Kerstvieringen over heel de wereld

In elk land wordt er kerst gevierd, elk op zijn eigen manier. Lees hoe ze over de hele wereld kerst vieren. Hoe wordt er bijvoorbeeld kerst gevierd in Finland?

Amerika

Amerika is zo multicultureel, dat er verschillende manieren zijn om kerst te vieren. In sommige families wordt het hele jaar door tegen kinderen verteld dat zij zich moeten gedragen, of zij krijgen kool in de sok. Op kerstavond hangen de kinderen de sokken aan de openhaard, gaan vroeg naar bed en vinden de volgende ochtend de cadeautjes. Er wordt verteld dat de kerstman middernacht door de schoorsteen cadeautjes komt brengen. Hij stopt snoepjes in de sokken en de cadeautjes legt hij onder de kerstboom.

Traditioneel gezien worden de koekjes voor de kerstman bewaard en een wortel voor Rudolph the Red Nosed Reindeer. De kerstman landt namelijk met zijn slee en negen rendieren op de dak van het huis. Op kerstochtend worden er bij het ontbijt kaneelstokjes of koffiecake geserveerd en voor het diner staat een typische ham op het menu, met een pudding.

Brazilië

De kerstman wordt in Brazilië Papai Noel genoemd. Veel gewoontes zijn hetzelfde als in Amerika. Mensen die genoeg geld bezitten, hebben een speciaal kerstmaaltijd met kip, kalkoen, ham, rijst, salade, varken, vers en gedroogd fruit en vaak wordt er bier bij gedronken. Armere mensen hebben kip en rijst als kerstmaaltijd.

Duitsland

Duitsland is gek op versieringen tijdens kerst. Veel huizen hebben kleine houten frames met kaarsjes in de ramen, gekleurde tekeningen op plastic of papier wat een mooi effect geeft in het donker. Vaak hebben ze ook een adventskrans. Op elke zondag van Advent, wordt er een kaarsje aangestoken. Veel huizen hebben houten kribbetjes.

De kerstman heet in Duitsland Der Weihnachtsmann. Hij brengt cadeautjes in de late namiddag van kerstavond (op 24 december), nadat de mensen naar de kerk zijn geweest. De cadeautjes worden onder de kerstboom gelegd. Iemand in de familie drukt op de bel en roept iedereen naar de kamer te komen. Op kerstdag wordt er vis of gans gegeten.

Finland

Finnen geloven dat de kerstman in het noorden van Finland woont, in Korvatunturi. Over de hele wereld worden brieven naar de kerstman gestuurd, in Finland. Er is zelfs een groot amusementspark, ‘Kerst land’, in het noorden van Finland, dichtbij waar de kerstman leeft.

Iedereen maakt het huis schoon en klaar voor de drie heilige dagen: Kerstavond, kerstdag en ‘Boxing’ dag. Kerstavond is heel special, er wordt rijstebrij gegeten en er wordt een zoete soep gemaakt van gedroogd fruit. Dit wordt in de ochtend of tijdens de lunch gegeten.

’s Middags wordt er op tv en radio de vrede uitgesproken. ’s Avonds wordt er een traditioneel kerstmaal gegeten. Dit bestaat uit ‘casseroles’ met ham of kalkoen, leverpaté. Daarbij worden nog allerlei gerechten serveert, zoals bijvoorbeeld champignonsalade. Voordat ze naar de kerk gaan, wordt er gegeten. Wat er gegeten wordt, hangt af van het gebied waar je woont.

Hyacinten en de kerstster zijn de meest populaire kerstbloemen. Vele gaan op kerstavond naar de kerk. En bovendien ontbreekt de sauna niet tijdens het kerstfeest. Ze gaan naar de sauna, vóórdat ze naar de kerk gaan, of erna. Na de grote maaltijd komt de kerstman. Zijn er geen kinderen in de familie, worden de cadeaus in grote zakken verzameld en voor de deur gezet, met kinderen worden de cadeaus onder de kerstboom gelegd.

Op kerstavond, als de kinderen hun cadeaus krijgen, is er een familielid gekleed als kerstman.

Frankrijk

Kerst wordt in Frankrijk Noël genoemd. Iedereen heeft een kerstboon, soms op de oude manier versierd met rode linten en echte witte kaarsen. Sparren in de tuin worden ook vaak versierd en de lichtjes branden de hele avond. De kerstman heet Père Noël. De kerstmaal is een belangrijke familie aangelegenheid met goed vlees en de beste wijn.
In Frankrijk stuurt niet iedereen een kerstkaart.

Hongarije

De kerstman, Tel-apo of Mikulas, komt op 6 december. Kinderen zetten voordat ze gaan slapen, hun schoenen buiten bij de deur of bij het raam. De volgende dag zitten er snoepjes en klein speelgoed in. Op 24 december gaat iedereen bij familie op bezoek of gaat naar de film. Jezus brengt de boom en cadeaus naar het huis. Die avond wordt er ook een feestmaal gegeten, meestal verse vis met rijst of aardappelen en een zelf gemaakt dessert. Na het diner mogen de kinderen voor de eerste keer de boom zien en zingen zij kerstliedjes en openen de cadeaus.

Letland

Letland gelooft dat de kerstman elke 12e dag van Kerstmis cadeautjes brengt, startend op kerstavond. De cadeautjes worden onder de kerstboom gelegd. In Letland werd de eerste kerstboom gedecoreerd! Op kerstavond wordt er bruine bonen met speksaus gegeten.

Nieuw-Zeeland

Kerst in Nieuw-Zeeland start met cadeautjes onder de kerstboom, welke op kerstochtend worden geopend. Daarna wordt er geluncht, thuis of bij de familie. Kalkoen of kip staat er op het menu met lekkere bijgerechten. Daarna is het theetijd, een samenkomst van familie met bier en wijn tijdens het avonddiner.

Portugal

De kerstman brengt in Portugal de cadeautjes op kerstavond, die onder de kerstboom worden gelegd, of in de schoenen bij de openhaard. Een speciaal kerstmaal of gezouten vis met gekookte aardappelen wordt gegeten in de nacht van kerstavond.

Rusland

In de tijd van de Sovjet-Unie werd kerst niet veel gevierd. Oud en Nieuw was de belangrijke tijd, als de kerstman cadeautjes naar de kinderen bracht. Met de val van het communisme wordt kerst openlijk gevierd, op 25 december of meer op 7 januari. Deze ontoepasselijke datum is omdat de Russische orthodoxe kerk de oude ‘Julian’ kalender gebruikt, voor religieuze feestdagen. Speciale kerstgerechten zijn cakes, taarten en vlees.

Zweden

De belangrijkste dag in Zweden in kerstavond. Een speciaal kerstmaal wordt op deze avond gegeten, ham, haring en bruine bonen. Dit is tevens het moment van cadeautjes geven aan elkaar. Veel mensen gaan vroeg naar de kerk op kerstdag.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…
De 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondDe 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondNet als in Nederland het verhaal van Sinterklaas aan elk kind wordt verteld, wordt in Amerika elk kind wijsgemaakt dat d…
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Wat vieren we met Kerst?Wat vieren we met Kerst?Het belangrijkste feest van het jaar is toch wel kerst. Dit christelijke feest is inmiddels voor iedereen een traditie g…

Strijker (vuurwerk)Dit artikel gaat over strijkers, vuurwerk dat in Nederland verboden is, maar waar wel een levendige handel in bestaat. H…
Geschiedenis van de kerstmanDe kerstman hoort bij de kerst, maar dit is niet altijd zo geweest. Wanneer en hoe is de kerstman verbonden geraakt aan…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.