Kerstwensen - wel of geen kaart versturen

Kerstwensen - wel of geen kaart versturen December is de maand om elkaar het beste te wensen. Het begint al net na Sinterklaas. Dan beginnen we massaal om elkaar fijne feestdagen te wensen. En natuurlijk ook een goed nieuw jaar. We willen iedereen natuurlijk het beste wensen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Kies je voor het versturen van de kerstkaart of doe je het liever digitaal? De mensen in je directe omgeving kun je persoonlijk het beste wensen, maar mensen die verder weg wonen, wil je natuurlijk ook niet overslaan. En wat te denken van je collega's? Geef je hen ook allemaal een kaart of digitale groet, of wacht je op de traditionele nieuwjaarsreceptie. En dan hebben we natuurlijk nog de meesters en de juffen op school en de klasgenootjes van je kind. Hoe wil je iedereen het beste wensen?

Inhoud


Handdruk vol bacteriën

Eén ding is zeker, zodra de oliebollen achter de rug zijn, komen de nieuwjaarsrecepties. Onder het genot van een hapje en drankje wens je elkaar het beste voor het aankomende jaar. Dit gaat altijd gepaard met een handdruk en vaak ook met een aantal zoenen. We zijn ons daarvan natuurlijk niet bewust, maar aan een handdruk zitten talloze bacteriën vast. Ze zijn voor het blote oog niet zichtbaar, maar wel duidelijk aanwezig. Is een handdruk dan niet zo handig? Je kunt er vaak niet onderuit, dus zorg er gewoon voor dat je goed je handen wast. Het vervelende is dat in deze periode de griep vaak toeslaat. Een wonder dat we nog geen extreem grote epidemie hierdoor hebben gehad.

Kaart versturen

Aan het versturen en ontvangen van kerstkaarten kleven natuurlijk ook bacteriën. Eén kerstkaart gaat door zoveel handen. De afzender schrijft de kaart en stopt hem in de brievenbus, de brievenbus wordt geleegd door een medewerker van PostNL. De kaart gaat samen met heel veel andere kaarten en overige post naar een sorteercentrum. Daar worden ze weer aangeraakt en verder klaargemaakt voor de bezorging. De postbezorger krijgt ze in handen en bezorgt ze bij de daarvoor bestemde personen. Er hoeft maar één iemand ziek te zijn en de ziektemakers worden zo verder overgedragen. Maar dat weerhoudt ons niet van het versturen van kerstkaarten en terecht. Je komt op zoveel andere plekken ook in aanraking met ziektemakers, dus als je je daarom druk moet maken. Gewoon lekker kerstkaarten blijven versturen!

Afname in kerstkaarten

De afgelopen jaren is de hoeveelheid via de post verstuurde kerstkaarten behoorlijk afgenomen. Vraag maar eens aan een postbezorger of ze een aantal jaren geleden meer kerstkaarten moesten bezorgen dan nu. Het antwoord dat je dan steevast te horen krijgt is: ja.

Digitale kerstwensen

Zou men de medemens geen fijne kerstdagen en een goed Nieuwjaar willen wensen? Toch wel, maar dat wordt steeds meer digitaal gedaan. Vooral de jongeren onder ons sturen geen kaart via de post, maar uiten hun wensen via social media. Waarom wordt hiervoor steeds meer gekozen? Zou het te maken hebben met de prijs van de postzegel? Die zijn de laatste jaren enorm gestegen.

Decemberzegels

Gelukkig heeft PostNL in de kerstperiode gekozen voor een alternatief van de gewone postzegel, namelijk de decemberzegel. Deze zijn iets goedkoper en dat is wel handig als je heel veel kaarten via de post verstuurd. Maar waarom is ook de decemberzegel in de loop van de jaren duurder geworden? Je kunt natuurlijk twee kanten op. Mensen kiezen ervoor om alles digitaal te regelen, omdat de postzegel steeds duurder wordt. Of de postzegel wordt steeds duurder, om toch nog wat te verdienen aan de mensen die hun post niet digitaal willen verzenden of ontvangen.

Een echte kaart via de post versturen

Het is toch leuk om een echte kaart in je brievenbus te vinden? En als je toch kiest voor het sturen van de kerstkaart, koop je ze of maak je ze zelf? Je kunt overigens hele mooie en niet dure kerstkaarten vinden. Van die hele mooie met een normale afmeting, tot van die ontzettend kleine kaartjes waar maar amper een postzegel op past. Een crime voor de postbezorger! Die kleine kaartjes kun je beter gebruiken voor je kinderen op school om ze aan hun klasgenootjes te geven. Want ja, dat schijnt ook de normaalste zaak van de wereld te zijn.

Creatief - zelf kaarten maken

Je hebt ervoor gekozen om dit jaar zelf kerstkaarten te maken. Je weet alleen nog niet wat voor kaart het moet worden. Gelukkig zijn er diverse leuke ideeën te vinden:
 • gebruik maken van leuke 3-d kerstplaatjes
 • uitsnijden met speciale snijmallen
 • embossing (speciale techniek om het papier op te bollen)
 • zelfgemaakte foto's gebruiken
 • patronen uit stof of papier knippen

Gelukkig kun je ook terecht bij diverse websites om een persoonlijke (foto)kaart te laten maken. Dit is er handig als je geen tijd hebt of niet erg creatief bent.

