Zelf kerstkaarten maken: Originele teksten en kerstwensen

Zelf kerstkaarten maken: Originele teksten en kerstwensen Al sinds de 19e eeuw worden er wereldwijd kerstkaarten met allerlei teksten en kerstboodschappen naar elkaar verstuurd. Ondanks het digitale tijdperk worden er jaarlijks miljoenen kerstkaarten per post verstuurd. Wanneer men kant en klare kerstkaarten koopt, staan de kerstwensen meestal al op de kaart voorbedrukt. Wanneer je zelf kerstkaarten maakt, heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een originele en persoonlijke kerstboodschap. Een kerstwens of een Nieuwjaarsgroet voor 2019 met een tekst die echt bij de ontvanger past en ook bij de ontvanger zal blijven hangen. De ontvanger zal de persoonlijke boodschap zeer zeker weten te waarderen.

Geschiedenis van de kerstkaart

Al sinds de 19e eeuw worden er wereldwijd kerstkaarten verstuurd. De eerste kerstkaart stamt uit 1843 en is gemaakt door de Engelsman John Callcoot Horsley. Deze tekenaar gebruikte voor zijn kerstkaart de tekst: "A Merry Christmas and a Happy New Year to You." Al werd in 1843 pas de eerste kerstkaart gemaakt, al ruim voor de eerste zelfgemaakte kerstkaart was het al een traditie om kerst en nieuwjaarswensen uit te brengen. Al in de Middeleeuwen werden er houtsnijwerken vervaardigd met religieuze afbeeldingen en kerstwensen. In Nederland bood de Amsterdamse boekhandelaar Koster in 1873 als eerste kerstkaarten aan. Deze kerstkaarten waren voorzien van een kerstwens. Deze kerstwens was geheel in rijm geschreven.

De meest gebruikte teksten op een kerstkaart

Wanneer je een kerstkaart koopt in de winkel zullen deze standaard een kerstgroet of kerstboodschap bevatten. De meest gebruikte kerstwensen zijn:
 • Prettige kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar
 • Fijne kerstdagen en een gelukkig 2019
 • De beste wensen voor het nieuwe jaar
 • Een gelukkig 2019
 • Een voorspoedig 2019
 • Een gezond en succesvol 2019
 • Veel liefde en een goede gezondheid

Op de achterkant van de kaart is er dan ruimte voor een originele kerstwens afgestemd op de ontvanger. Bij een dubbele kaart is het veelal gebruikelijk om deze tekst binnenin de kaart te schrijven. Deze tekst kan wat zeggen over de ontvanger, maar kan ook heel goed betrekking hebben op de foto of afbeelding die er op de kerstkaart te zien is. Vooral wanneer je zelf een foto kerstkaart of andere originele kerstkaart maakt is het leuk om je creativiteit ook op de tekst los te laten.

Foto kerstkaarten

Op internet zijn er veel aanbieders te vinden van zogenaamde fotokaarten. Met behulp van een fotobewerkingsprogramma kun je daar je eigen foto uploaden en deze verwerken tot een leuke en originele kerstkaart. Stem je kerstgroet af op de afbeelding. Hierbij kun je gebruik maken van de traditionele kerstwensen die je met een woordspeling verandert. Een autorijschoolhouder, autoschadehersteller of autoverzekeraar zou naar zijn klanten een kaart kunnen sturen met de afbeelding van een kapotte auto met daarbij de wens; "Ik wens jullie een schadeloos 2019" of bijvoorbeeld; "Ik wens je zorgeloze kerstdagen en veel rijgenot in 2019."

Ook is het leuk om delen uit kerstliedjes te gebruiken voor je zelfgemaakte kerstkaarten en het schrijven van originele kerstwensen. Het gebruiken van kerstliedjes lijkt misschien wat ouderwets en saai, maar in combinatie met een leuke foto kan een tekst opeens een heel andere dimensie krijgen.

Enkele aanbieders van fotokerstkaarten zijn:

 • www.greetz.nl
 • www.kaartje2go.nl

Kerstwensen met kleine cadeautjes

Wanneer men kiest voor het zelf maken van kerstkaarten kan men er voor kiezen om een heel klein cadeautje aan de kaart toe te voegen. Een klein cadeautje kan bijvoorbeeld zijn een chocolaatje of een (zelf gedecoreerd) waxinelichtje. Door dit cadeautje kan de kerstwens nog persoonlijker en dierbaarder worden, waarmee men tevens volledig voldoet aan de kerstgedachte. Een extra boodschap die kan worden toegevoegd op een kerstkaart met een waxinelichtje is bijvoorbeeld:
"een klein lichtje met een warm gebaar".
“een lichtje speciaal voor jou”.

Kerstgedachten met een diepere gedachte en woorden van hoop en troost, geschreven door Phil Bosmans

Phil Bosmans is een Belgische pater en schrijver die geboren is in 1922. Hij is een specialist in het schrijven van mooie gedichten en spreuken. De gedichten bevatten vaak een diepere inhoud of bevatten liefdevolle woorden van troost en hoop. Enkele voorbeelden van kerstgedichten van Phil Bosmans zijn:

Een jaar gaat ten einde
met leven,
lijden en sterven.
Bewaar het goede,
vergeef en vergeet het kwade.
Wij krijgen als geschenk een nieuw jaar,
om leven te brengen,
om lijden te verminderen
en om het sterven te veranderen
in hoop op verrijzenis


1000 goede sterren
in de kerstnacht
en 365 bloemen voor
het nieuwe jaar.


Meer gedichten van Phil Bosmans vind je o.a. op: www.citaten.net.

Kaarten zonder tekst

Wanneer je twijfelt over de tekst of wanneer je geen geschikte tekst kunt vinden of bedenken kun je er voor kiezen om een blanco kaart te sturen. In sommige gevallen is alleen een afbeelding sterk genoeg en geeft de ontvangst van de kaart bij de ontvanger al een warm gevoel.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Postcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenPostcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenIeder jaar worden miljoenen kerstkaarten verstuurd. Kerst - en nieuwjaarskaarten versturen met originele kerstwensen en…
Hergebruik oude kerstkaartenHergebruik oude kerstkaartenIeder jaar vallen er weer een hoop kerstkaarten op de mat. In de maand december brengen de vele kleuren, printjes en pla…

Lemax kerstdorpen, halloweendorpen en meerIedereen wil wel iets origineels in huis hebben rond kerstmis. Bouw daarom je eigen kerstdorp, dit is uniek en kan je he…
Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Het schrijven van leuke en originele sinterklaasgedichten kost soms heel wat moeite. Op internet zijn heel veel kant en…
Bronnen en referenties
 • www.kaartje2go.nl
 • www.citaten.net
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-11-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.