Halloween: schminken en verkleden voor groot en klein

Halloween: schminken en verkleden voor groot en klein In de nacht van Halloween, de nacht van 31 oktober op 1 november lopen er weer heel wat griezels op straat. Om je als griezel te verkleden, kan je natuurlijk naar de winkel lopen en een pakje gaan kopen. Maar ieder jaar een nieuw pak kopen, wordt een dure zaak. Veel leuker is het om zelf een beetje creatief te zijn en dan maar aan de slag te gaan. Duur hoeft het helemaal niet te zijn. Wat oude lakens, wijde kleren, hoeden en pruiken, een beetje schmink en veel creativiteit en fantasie en je komt al een heel eind!

Verkleden en schminken voor Halloween

Met Halloween verkleedt iedereen zich graag. Of je nu groot of klein bent, in de nacht van 31 oktober op 1 november heb je het liefst dat niemand je herkent. Maar telkens nieuwe en originele verkleedkleren kopen kan al snel een dure zaak worden. Geen nood! Leuke Halloweenkostuums kan je heel eenvoudig ook zelf maken. Het ineen steken is al het halve plezier en met een beetje creativiteit heb je al snel een origineel pak waar iedereen jaloers op is!

Spook

Basisoutfit

Voor een spook heb je een groot, wit laken nodig. Kruip onder het laken en let er op dat het onderaan overal even lang is, zowel van voor als van achter. Duid nu aan waar je ogen zitten. Doe het laken van je hoofd en snijd de ogen uit. Je spookkleed is klaar.

Extra's: ketting met bal en masker

Eventueel kan je nog een styropor bal kopen. Je kan deze zwart schilderen en hem met een ketting aan je voet hangen. Deze ketting kan je zelf maken van zwaar karton. Neem een stuk karton van minstens 28 op 10 centimeter. Schilder het karton eerst zwart. Snijd er daarna 7 repen van zo'n 4 centimeter breed en tien centimeter lang uit. Maak van de eerste reep een rondje. Kleef het rondje dicht met tape of met een aantal nietjes. Neem nu de volgende reep. Steek deze door het eerste rondje en maak het dan dicht. Ga zo verder tot alle repen op zijn. Maak de ketting aan een kant vast aan de styropor bal. Neem nu een stuk karton van 5 cm op 20 centimeter. Schilder zwart. Draai het stuk karton rond je enkel en meet hoeveel centimeter je nodig hebt. Snij af, maar neem 1 à 2 centimeter meer, zodanig dat het karton niet rond je enkel klemt. Juist voor je vertrekt, draai je het karton rond je enkel. Je schuift er de laatste schakel van de ketting door en maakt de enkelband dan vast. Je kan de ketting en de enkelband ook van reepjes stof maken die je zwart schildert. De werkwijze is dezelfde. Stof zit iets lekkerder omdat je niet met de snijdende randen van het karton zit. Je kan de outifit eventueel ook nog afmaken met een masker van een wit, lang gezicht.

Mummie

Voor een mummie trek je witte kleren aan: een witte trui, een witte broek of legging en witte sportschoenen. Daarna zwachtel je jezelf in met gaasverband. Trek niet te strak aan, anders wordt het vervelend na een hele avond. Let vooral op knieën en ellebogen. Je moet alles nog goed kunnen plooien. Maak alles goed vast, dat de zwachtels niet lossen. Wil je geen gaasverband verspillen, dan kan je de lijnen ook gewoon tekenen. Je hoofd kan je ook omzwachtelen of je kan een witte kap aantrekken waarop je de lijnen van het gaasverband tekent. Vergeet geen gaten vrij te laten voor je ogen!

Bloederig personage

Kan je aan een wit veiligheidspak geraken (wergwerppakken die bijvoorbeeld in de voedingsindustrie worden gebruikt) dan kan je hierop met een rode (alcohol)stift bloedvlekken maken. Trek dit pak aan over witte kleren, schmink je gezicht wit. Breng ook op je witgemaakte gezicht rode accenten aan rond ogen, mond en op wangen. Eventueel ook witte handschoenen met ook hier bloederige accenten op. In sommige winkels kan je nepbloed kopen. Dat is minder giftig of plakkerig dan rode verf. Een (groot) plastiek (slagers)mes en iedereen gaat gillend van je lopen!

