Hoe kun je naalduitval van de kerstboom voorkomen?
In veel huisgezinnen in Nederland wordt aandacht gezonken aan het sfeervol aankleden van de woning. Zodra de dagen korter worden en de nachten langer, is er behoefte aan warmte en gezelligheid. Zodra Sinterklaas vertrokken is, wordt de aandacht er op gericht om de woning in kerstsfeeren te brengen. Speciaal voor de gezelligheid worden er jaarlijks in december ongeveer 2,5 miljoen sparrenbomen verkocht. Deze sparrenbomen, waarvan de meest bekende de Nordmanns is, gaan in de huisgezinnen dienen als kerstboom. Een groot gedeelte van deze kerstbomen zal binnenshuis komen te staan en worden opgetuigd met lampjes en tal van versieringen. Dit wordt al jaren gedaan om de kerstsfeer te vergroten. Een kerstboom kan heel gezellig en sfeervol zijn, maar tegelijkertijd kan een kerstboom ook een bron van ergernis wezen. Een kerstboom kan namelijk veel last hebben van naalduitval. Gelukkig kan men, door een goede verzorging van de kerstboom, deze naalduitval tot het minimale beperken.
Waarom laat een kerstboom zijn naalden vallen?
De meeste mensen gebruiken een spar als kerstboom. De spar heeft hele fijne kleine blaadjes die vorm hebben van een naald. Door deze naalden wordt de spar ook wel een naaldboom genoemd. Naaldbomen blijven gedurende het hele jaar groen en behouden, in tegenstelling tot loofbomen, zijn bladeren. Toch laat ook een spar voortdurend zijn naalden vallen. Het vallen van de naalden komt omdat een naald van een spar maximaal drie jaar oud wordt. De boom wordt echter niet kaal. Dat de spar niet kaal wordt, komt omdat de spar ook steeds weer nieuwe naalden kan vormen.
Extra naalduitval bij een kerstboom
Een naaldboom kan in de wintermaanden groen blijven. Het groen blijven komt doordat hij zijn bladen kan verhullen in een dikke waslaag en tijdens de wintermaanden zijn stofwisseling en levensfuncties tot het minimum verlaagt. Zodra men in de winter een spar koopt, om als kerstboom in huis te plaatsen, dan raakt de naaldboom in de war. De kerstboom ontwaakt op dat moment uit zijn zogenaamde winterslaap. Vanaf dat moment heeft de boom extra behoefte aan water. Wanneer het gaat om een afgezaagde kerstboom, dan is het voor de boom bijna onmogelijk om nog voldoende water op te nemen. Het gevolg hiervan is dat ook deze boom zijn naalden (te vroeg) kan laten vallen.
Boom met kluit
Een kerstboom met kluit heeft meer overlevingskansen. Toch zal ook een kerstboom met kluit het in huis moeilijk hebben. Veel kerstbomen hebben, ondanks hun kluit, veel wortels verloren. Het gaat hier dan vooral om de o zo belangrijke haarworteltjes van de boom. De haarworteltjes zijn hele fijne zijworteltjes waarmee de kerstboom het water uit de grond opneemt.
Tips om naalduitval zoveel mogelijk tegen te gaan
Wanneer men er voor kiest om een echte kerstboom in huis te plaatsen, dan koopt men dus ook altijd het risico van naalduitval. Toch zijn er mogelijkheden zodat men het naaldverlies van een kerstboom kan beperken.
Temperatuurverschil
De meeste kerstbomen staan, voordat ze verkocht worden, buiten. Wanneer men deze bomen koopt om in huis te zetten, is het daarom raadzaam om de kerstboom geleidelijk te laten wennen aan het temperatuurverschil. Het wennen aan een temperatuurverschil kan men doen door de boom, bijvoorbeeld eerst enkele dagen in een koele, maar toch warme ruimte, te zetten. Aan een koele warme ruimte kan men bijvoorbeeld denken aan de garage.
Veel water geven
Een kerstboom heeft meer water nodig, dan dat de meeste mensen denken. Zodra men de kerstboom in een pot zet, is het verstandig om de kerstboom direct enkele liters water te geven. Zodra de kerstboom in de woonkamer staat, heeft de kerstboom ook nog enkele dag een liter water nodig.
Standplaats
Een kerstboom verdient een mooie plaats in huis. Een plaats waar de boom goed tot zijn recht komt, maar ook een plaats waar de kerstboom gezond kan leven. De kerstboom staat het liefst op een lichte en zonnige plaats. Niet te dicht bij de verwarming en vooral uit de tocht.
Boomkeuze
Ook wanneer men een kerstboom op en top verzorgt, dan is naalduitval niet te voorkomen. Wanneer men beslist geen naalden in huis wil hebben, doet men er verstandig aan om te kiezen voor een kunstkerstboom. Wanneer men toch kiest voor een echte kerstboom, dan kan men ook nog kiezen voor een
Nordmann-spar. De Deense Nordmann-spar is een iets duurdere kerstboom. De Nordmann-spar heeft dan ook een iets andere uitstraling. Een belangrijk voordeel van de Normdann-spar is dat deze boom minder snel zijn naalden laten vallen.
Prijs
In Nederland ligt de minimale prijs van een kerstboom al snel rond de € 10. Door alert te zijn en op de reclames te letten, kan men al snel een kerstboom kopen tegen een minimale prijs. In december 2016 wordt er gestunt met kerstbomen en kerstboomprijzen, maar of door de aankoop van een kerstboom op basis van een stuntaanbieding ook de naaldenuitval even gunstig is, zal nog moeten blijken.
Lees verder