ook Dutch Orientals: een combinatie van Oriëntaalse patronen met een Nederlands tintje.

Oosterse invloeden
Wie de schilderijen van Waterhouse en andere Victoriaanse meesters kent, ziet enige gelijkenis met de personen op haar ontwerpen. Hetgeen niet verwonderlijk is: Melissa liet zich inspireren door eeuwenoude en ook wel religieuze kunst in musea, maar meer nog door haar vele reizen naar Oosterse oorden. De beelden hebben zich gevormd tot een ware virtuele bibliotheek waaruit haar ontwerpen tot stand komen. Eclectische stijl heet dat: de combinatie van verschillende stijlen of stromingen. Hoewel ze die term zelf niet gebruikt. Ze benadrukt dat schoonheid haar drijfveer is, waarmee ze onze drukke en soms harde wereld wil ontwapenen en ons wil verbinden.
Ook na de Kerst
Een selectie van haar werk behoort tot de collectie kerst- en nieuwjaarskaarten. De ontwerpen zijn evenwel 'tijdloos', en ook door het ontbreken van een tekstuele kerstwens prima door het jaar heen te gebruiken. Een opvallend ontwerp is bijvoorbeeld de combinatie van Maria met Boeddha.

Overig werk

Naast de kerst- en nieuwjaarskaarten bevat haar online kaartenaanbod ook vele andere wenskaarten. Haar ontwerpen zijn evenwel ook in andere vorm verkrijgbaar: als canvas of artprints aan de muur via Artfusion: www.artfusion.nl/kunstenaars/b.html. Naast haar ontwerpen is ze beschikbaar voor lezingen over schoonheid in brede zin. Een veelzijdige dame dus!

Ankepanke Design - Anke van der Meer: stap in de harmonieuze Oekie wereld!

Zo rijk versierd als de ontwerpen van Dutch Orientals, zo 'sober' zijn de werken van Ankepanke Design. Evenwel niet minder mooi! Anke van der Meer ontwikkelde haar eigen creatie 'Oekie' vanuit een behoefte aan originele wenskaarten die ze niet in de winkel kon vinden. De Oekie is een twee-dimensionaal, superschattig en enigszins menslijkend wezen. 'Levend' in een op onze wereld gelijkende omgeving met als groot verschil: harmonie. Daar kunnen wij mensen alleen maar van dromen.
Minder is meer
De Oekie brengt een boodschap over met zo min mogelijk middelen. Knap om te zien hoe een strakke tekening met relatief weinig kleuren een mooie (kerst)wens over kan brengen. Minder is meer, ook in de vorm van gezichtjes waar een neusje aan ontbreekt. Volgens de maakster is die er wel, maar te klein om te zien.
... en katten-kerstkaarten
Sober maar boodschaprijk is ook de Kattenserie. Ook deze bevat een collectie kerstkaarten. Ankes kattenliefde, en door omstandigheden kattenloos leven, inspireerden haar.

Overig werk

Naast kerstkaarten bevolken de Oekies ook t-shirts, schriftjes, sleutelhangers en nog veel meer. Reden genoeg om eens een kijkje te nemen in de winkel van Ankepanke. Omdat de Oekies-winkel enige tijd stil heeft gelegen, zijn er zelfs leuke aanbiedingen te vinden in de winkel van Ankepanke. Ook ontwerpt ze geboortekaartjes, stoffen, behang en nog veel meer. Wat te denken van een muurschildering om een saaie muur mee op te vrolijken?

Veel plezier met je kerstwensen versturen. Welke kaart je ook uitkiest, de ontvanger is er blij mee!

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Kerstkaart in verschillende talenWat is Prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar in het Duits, Spaans, Turks of Vietnamees? Jaarlijks worden er meer…

Hergebruik oude kerstkaartenHergebruik oude kerstkaartenIeder jaar vallen er weer een hoop kerstkaarten op de mat. In de maand december brengen de vele kleuren, printjes en pla…
Tips voor het kerstdiner: hoe creëer ik een geslaagde avond?Tips voor het kerstdiner: hoe creëer ik een geslaagde avond?Elk jaar in december is het weer zover: het kerstdiner. Hoe ga je dit jaar weer indruk maken op je gasten? Of, hoe overl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kokon Art, Pixabay
  • DutchOrientals:
  • Kerstkaarten digitaal naar post: http://dutchorientals.sendasmile.com/
  • Kunst aan de muur, collages: http://melissajonker.nl/kunst-illustraties/
  • Lezingen: http://melissajonker.nl/lezingen/
  • Ankepanke:
  • Webwinkel: http://www.ankepankeswinkel.nl
  • Oekies kerstkaarten digitaal naar post: http://oekiekaartjes.sendasmile.com/search/4994/-+kerst
  • Katten kerstkaarten: http://www.ankepankeswinkel.nl/a-27538955/kerstkaarten/15-katten-kerstkaarten/
  • Oekies wereld: http://lettheoekiesmakeyourday.nl/
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 01-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.