Christelijke Feestdagen - Sint Maarten

Christelijke Feestdagen - Sint Maarten Tijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel de oorspronkelijke bedoeling van dit Christelijke feest?

Wanneer vieren wij Sint Maarten?

Sint Maarten vindt elk jaar plaats op 11 november, de dag van de begrafenis van de monnik Sint Maarten. 11 is het gekkengetal, en omdat Sint Maarten op 11-11 wordt gevierd (het ultieme gekkengetal dus) wordt op deze dag alvast Prins Carnaval voor het komende jaar gekozen.

Waarom vieren wij Sint Maarten?

Sint Maarten was een volkheilige, hij werd begraven op 11 november. Sint Maarten was een Hongaar, genaamd Martinus. Het verhaal gaat dat hij een ridder was in dienst van de koning. Tijdens een zeer zwaar weer kwam hij na een lange, barre tocht eindelijk aan bij de stadspoort, het doel van zijn reis. Daar trof hij een zwerver aan, die hij de helft van zijn mantel aanbood. Die nacht droomde Martinus van Jezus die gekleed was in een halve mantel. Hierop verliet hij het leger en wijdde zijn gehele leven aan de kerk. Hij werd duiveluitdrijver en bisschop. Op 11 november werd hij begraven.

In de Middeleeuwen werd 11 november dag een verplichte vrije dag waarop gratis wijn werd geschonken.

Voor het christendom naar Nederland kwam, werd echter op deze dag het Herstfeest gevierd, een dankfeest voor de goede oogst van het afgelopen jaar. Ook werden er wel Sint Maartensvuren gehouden, waarbij de kinderen met lampionnen appels en noten ophaalden bij de mensen, en die roosterden in het Sint Maartensvuur.
Ook gingen op die dag arme mensen langs de huizen van de rijken, om wat eten of brandhout te bedelen.

Later werd deze traditie overgenomen door steeds meer kinderen, die in plaats van fruit en noten nu snoep kregen. Zoals bij veel christelijke feesten is de uitwerking ervan door niet-gelovigen dus niet christelijk.

Tussen Sint Maarten en Kerst zitten ongeveer 40 dagen, waarin het vroeger de gewoonte was te vasten in voorbereiding op Kerst.

Sint Maartenliedjes

Drie erg bekende Sint Maartenliedjes zijn de volgende, echter er zijn talloze varianten, en er komen ook steeds nieuwe bij.

Sint-Maarten, Sint-Maarten
de koeien hebben staarten...
de meisjes hebben rokjes aan
daar komt Sint-Maarten aan

Elf november is de dag
dat mijn lichtje
dat mijn lichtje
Elf november is de dag
dat mijn lichtje branden mag

Sint Maarten mik-mak
je moeder is een dikzak
je vader is een duntje
geef me een pepermuntje
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint-Maarten: Het begin van de winterSint-Maarten: Het begin van de winterOp 11 november, de dag dat Martinus of Maarten van Tours, ofwel Sint-Martinus, werd begraven, wordt het Sint-Maartensfee…
Kinderliedjes: Sint MaartenKinderliedjes: Sint MaartenIeder jaar op 11 november wordt in sommige streken van Nederland, maar ook in Vlaanderen en Noord-Frankrijk het Sint Maa…
Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staartenSint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten11 november wordt bij veel mensen in Nederland en België, Sint-Maarten gevierd. Algemeen is de lampionnentocht. Wanneer…
Het einde van de Nederlandse AntillenDe Nederlandse Antillen bestaan niet meer sinds 10 oktober 2010. Net als Aruba, zijn Curaçao en Sint Maarten zelfstandig…

Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Christelijke Feestdagen - PinksterenChristelijke Feestdagen - PinksterenPinksteren is een christelijk feest en Tweede Pinksterdag is een nationale vrije dag in Nederland. Maar waarom vieren wi…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.