InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Christelijke Feestdagen - Pinksteren

Christelijke Feestdagen - Pinksteren

Christelijke Feestdagen - Pinksteren Pinksteren is een christelijk feest en een nationale vrije dag in Nederland. Maar waarom vieren wij nu eigenlijk Pinksteren?

Wanneer vieren wij Pinksteren?

Pinksteren heeft net als Pasen geen vaste datum. Het wordt altijd gevierd op de 50e dag na Pasen, wat neerkomt op 7 zondagen na Pasen. Pinksteren valt altijd tussen 11 mei en 14 juni.

Waarom vieren wij Pinksteren?

Pinksteren is, net als wel meer van onze feestdagen, afgeleid van een Joods feest. De eerste christenen waren namelijk veelal Joden.

In het Jodendom werd Pinksteren het Wekenfeest (of 'Sjawoeot') genoemd, het was een feest ter herinnering aan de Wetgeving op de Berg Sinaï. Het is tevens een lentefeest dat samenvalt met het begin van de oogst. Op deze dag mag er niet gewerkt worden, samenzijn met vrienden en familie was belangrijk.

Tijdens Pinksteren wordt de Nieuwe Geest (ofwel de Geest van God) herdacht, de derde persoon van de heilige drie-eenheid. Hij daalde neer op de apostelen, in de gedaante van vuur en wind.

Waarom zijn er twee Pinksterdagen?

Heel kort door de bocht: die zijn er niet! Pinksteren is alleen de eerste Pinksterdag, de tweede Pinksterdag is erbij betrokken als extra vrije dag. In de Zaanstreek kent men zelfs nog een Pinkster drie.

Festiviteiten tijdens Pinksteren

  • Het bekendste Pinksterfeest is waarschijnlijk Pinkpop, een festival dat elk jaar in het Pinksterweekend gehouden wordt.
  • De Pinksterlanddagen in Appelscha, een driedaags evenement waarin anarchisme, cultuur en natuur centraal staan.
  • Pinksterconferentie. Dit is een conferentie die jaarlijks gehouden wordt met Pinksteren, er komen zo'n 40.000 Christenen op af.
© 2006 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…
Het weer tijdens PinksterenHet weer tijdens PinksterenEerste en Tweede Pinksterdag zijn de feestdagen van het jaar om eens te genieten van het weer. Pinksteren op zich geeft…

Reageer op het artikel "Christelijke Feestdagen - Pinksteren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Amel, 10-06-2009 22:52 #3
Er staat in het artikel:
Tijdens Pinksteren wordt de Nieuwe Geest (ofwel de Geest van God) herdacht, de derde persoon van de heilige drie-eenheid.
Maar het is niet waar om te zeggen dat de heilige geest de derde persoon is. Het geeft een onjuist beeld weer over de drieenheid. De Heilige Geest is samen met de Zoon en de Vader één( heilige drieenheid), hoe kan het dan een derde persoon zijn. Een goede vergelijking is: de Zon. Je kan de zon voelen (de geest), je kan de zon zien (onder omstandigheden) (de Zoon) en je kan de zon niet zien, het is te fel (de Vader).
Ik hoop dat het het kleine zinnetje gecorrigeerd wordt.

Funkyfish (infoteur), 19-08-2007 19:56 #2
Bedankt voor de aanvulling, heb mijn artikel aangepast en je reactie deels erin verwerkt.

Etsel (infoteur), 17-08-2007 19:42 #1
Een aanvulling op je artikel. Het joodse wekenfeest heet Sjawoeot. Dit feest wordt gevierd ter herinnering aan de Wetgeving op de Berg Sinaï. Bovendien is het een landbouwfeest dat het begin van de zomeroogst in Israël gedenkt. Het wordt daarom ook wel het Feest van de Eerstelingen genoemd (Numeri 28,26). Aangezien dit zomerfeest samen viel met het begin van de oogst brachten de joden vreugdevol offers van de beste rijpe landbouwprodukten als dank aan G'd voor de rijke oogst. Het belangrijkste kenmerk is het verbod van arbeid.

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 19-08-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Reacties: 3
Schrijf mee!