Alle paasdagen op een rij

Pasen is een Christelijk feest, waarbij we gedenken dat Jezus aan het kruis is gestorven en weer opgestaan. Maar voor veel mensen betekent Pasen niet veel meer dan een lang weekend vrij zijn. Wat vieren en gedenken we met Pasen, hoe heten de dagen rondom Pasen en welke gebeurtenissen horen hierbij?

Witte donderdag

Pasen begint op de donderdag, witte donderdag genaamd. Op deze dag, een aantal eeuwen geleden, hield Jezus de laatste maaltijd met Zijn leerlingen (discipelen). Dit is niet zomaar een maaltijd, het is de maaltijd aan de vooravond van het Joodse Paasfeest. Hierbij herdenken de Joden dat Mozes hen uit Egypte heeft bevrijdt. Dit herdachten Jezus en Zijn leerlingen op die donderdagavond ook.

Voor de maaltijd begon waste Jezus de voeten van Zijn leerlingen, om hen te laten zien dat Hij niet meer was dan zij. Tijdens de maaltijd vertelt Jezus aan Zijn leerlingen dat er één van hen is die Hem verraden zal. Uiteindelijk blijkt dat dit Judas is, die ís ochtends in alle vroegte, op goede vrijdag Jezus verraden zal met een kus.

Goede vrijdag

Op goede vrijdag wordt Jezus berecht, gemarteld en uiteindelijk gekruisigd, nadat hij ís nachts door Judas verraden is met een kus, en gevangengenomen is door de Romeinen.

Eerst werd Jezus door de Joodse Hoge Raad verhoord en daarna door de Romeinse overheid, door Pontius Pilatus berecht en veroordeeld tot de kruisiging. Hij wordt gegeseld en krijgt een doornenkroon op Zijn hoofd gezet, omdat de Joden de spot willen drijven met deze man die zich Koning van de Joden noemt.

Nou wilde het dat de gewoonte altijd was dat er op deze eerste dag van het Joodse Paasfeest een gevangene vrijgelaten werd. Pilatus vindt dat het volk mag kiezen tussen Jezus en Barabbas, een moordenaar. Ze kiezen Barabbas en Jezus moet Zijn kruis dragen, de berg Golgotha (schedel) op. Hier wordt hij, samen met twee moordenaars, gekruisigd. Wanneer Jezus sterft wordt het donker, beeft de aarde en scheurt het tempeldoek in de kerk in Jeruzalem in tweeën.

Goede vrijdag is misschien een beetje een rare naam voor een dag waarop zulke dramatische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Maar achteraf móést Jezus gekruisigd worden, om onze zonden te vergeven en op Paaszondag weer op te staan.

Stille zaterdag

De dag na goede vrijdag wordt stille zaterdag, ook wel Paaszaterdag, genoemd. Jezus is in doeken gewikkeld en in een graf gelegd. Het is een dag van rouw en bezinning, die wordt gevolgd door de Paaszondag.

Paaszondag

Op Paaszondag wordt gevierd dag Jezus weer is opgestaan uit de dood. Maria gaat ís ochtends bij het graf langs en vindt alleen de doeken waarin Jezus heeft gelegen. Ze gelooft haar ogen niet. Als ze het graf weer uit komt staat er een engel bij de opening die zegt dat Jezus weer leeft. Maria is zo blij dat ze direct naar de discipelen rent en het hen vertelt. Zij geloven het niet direct, maar als zij Jezus ook hebben gezien, en de gaten in Zijn handen van de kruisiging, geloven zij het ook; Jezus is opgestaan!

De betekenis van Pasen

Ieder mens doet verkeerde dingen, of dat nu stelen of moorden, liegen of ruziemaken is. Het zijn dingen waarmee je iemand pijn doet. Met Pasen vieren we dat Jezus, enkele eeuwen geleden, gekruisigd is en weer opgestaan is. Hij is met Hemelvaart naar Zijn Vader in de hemel gegaan en heeft dit alles gedaan om onze zonden, onze verkeerde dingen, te vergeven. Want wij kunnen niet alleen maar goede dingen doen. Als we God vragen om vergeving, zullen we die krijgen dankzij Jezus. Hij is de weg naar God.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagWitte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagPasen, de belangrijkste Christelijke feestdag. Een feestdag die eenieder kent en ervaart, maar wat vieren we precies met…
Pasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestPasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestHet hoogfeest van Pasen kent een aantal liturgische vieringen om die feestdag heen waardoor er sprake is van een paascyc…
De Goede Week voor PasenDe Goede Week voor PasenVoor christenen heet de week voor het paasfeest de Goede Week. De week begint met Palmpasen, de zondag voor Pasen en ein…

Abraham zien bij 50 jaar: hoezo?Abraham zien bij 50 jaar: hoezo?Abraham zien bij 50 jaar. Een Abraham of Sarah krijgen, gebeurt op een 50e verjaardag en gaat vaak gepaard met een speci…
Valentijnsdag en de roosValentijnsdag en de roosBijna iedereen weet dat de roos het symbool is voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin van de liefde was de rode…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.