Vampier

Voor een vampier heb je zwarte kleren nodig en een zwarte of zwart/rode cape. Verder een masker of een wilde pruik. Met schmink maak je dan een wit gelaat met zwart omrande ogen en een straaltje rood (bloed) naast de mond. Nog een paar grote tanden en je kan op pad.

Dracula

Dracula is een beetje hetzelfde als de vampier, alleen kan je Dracula een beetje deftiger maken door een zwart, mouwloos vestje aan te trekken over een wit hemd. Een zwarte broek en zwarte schoenen. Daarover de zwarte cape en eventueel een zwarte hoed. Gezicht wit schminken, ogen zwart omranden en straaltje bloed naast de mond.

Heks

Voor een heks trek je een oude, wijde jurk aan of een oude rok en een oude bloes. Daarover een sjaal. Heb je dit niet in huis, dan kan je even gaan snuffelen in een tweedehandswinkel of bij een kringloopwinkel. Kousebroek en laarzen of zwarte schoenen. Heksenhoed en wilde pruik. Eventueel een heksenneus met wrat en lange, griezelige nagels. Dan nog een bezem. Deze kan je zelf maken met een grote tak en een aantal kleinere takjes. Maak je gezicht grijs met schmink en breng met zwart een aantal rimpels aan. Klaar!

Zwarte kat

Trek zwarte kleren aan. Maak een staart van touw of met een zwart gemaakt stuk laken. Maak een zwarte kap voor over het hoofd en teken hierop grote snorharen. Of trek een zwarte muts aan en schmink het gezicht zo donker mogelijk. Maak lichte randen rond de ogen en teken snorharen.

Pompoen

Een pompoenkleed is misschien meer iets voor kinderen. Trek oranje kleren aan (broek, legging, trui). Maak nu een oranje, breed rokje van een stuk stof of tule waar je een rekker door trekt en ook een groene kraag van stof of van vilt. Schmink het gezicht oranje of groen naar keuze. Als het groen is, stelt het het steeltje van de pompoen voor en hoef je niets anders meer te doen. Schmink je het gezicht oranje, dan kan je met zwart driehoekjes maken rond ogen en neus. Rond de mond kan je een getande tekening maken, zodanig dat het gezicht lijkt op een bewerkte pompoen.

Monster met masker

Koop een eng masker. Dat maakt eigenlijk heel je outfit. Verder kan je gewoon zwarte kleren aantrekken: een zwarte broek of legging, een zwarte trui en donkere schoenen of laarzen. Eventueel afwerken met zwarte handschoenen en een zwarte hoed.

Monster zonder masker

Heb je geen geld voor een masker (de mooie modellen kunnen behoorlijk duur zijn), besteed dan wat meer tijd aan het schminken. Maak je gezicht goed wit. Maak het rond de ogen goed zwart. Breng littekens aan met roze en rood. Trek zwarte kleren aan (broek, rok, trui, vest, schoenen, laarzen). Zet een te grote zwarte hoed op, zodanig dat je ogen in het donker zijn. Zo ben je ook onherkenbaar.

Skelet

Zoek witte kleren bij elkaar die weg mogen (sous-pull, broek). Teken hier nu met een zwarte alcoholstift beenderen op. Borstkas, schouderbladeren, dijbenen, scheenbenen, beenderen in de armen, vingerkootjes, etc. Maak een kap van een wit laken en teken hier ook beenderen op (jukbeenderen, kaakbeenderen, etc). Klaar! Hetzelfde kan je op zwarte kleren doen, maar dan moet je met witte verf werken (of fluor geel of groen).

Happy Halloween!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quiz over monsters: draken, vampiers, aliens, weerwolvenQuiz over monsters: draken, vampiers, aliens, weerwolvenMonsters zijn angstaanjagend, reusachtig groot, onmenselijk.... Denk aan aliens, weerwolven of vampieren. Monsterlijke w…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Kinderfeestje: griezelthemaKinderfeestje: griezelthemaHet is iets wat veel kinderen leuk vinden. Lekker griezelen. Dit thema kan op veel manieren worden uitgewerkt. Met leuke…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…

North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!De kerstman woont in Rovaniemi, Finland. Of toch niet? Neen, voor de Amerikanen woont hij in North Pole, Fairbanks, Alas…
Tips rondom Sinterklaas surprisesTips rondom Sinterklaas surprisesSinterklaas komt er weer aan en dat betekent voor sommige gevulde schoenen, maar voor vele ook een pakjesavond met surpr…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.