Ook een cadeautje kopen?

Ook een cadeautje kopen? Tijdens de feestdagen worden er nogal wat cadeautjes gekocht. We geven elkaar graag wat leuks, moois of verrassends en in een welvaartsmaatschappij als de onze, is dat niet echt gemakkelijk. Ondanks een crisis ontkomen we er niet aan én beleven we er plezier aan om de ander blij te zien worden van een cadeau. Maar hoe kom je nu tot het ultieme cadeautje?

Het gaat niet om geld

Voor sommige mensen is het een must om iets te kopen wat veel geld kost, want dan zou het waardevol zijn. Misschien in de letterlijke zin van het woord wel, maar niet in figuurlijke zin. Een mens raken met een cadeau is je te verdiepen in de persoon en dan kijken wat hem of haar bezighoudt en wat ogen doet sprankelen. Als je dat voor elkaar krijgt, krijg je meer voor elkaar dan iets wat duur is te geven en wat je willekeurig uit iedere winkel kunt plukken.
Maar het is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want hoe kom je hier achter?

Hoe goed ken je de persoon in kwestie?

Het is belangrijk jezelf de vraag te stellen in hoeverre je iemand ook goed kent. Als je voor een persoonlijk cadeau wilt gaan, is het belangrijk iemand te kennen. Waarbij kennen verder gaat dan met iemand wel eens een babbeltje maakt. Het gaat erom dat je weet wat iemand bezighoudt. De leuke dingen van het leven, maar ook de minder leuke dingen. Waar loopt iemand warm voor en wat behoort tot de groep des “verafschuwing”.
Allemaal zaken die van belangrijk zijn voor het zoeken naar een cadeau wat echt bij iemand past.

Soms heeft iemand een hobby die erg duidelijk is en dan kan je iets kopen wat een stukje aanvulling op die hobby is. Maar als het niet zo concreet is, kan je nog steeds tegen zaken aanlopen die de persoon, die je wilt verrassen met een cadeau, erg op prijs kan stellen. Maar dan moet je wat meer van hem/haar weten.
Bedenk zaken zoals:
  • Hoe staat hij of zij in het leven? Ofwel, wat vindt hij of zij belangrijk? Veel glamour, juist heel erg basis.
  • Is hij/zij bezig met de grote vraagstukken van het leven of juist heel klein in de eigen omgeving (en circle of influence)?
  • Hoe kijkt hij/zij tegen de medemens aan en wat voor “rol” heeft de persoon in kwestie in de directe omgeving?

Bij de antwoorden kan je bijvoorbeeld de woonstijl optellen, maar ook eventuele bezigheden en wat karaktertrekken. Dan maak je een totaalplaatje en kan je shoppen.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Op pad voor een cadeau

Het is altijd belangrijk dat je je bij je zoektocht niet teveel focust in het begin. Zorg dat je je focus breed houdt en absorbeer als het ware alles wat de winkels te bieden hebben. Veel kijken en in je opnemen en als je een goed beeld hebt, kan je zaken gaan wegstrepen van het lijstje.

Dat hoeft allemaal niet binnen enkele minuten, maar geef jezelf de ruimte om een tweede of zelfs derde keer langs wat zaken gaat en weg te strepen wat je toch niet vindt passen. Als je een gepast cadeau zoekt en je hebt een beeld van de persoon, werkt het vaak het beste om zaken gewoon weg te strepen. Dan blijven er enkele zaken over die mogelijk in aanmerking komen als cadeau. Dat heeft dan weer te maken met de smaak van de man of vrouw in kwestie. Zo kan een bepaalde geur heel leuk zijn, maar dat is weer heel persoonlijk en heeft meer met de eigen neus te maken. Bij sieraden is enerzijds de smaak belangrijk, en dat is nog wel in te schatten, maar anderzijds is het visuele aspect ook erg belangrijk en kan iemand iets zomaar niet mooi vinden. Waarbij sieraden mogelijk nog te vergelijken zijn met andere sieraden van de persoon in kwestie.

Verder kan je op deze manier ook te werk gaan als het gaat om zaken in huis. Welke stijl heeft iemand en wat zou er bij passen. Maar ook of je een reislustige iets kunt geven in deze richting of de dierenliefhebber iets wat bij zijn of haar dier past.

Een gericht cadeau met aandacht

Je kunt het heel breed trekken, alleen is het goed waakzaam te zijn dat een cadeau ook daadwerkelijk voor de persoon is. Zo kan je de dierenvriend van alles voor de dieren geven, maar ja … het ging immers om de persoon en niet de dieren van die persoon.

Tot slot

Een persoonlijk cadeau wordt altijd op prijs gesteld (ook al zeggen ze dat het niet nodig is), mensen worden er blij en vrolijk van en het is een teken dat je gericht met de persoon in kwestie bezig bent (geweest). Je de aandacht hebt opgebracht voor deze persoon en je verdiept hebt in datgene wat die persoon blij maakt. Dat zal nooit slecht ontvangen worden … en wat leuker om ook tijdens de feestdagen dat beetje aandacht te geven.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cadeau voor hem – Wat kan je voor mannen kopen?Cadeau voor hem – Wat kan je voor mannen kopen?De meeste vrouwen vinden het meestal moeilijk om een cadeau te kopen voor een man. Ze moeten lang nadenken om te besliss…
Sinterklaas spelSinterklaas spelEen leuk en gezellig spel om met de hele familie te spelen op sinterklaasavond. Het kan natuurlijk ook als kerstspell ge…
Het Sinterklaas en Kerstmis spelHet Sinterklaas en Kerstmis spelIeder jaar weer de grote vraag: Wat gaan we doen met de feestdagen? Niet iedereen heeft tegenwoordig tijd en zin om een…
Feestdagen: cadeautipsDecember is de feestmaand van het jaar en er worden cadeau's gekocht voor elkaar. Sinterklaas en Kerst. Het is altijd la…

Kerstwensen - wel of geen kaart versturenKerstwensen - wel of geen kaart versturenDecember is de maand om elkaar het beste te wensen. Het begint al net na Sinterklaas. Dan beginnen we massaal om elkaar…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.