De beste Kerst en Nieuwjaarswensen: Tips en voorbeelden

De beste Kerst en Nieuwjaarswensen: Tips en voorbeelden Een jaar vliegt voorbij, en voordat je het weet dienen Kerstmis en Nieuwjaar zich weer aan. Tegenwoordig zijn er veel manieren om je Kerst en Nieuwjaarswensen te sturen, en kunnen ze verschillende doelen dienen: vanuit traditie en voor het verhogen van de feestelijkheden, maar ook om steun te geven of de eerste toenadering te zoeken na een conflict. Lees verder en raak geïnspireerd voor jouw perfecte boodschap!

Waar persoonlijke Kerst en Nieuwjaarswensen goed voor kunnen zijn

Door een oprechte wens te sturen, kun je fouten herstellen en patronen doorbreken die relaties verstoord hebben, of iemand net dat beetje extra aandacht geven waarmee ze makkelijker de feestdagen doorkomen. Zo kun je een vriendin met wie je het contact hebt verloren een kaart sturen waarin je zegt dat je haar mist. Je kunt iemand die een geliefde heeft verloren schrijven dat je aan hem denkt. Als iemand een zwaar jaar heeft gehad, kun je ze een geweldig volgend jaar wensen omdat ze het verdiend hebben. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen iedereen dezelfde boodschap te sturen, of alleen een paar mensen een specifieke wens te sturen.

Verschillende vormen van je wenskaart

Er zijn vele manieren waarop je je Kerst en Nieuwjaarswens kunt vormgeven en sturen, een paar voorbeelden:

 • een handgeschreven brief
 • een e-card via een van de vele (gratis) e-card websites
 • een zelfgemaakte foto met een geschreven of geprinte boodschap
 • een e-mail met foto of tekst
 • een zelfgemaakte tekening of gedicht
 • een sms-bericht
 • een Social Media bericht met foto en tekst
 • een videoboodschap: een diavoorstelling, toespraak, sketch of liedje

Bedenk van tevoren wat voor jou een werkbare optie is: een handgeschreven brief kan teveel zijn voor een grote adressenlijst, en sms-berichten kunnen hoog in de kosten lopen. Denk ook aan de situatie van je ontvanger(s). Een e-card zal niet iedereen kunnen of willen openen of een Facebook post bereikt meestal maar een klein deel van je connecties. Als je een sms stuurt, kun je de boodschap inkorten. Is het een lied of gedicht, dan kan je een uitgebreide wens maken. Neem alle vrijheid om je Kerst of Nieuwjaarswensen te creëren op de manier die het beste bij jou en je relaties past.

Het schrijven van je Kerst en Nieuwjaarswens

Allereerst moet je bepalen of je een algemene kaart voor meerdere personen schrijft of een specifieke wens voor een individu. In het geval van een algemene wens, controleer dan of de inhoud voor iedereen gepast en duidelijk is. Zo kan een ironisch bedoelde Nieuwjaarswens bij sommige ontvangers verkeerd vallen.
Als je mensen een persoonlijke boodschap wil sturen, kan de volgende opsomming van onderdelen je helpen om je tekst op te bouwen:

 1. Een terugblik op het afgelopen jaar, wat het voor jou en/of je ontvanger heeft betekend.
 2. Waar je dankbaar voor bent naar deze persoon toe.
 3. Wat Kerst en/of Nieuwjaar voor jou symboliseert.
 4. Wat je de ontvanger toewenst deze Kerst en het komend jaar.
 5. Een liefdevolle groet.

Voorbeelden van Kerst en Nieuwjaarswensen

Voor een zakelijke relatie:

In deze feestelijke periode gaan onze gedachten vol dank uit naar diegenen die ons succes mogelijk hebben gemaakt. Het is in die geest dat wij u willen bedanken en het beste willen wensen voor de feestdagen en het nieuwe jaar!
En:
Het was een eer en genot om met je samen te werken dit jaar. Ik wens je ontspannende feestdagen en een voorspoedig jaar!

Voor een dierbare vriend(in):

Moge de gloed van Kerstmis
je hart en ziel verwarmen met vreugde.
De hoop voor het nieuwe jaar
omhelst je met tederheid.
Een grote knuffel en dikke kus


En:

Een diepe waardering
voor jouw manier van geven,
je liefde en je begrip.
Geniet van de warmte van je familie,
heb een geweldige Kerst!


Voor een groep::
Proost op de toekomst
Een nieuwe kans voor iedereen
om een waanzinnig jaar te creëren!


Voor je ouders:

Hier is mijn kerstwens
omwikkeld in liefde en geluk.
Dank je wel, Mama en Papa
voor jullie steun dit hele jaar.
Ontspan, jullie hebben het verdiend!


Voor je partner:

Je bent zo lief op zondag
Magnifiek op maandag
Dol op dinsdag
Waanzinnig op woensdag
Droom op donderdag
Vurig op vrijdag
Zalig op zaterdag
Onweerstaanbaar op Kerstnacht...


Zoals je ziet, er zijn vele mogelijkheden en stijlen tot je beschikking om een krachtige Kerst en Nieuwjaarwens te sturen die bijdraagt aan een goede afsluiting en fijn begin voor je geliefden. Succes!
© 2013 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaart in verschillende talenWat is Prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar in het Duits, Spaans, Turks of Vietnamees? Jaarlijks worden er meer…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Snel en makkelijk zelf originele kerstkaarten makenSnel en makkelijk zelf originele kerstkaarten makenIeder jaar verstuurt een gemiddeld gezin ruim tien kerstkaarten. Ook in 2012 is de verwachting dat er weer vele kerstwen…

Activiteiten en spelletjes voor ValentijnsdagActiviteiten en spelletjes voor ValentijnsdagValentijnsdag, de dag van de liefde! Het is een internationale feestdag, dat in veel landen wordt gevierd.n Nederland en…
Kerstpakketten en goede doelenKerstpakketten en goede doelenDe decembermaand is een maand waarin veel werknemers hun kerstpakket ontvangen. Steeds meer mensen voelen zich onprettig…
Bronnen en referenties
 • http://christmaswishes.info/and-new-year
 • http://www.hallmark.com/christmas/ideas/christmas-wishes/
 • http://jorindeboekholt.wordpress.com/2010/10/27/positief-alfabet/
 • http://www.1001tips.be/lifestyle/gezegden-en-spreuken/Nieuwjaarswensen.asp
Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 07-12-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.