Hoe geniet ik het meest van de kerstboom?
Het hoeft helemaal geen hard werken te zijn, om een Kerstboom te kopen en te versieren. Maak er een speciale gelegenheid van. Lees deze tips en het wordt leuk om een Kerstboom uit te zoeken, te kopen, te versieren en weer uit huis te krijgen.
1. Haal de Kerstboomstandaard uit de kelder of van zolder en zet het neer op een plek waar je de Kerstboom wilt hebben. Meet de diameter van de opening op de bodem. Dit is de maximale afmeting van de Kerstboom dat in de standaard past. Voordat u een Kerstboom gaat kopen, kijkt u naar de ruimte die u heeft (hoogte en wijdte). Op deze manier zult u de perfecte boom vinden.
2. Besluit of u een hoge smalle boom, een hoge brede boom, of een korte boom wilt. Meet vanaf de vloer tot de plafond voor de lengte (onthoud dat u nog een piek of iets anders op de top moet zetten). Meet daarna de ruimte van de vloer, zodat u weet hoe breed uw boom kan zijn. U kunt de boom altijd trimmen als hij te breed is.
3. Voordat u naar de Kerstmarkt gaat, is het handig de volgende dingen mee te nemen:
- handschoenen – ter bescherming van uw handen
- meetlint – iedere boom heeft eigen afmeting
- oude deken – ter bescherming van uw auto en handige opvang voor de naalden en takjes
- touw – om de achterklep mee vast te binden, indien deze niet meer dicht gaat
- houtzaag – handig als u uw eigen boom gaat kappen
4. Beslis welke soort boom u wilt hebben. De volgende soorten zijn er:
- de gewone groene fijnspar
- de Servische spar – smalle compacte spar. Naalden zijn groen aan bovenkant en blauw aan onderkant
- de Blauwspar – mooi gevormde kerstboom, beperkte naaldval
- de Nordmann – donkergroene, glanzende naalden, zeer weinig naaldval
- de nobele spar – geurend, bijna geen naaldval. Naalden zijn blauw groen aan bovenkant
- de edele zilverspar – naaldhoudend. Bijzondere geur en mooie blauwgroene kleur
- de Koreaanse zilverspar – zeer goed naaldhoudend, mooi gevormd. Naalden zijn glanzend groen en hebben zilverwitte onderkant
5. Koopt u een gekapte kerstboom, kijk dan op het kaartje wannéér deze gekapt is. Hoe later, hoe beter. Hierbij maakt het niet uit welke soort u koopt. Til de boom even op en kijk hoeveel naalden het verliest/ verloren heeft. Is dit veel, is de boom zeer waarschijnlijk niet zo vers. Kijk of de naalden helder groen en glanzend zijn en ze mogen niet te snel afvallen.
6. Laat u de boom wat korten aan de onderkant, bewaar deze blokjes hout dan. Deze kunt u later voor versiering gebruiken.
7. Leg een zwaar kleed op de vloer onder de Kerstboom om de vloer te beschermen. Zaag, indien nodig, nog wat van de onderkant van de boom en zet het in de standaard. Giet direct water in het reservoir.
8. Ziet de Kerstboom er niet stabiel uit, maak het dan stevig met vislijn of ander touw. Vooral met kinderen en huisdieren in de buurt, is dit verstandig.
9. Verwijder eventuele takken die u niet aanstaan en kies waar u de piek op zet. Verwijder van die tak wat naalden of omliggende takken, maar wees voorzichtig.
10. Een omgekapte Kerstboom drinkt, vooral in de eerste week, veel water. Houd de standaard dan ook voortdurend gevuld met water en vermijd dat de boom droog staat.
11. Nu komt eindelijk het leukste gedeelte: de versiering. Begin met de lichtjes, dan de guirlandes, dan de andere versieringen en als laatste de breekbaarste versieringen.
12. Is de tijd gekomen, dat u de Kerstboom weg wilt halen? Haal de versiering in de tegengestelde volgorde weg. Pak de versiering voorzichtig in. Wind het snoer van de lichtjes netjes op, let erop dat de gloeilampjes goed verpakt zijn.
13. Neem contact op met het vuilnisbedrijf om te horen wanneer de Kerstbomen worden opgehaald. Verbrandt uw Kerstboom niet!