InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Kerstwensen - wel of geen kaart versturen

Kerstwensen - wel of geen kaart versturen

Kerstwensen - wel of geen kaart versturen December is de maand om elkaar het beste te wensen. Het begint al net na Sinterklaas. Dan beginnen we massaal om elkaar fijne feestdagen te wensen. En natuurlijk ook een goed nieuw jaar. We willen iedereen natuurlijk het beste wensen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Kies je voor het versturen van de kerstkaart of doe je het liever digitaal? De mensen in je directe omgeving kun je persoonlijk het beste wensen, maar mensen die verder weg wonen, wil je natuurlijk ook niet overslaan. En wat te denken van je collega's? Geef je hen ook allemaal een kaart of digitale groet, of wacht je op de traditionele nieuwjaarsreceptie. En dan hebben we natuurlijk nog de meesters en de juffen op school en de klasgenootjes van je kind. Hoe wil je iedereen het beste wensen?

Inhoud


Handdruk vol bacteriën

Eén ding is zeker, zodra de oliebollen achter de rug zijn, komen de nieuwjaarsrecepties. Onder het genot van een hapje en drankje wens je elkaar het beste voor het aankomende jaar. Dit gaat altijd gepaard met een handdruk en vaak ook met een aantal zoenen. We zijn ons daarvan natuurlijk niet bewust, maar aan een handdruk zitten talloze bacteriën vast. Ze zijn voor het blote oog niet zichtbaar, maar wel duidelijk aanwezig. Is een handdruk dan niet zo handig? Je kunt er vaak niet onderuit, dus zorg er gewoon voor dat je goed je handen wast. Het vervelende is dat in deze periode de griep vaak toeslaat. Een wonder dat we nog geen extreem grote epidemie hierdoor hebben gehad.

Kaart versturen

Aan het versturen en ontvangen van kerstkaarten kleven natuurlijk ook bacteriën. Eén kerstkaart gaat door zoveel handen. De afzender schrijft de kaart en stopt hem in de brievenbus, de brievenbus wordt geleegd door een medewerker van PostNL. De kaart gaat samen met heel veel andere kaarten en overige post naar een sorteercentrum. Daar worden ze weer aangeraakt en verder klaargemaakt voor de bezorging. De postbezorger krijgt ze in handen en bezorgt ze bij de daarvoor bestemde personen. Er hoeft maar één iemand ziek te zijn en de ziektemakers worden zo verder overgedragen. Maar dat weerhoudt ons niet van het versturen van kerstkaarten en terecht. Je komt op zoveel andere plekken ook in aanraking met ziektemakers, dus als je je daarom druk moet maken. Gewoon lekker kerstkaarten blijven versturen!

Afname in kerstkaarten

De afgelopen jaren is de hoeveelheid via de post verstuurde kerstkaarten behoorlijk afgenomen. Vraag maar eens aan een postbezorger of ze een aantal jaren geleden meer kerstkaarten moesten bezorgen dan nu. Het antwoord dat je dan steevast te horen krijgt is: ja.

Digitale kerstwensen

Zou men zijn medemens geen fijne kerstdagen en een goed Nieuwjaar willen wensen? Toch wel, maar dat wordt steeds meer digitaal gedaan. Vooral de jongeren onder ons sturen geen kaart via de post, maar uiten hun wensen via social media. Waarom wordt hiervoor steeds meer gekozen? Zou het te maken hebben met de prijs van de postzegel? Die zijn de laatste jaren enorm gestegen.

Decemberzegels

Gelukkig heeft PostNL in de kerstperiode gekozen voor een alternatief van de gewone postzegel, namelijk de decemberzegel. Deze zijn iets goedkoper en dat is wel handig als je heel veel kaarten via de post verstuurd. Maar waarom is ook de decemberzegel in de loop van de jaren duurder geworden? Je kunt natuurlijk twee kanten op. Mensen kiezen ervoor om alles digitaal te regelen, omdat de postzegel steeds duurder wordt. Of de postzegel wordt steeds duurder, om toch nog wat te verdienen aan de mensen die hun post niet digitaal willen verzenden of ontvangen. Het tarief van de Decemberzegel van PostNL in 2018 zat op 0,78 cent per zegel. Concurrent Sandd bood de postzegel in 2018 aan voor slechts 0,50.

Een echte kaart via de post versturen

Het is toch leuk om een echte kaart in je brievenbus te vinden? En als je toch kiest voor het sturen van de kerstkaart, koop je ze of maak je ze zelf? Je kunt overigens hele mooie en niet dure kerstkaarten vinden. Van die hele mooie met een normale afmeting, tot van die ontzettend kleine kaartjes waar maar amper een postzegel op past. Een crime voor de postbezorger! Die kleine kaartjes kun je beter gebruiken voor je kinderen op school om ze aan hun klasgenootjes te geven. Want ja, dat schijnt nu ook de normaalste zaak van de wereld te zijn.

Creatief - zelf kaarten maken

Je hebt ervoor gekozen om dit jaar zelf kerstkaarten te maken. Je weet alleen nog niet wat voor kaart het moet worden. Gelukkig zijn er diverse leuke ideeën te vinden.

