Paasmandje maken voor paasontbijt op school

Paasmandje maken voor paasontbijt op school Een paasmandje maken, hoe doe je dat? Steeds vaker wordt door basisscholen van leerlingen verwacht dat zij een paasmandje maken voor een andere leerlingen. Het paasmandje dat de leerling thuis gemaakt heeft wordt dan op paasochtend mee naar school genomen, en gezamenlijk wordt vervolgens Pasen gevierd door middel van een paasontbijt in de klas. Nadeel is dat de ene leerling een mooier en voller paasmandje maakt dan de andere, waardoor niet elke leerling een even leuk en lekker paasontbijt krijgt. Wat kan je zoal in een paasmandje stoppen? In principe mag je er vanuit gaan dat elke basisschool een paasbudget heeft waarvan een paasontbijt betaald kan worden. Toch zijn er steeds meer basisscholen die de kosten voor een paasontbijt op de ouders proberen te verhalen, door de kinderen opdracht te geven om een paasmandje samen te stellen voor een andere leerling van de klas. Elke leerling moet dan dus thuis een mandje vullen met lekkere dingen voor een paasontbijt. Op school krijgt elk kind het mandje samengesteld door een ander kind. Vervolgens wordt het paasontbijt gevierd. Niet elke ouder heeft het breed genoeg om veel in het mandje te stoppen, waardoor de ene leerling meer krijgt dan de ander. Een paasontbijtje of paasmandje maken voor een andere leerling is echter niet zo moeilijk en het hoeft ook niet duur te zijn. Wat je minimaal nodig hebt is:
  • mandje of doosje of kartonnen bordje.
  • paaslint of ander gekleurd lintje.
  • 1 papieren servet.
  • 2 broodjes.
  • (eventueel) 1 bakje verpakte jam.
  • (eventueel) 1 bakje verpakte boter.
  • (eventueel) een gekookt ei.
  • (eventueel) een paar kleine chocolade eitjes.

Hoe maak je een paasmandje?

Een paasontbijt maken is niet zo moeilijk. Je kunt kiezen voor een traditioneel mandje maar een kartonnen bordje met van alles er op is ook een prima idee. Het voordeel van een kartonnen bordje is dat de leerling die het ontbijt krijgt, al meteen een bordje heeft. Leg op het bordje bijvoorbeeld:
  • een verpakt broodje, bijvoorbeeld een croissant.
  • een verpakt paasbroodje, bijvoorbeeld met rozijnen en spijs.
  • een chocolade haasje of chocolade ei (in de verpakking).
  • een paar paaseitjes.
  • een beschilderd hardgekookt ei.
  • een pakje drinken.
  • eventueel versiersels.

Verpak het gedekte bordje met een stuk doorschijnend folie mooi rondom af. Een mandje kan je op dezelfde manier vullen en afdekken.

Ook leuk in een paasmandje

Naast etenswaren kan je een paasmandje ook nog versieren met andere dingen, zoals:
  • kuikentjes van geel karton.
  • paashaas van bruin karton.
  • eieren van karton, beplakt met hartjes, strepen, stippels, enzovoorts.
  • strikjes van rood, geel of goud lint.

Eieren beschilderen

In de lage landen is het ook wel traditie om eieren te koken en te beschilderen met Pasen. Beschilderde gekookte eieren en chocolade eieren worden dan verstopt in huis en tuin. Deze moeten gezocht worden door kinderen, en wat je vindt mag je opeten.

De Paashaas. Waar komt die eigenlijk vandaan?

Waar komt de paashaas vandaan? De Paashaas lijkt als figuur niet te maken te hebben met het christelijk geloof en dat klopt. De (Paas)haas is een Duitse mythische figuur als een eieren-haas. De Germaanse stam de Teutonen, bestond tot ongeveer 100 jaar voor Christus. Een van de mythes van de Teutonen vertelt het verhaal over een haas die gekleurd eieren legt. Dit komt omdat de haas voorheen een vogel is geweest. Godin Ostara wordt aangeroepen door een klein meisje die een vogeltje had gevonden. Het vogeltje was gewond. Haar gebeden worden verhoord, want de godin zegt tegen het meisje dat ze het vogeltje in een haas verandert, maar dat de haas eenmaal per jaar naar het meisje terug zal keren en dan gekleurde eieren voor haar zal leggen. Hoe deze aparte traditie terechtgekomen is in het paasfeest is niet geheel duidelijk, maar mogelijk vielen de periodes waarin de vieringen plaatsvinden, gewoon samen en zijn ze met elkaar vermengd geraakt.

Waarom en wanneer viert men Pasen?

Pasen is van oorsprong een christelijk geloof. Men vierde dan de opstanding van Jezus uit de dood. Men geloofde dat Jezus drie dagen nadat hij gestorven was aan het kruis, weer uit de dood ontwaakt was. Omdat er toentertijd ook een aardbeving plaatsvond zou volgens een artikel in nature, de kruisiging van Jezus mogelijk hebben plaatsgevonden op 3 april in het jaar 33, om ongeveer 3 uur 's middags. Dit is uiteraard niet meer exact te verifiëren, maar op dat tijdstip zou er zowel een aardbeving als zandstorm hebben plaatsgevonden, en dit zou uit aardlagen te herleiden zijn geweest. Tegenwoordig heeft Pasen echter voor velen een meer culturele waarde dan een religieuze. Pasen wordt ook door mensen die niet christelijk zijn, op een zondag en maandag gevierd, en heeft geen vaste data, als alleen dat het in elk geval in maart of april plaatsvindt. Pasen kan echter niet eerder vallen dan 22 maart en niet later dan 25 april. Dit o.a. heeft met de maanstand en met goede vrijdag te maken.
© 2015 - 2025 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…
Paasontbijt: recept voor PaasbroodPaasontbijt: recept voor PaasbroodPasen komt er al weer bijna aan. Paasbrood komt als traditie bij veel Nederlandse gezinnen met Pasen op tafel. Heerlijk…
Wat vieren we met Pasen?Wat vieren we met Pasen?Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…

Weetjes over de maand december: dure maand met veel feestenWeetjes over de maand december: dure maand met veel feestenDecember is een maand met feestdagen als Sinterklaas, Kerstmis en Oudejaar. In december moeten er heel wat cadeautjes ge…
Kerstwensen - wel of geen kaart versturenKerstwensen - wel of geen kaart versturenDecember is de maand om elkaar het beste te wensen. Het begint al net na Sinterklaas. Dan beginnen we massaal om elkaar…
Bronnen en referenties
  • http://www.hartvanpasen.nl/wanneer-is-het-pasen/
  • http://www.scientias.nl/waar-komt-die-paashaas-toch-vandaan/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 04-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.