Welke kerstwensen zet je op de versturen kaart

Je zelfgemaakte kaart is bijna klaar, maar nu nog de groet waarom het allemaal draait. Wat zet je op de kaart? Je kunt kiezen voor mooie stickers met diverse teksten erop. Bijvoorbeeld Merry Christmas, Merry Christmas and a happy new year, Prettige kerstdagen of Fijne feestdagen. Deze stickervellen zijn er in zowel goudkleur als zilverkleur te koop. Ook kun je in je mooiste handschrift met een speciale pen in goud, zilver, of wit de wensen opschrijven.

Wensen in andere talen

Een wens in het Nederlands is niet zo moeilijk, maar wat als je een kaart naar het buitenland wilt sturen en dat in de taal van dat land wilt doen? Gelukkig zijn er daarvoor speciale websites met kerstwensen in diverse talen.

Kaart wel of niet ophangen tijdens feestdagen

Je hebt zelf dus kaarten verstuurd, maar krijgt ook van andere mensen een kerstkaart via de post. Wat doe je er mee nadat je ze hebt bewonderd? Leg je ze in een laatje of hang je ze op? Het is toch leuk om ze op een mooie plek neer te hangen? Je huis wordt er naast de kerstboom en andere kerstversieringen nog vrolijker van. Je kunt ze aan een lang lint hangen en dit vervolgens decoratief langs de muren hangen. Of span een lijntje van de ene kant van de kamer naar de andere kant en hang hier de kerstkaarten aan. Je kunt ze ook met plakband op de deur plakken. Er zijn zelfs speciale metalen kettingen te koop (verkrijgbaar bij onder andere Xenos) - met knijpertjes er aan - waar je de kaarten aan op kunt hangen.

Kaart bewaren of weggooien

Wat doe je met alle kaarten als de feestdagen voorbij zijn? Bewaar je ze of gooi je ze weg? Eigenlijk is het zonde om ze weg te gooien, want er zitten vaak hele mooie tussen. Maar om ze nu van alle jaren te bewaren, gaat misschien wat te ver. Dus heb ik een leuke tip voor je. Knip de mooiste plaatjes uit en gebruik die voor het volgende jaar als je zelf wilt proberen om een kerstkaart te maken. Ook zijn die plaatjes erg leuk voor kinderen om hun kerstknutsels mee te versieren.

Tips voor het versturen van kaarten

Kortom, de tastbare kaart via de post is nog steeds erg leuk om te versturen en om te krijgen. Wat je natuurlijk ook kunt doen is je vrienden en familie een kaartje via de post te sturen en op social media alsnog een kerstgroet plaatsen. Een paar tips voor het versturen van de kerstkaart:
 • Wacht niet te lang met het versturen van de kaarten zodat de ontvangers ze nog voor de kerstdagen krijgen.
 • Plak de envelop altijd goed dicht. Het zou jammer zijn als de ontvanger een lege envelop krijgt.
 • Wil je een dikke (zelfgemaakte) kaart versturen? Gebruik dan geen gewone envelop, maar een bubbeltjesenvelop. Je kaart blijft zo beter beschermd.
 • Gebruik die hele kleine kaartjes niet om te versturen. Ze zijn zo klein dat ze gemakkelijk in het postproces verloren kunnen gaan.
 • Zorg voor de juiste adressering van de kaarten, zodat ze snel bezorgd kunnen worden. En vermeld op de achterkant altijd je eigen adres. Mocht een kaart niet bezorgd kunnen worden, dan wordt hij naar de afzender retour gestuurd.
© 2014 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele kerstkaarten maken met internet en foto'sOriginele kerstkaarten maken met internet en foto'sIeder jaar verstuurt ongeveer 90% van alle Nederlanders traditiegetrouw kerstkaarten naar vrienden en familie. In vele g…
Postcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenPostcrossing: Wereldwijde kerst wensen en nieuwjaars wensenIeder jaar worden miljoenen kerstkaarten verstuurd. Kerst - en nieuwjaarskaarten versturen met originele kerstwensen en…
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
ZZP en social mediaZZP en social mediaAls ZZP’er wil je natuurlijk wel dat potentiële klanten je weten te vinden. Tegenwoordig is vooral social media een goed…

Paasmandje maken voor paasontbijt op schoolPaasmandje maken voor paasontbijt op schoolEen paasmandje maken, hoe doe je dat? Steeds vaker wordt door basisscholen van leerlingen verwacht dat zij een paasmandj…
Ook een cadeautje kopen?Ook een cadeautje kopen?Tijdens de feestdagen worden er nogal wat cadeautjes gekocht. We geven elkaar graag wat leuks, moois of verrassends en i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Personeelsblad post
 • https://www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws/nieuws/2019/decemberzegel-2019-weer-5-cent-voordeliger-dan-reguliere-postzegel.html
 • http://wenskaarten.101tips.nl/
 • http://www.hallmark.nl/fotokaarten/
 • http://wenskaarten.hema.nl/
 • https://community.consumentenbond.nl/overige-consumentenzaken-13/kan-ik-de-oude-kerstzegels-van-sandd-nog-gebruiken-19683
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 06-11-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.