Enkele voorbeelden om zelf kerstkaarten te maken

 • gebruiken van leuke 3-d kerstplaatjes
 • uitsnijden met speciale snijmallen
 • embossing (speciale techniek om het papier op te bollen)
 • zelfgemaakte foto's gebruiken
 • patronen uit stof of papier knippen

Gelukkig kun je ook terecht bij diverse websites om een persoonlijke (foto)kaart te laten maken. Dit is er handig als je geen tijd hebt of niet erg creatief bent.

Welke kerstwensen

Je zelfgemaakte kaart is bijna klaar, maar nu nog de groet waarom het allemaal draait. Wat zet je op de kaart?
Je kunt kiezen voor mooie stickers met diverse teksten erop. Bijvoorbeeld Merry Christmas, Merry Christmas and a happy new year, Prettige kerstdagen of Fijne feestdagen. Ze zijn er in zowel goudkleur als zilverkleur te koop. Ook kun je in je mooiste handschrift met een speciale pen in goud, zilver, of wit de wensen opschrijven.
Een wens in het Nederlands is niet zo moeilijk, maar wat als je een kaart naar het buitenland wilt sturen en dat in de taal van dat land wilt doen? Gelukkig zijn er daarvoor speciale websites met de kerstwensen in diverse talen.

Kaart wel of niet ophangen tijdens feestdagen

Je hebt zelf dus kaarten verstuurd, maar krijgt ook van andere mensen een kerstkaart via de post. Wat doe je er mee nadat je ze hebt bewonderd? Leg je ze in een laatje of hang je ze op? Het is toch leuk om ze op een mooie plek neer te hangen? Je huis wordt er naast de kerstboom en andere kerstversieringen nog vrolijker van. Je kunt ze aan een lang lint hangen en dit vervolgens decoratief langs de muren hangen. Of span een lijntje van de ene kant van de kamer naar de andere kant en hang hier de kerstkaarten aan. Je kunt ze ook met plakband op de deur plakken. Er zijn zelfs speciale metalen kettingen te koop (verkrijgbaar bij onder andere Xenos) - met knijpertjes er aan - waar je de kaarten aan op kunt hangen.

Kaart bewaren of weggooien

Wat doe je met alle kaarten als de feestdagen voorbij zijn? Bewaar je ze of gooi je ze weg? Eigenlijk is het zonde om ze weg te gooien, want er zitten vaak hele mooie tussen. Maar om ze nu van alle jaren te bewaren, gaat misschien wat te ver. Dus heb ik een leuke tip voor je. Knip de mooiste plaatjes uit en gebruik die voor het volgende jaar als je zelf wilt proberen om een kerstkaart te maken. Ook zijn die plaatjes erg leuk voor kinderen om hun kerstknutsels mee te versieren.

Tips voor het versturen van kaarten

Kortom, de tastbare kaart via de post is nog steeds erg leuk om te versturen en om te krijgen. Wat je natuurlijk ook kunt doen is je vrienden en familie een kaartje via de post te sturen en op social media alsnog een kerstgroet plaatsen. Een paar tips voor het versturen van de kerstkaart:
 • Wacht niet te lang met het versturen van de kaarten zodat de ontvangers ze nog voor de kerstdagen krijgen.
 • Plak de envelop altijd goed dicht. Het zou jammer zijn als de ontvanger een lege envelop krijgt.
 • Wil je een dikke (zelfgemaakte) kaart versturen? Gebruik dan geen gewone envelop, maar een bubbeltjesenvelop. Je kaart blijft zo beter beschermd.
 • Gebruik die hele kleine kaartjes niet om te versturen. Ze zijn zo klein dat ze gemakkelijk in het postproces verloren kunnen gaan.
 • Zorg voor de juiste adressering van de kaarten, zodat ze snel bezorgd kunnen worden. En vermeld op de achterkant altijd je eigen adres. Mocht een kaart niet bezorgd kunnen worden, dan wordt hij naar de afzender retour gestuurd.
© 2014 - 2019 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sandd-postzegels 2019: prijzen, bezorging en postpuntenSandd-postzegels 2019: prijzen, bezorging en postpuntenIn oktober 2017 maakte postbedrijf Sandd bekend dat het zijn eigen postzegels uitbracht. Hiermee richt het bedrijf zich…
Originele kerstkaarten maken met internet en foto'sOriginele kerstkaarten maken met internet en foto'sIeder jaar verstuurt ongeveer 90% van alle Nederlanders traditiegetrouw kerstkaarten naar vrienden en familie. In vele g…
Postpakket: post verzenden via SanddPostpakket: post verzenden via SanddHet bedrijf Sandd is qua grote het tweede postbedrijf in Nederland. Het bedrijf richt zich vooral op de verzending van p…
Zelf kerstkaarten maken: Originele teksten en kerstwensenZelf kerstkaarten maken: Originele teksten en kerstwensenAl sinds de 19e eeuw worden er wereldwijd kerstkaarten met allerlei teksten en kerstboodschappen naar elkaar verstuurd.…
Bronnen en referenties
 • Personeelsblad post
 • http://wenskaarten.101tips.nl/
 • http://www.hallmark.nl/fotokaarten/
 • http://wenskaarten.hema.nl/

Reageer op het artikel "Kerstwensen - wel of geen kaart versturen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: 11-09-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!