Zelf maken: feestelijke versieringen

Zelf maken: feestelijke versieringen Op één of andere manier is het de normaalste zaak van de wereld om rond de kerstdagen je huis te versieren. Hiervoor kun je natuurlijk bij diverse winkels - dure en goedkope - terecht, maar het is ook leuk om zelf iets te maken. Dit hoeft niet altijd goedkoper te zijn, maar misschien wil je graag iets in je huis hangen dat je niet in winkels kunt vinden. Of het aanbod in de winkel is je smaak niet. Daarnaast is het misschien een leuk moment om samen met je kind te gaan knutselen. Overigens zijn niet alle versieringen alleen maar voor de kerstdagen bedoeld. Er zijn namelijk ook andere feestdagen of momenten waarvoor je bepaalde dingen kunt gebruiken.

Inhoud


Kerstversieringen

Vanaf eind oktober liggen bij sommige winkels de kerstversieringen al in de schappen. Andere winkels hebben nog het fatsoen om Sinterklaas af te wachten, maar ook dan wordt hun winkel geheel in kerststijl omgetoverd. Er is volop keuze in de kerstversieringen die te koop zijn. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, van klein naar groot en van goedkoop naar duur. Je kunt terecht bij tuincentra, maar ook bij outletwinkels die geheel op kerst gericht zijn. Daarnaast verkopen onder andere de bekende drogisterijen ook veel artikelen.

Huis versieren

Je kunt natuurlijk alleen een versierde kerstboom in huis zetten, maar sommige mensen vinden het ook erg leuk om hun hele huis - zowel aan de binnen- als buitenkant - te versieren. De een versiert zijn huis alleen aan de buitenkant met lichtslangen, een ander vind het leuk om daarnaast nog lichtjes in bomen te hangen. Maar je hebt natuurlijk ook nog mensen die daarnaast nog hun hele tuin willen verlichten. Sommige tuinen lijken dan ook geheel uit lichtgevende kerst- of winterfiguren te bestaan. Er zijn zelfs hele straten in dorpen of steden waarbij iedereen zijn tuin met verlichting versierd. Dit is een prachtig gezicht.

Overige versieringen

Nu is de kerst niet alleen een periode dat mensen hun huis feestelijk willen aankleden. Dit wordt door een aantal mensen ook tijdens de paasdagen gedaan. Een tak van een krulhazelaar wordt met kleine paaseitjes versierd en een bloemstukje met gele kuikentjes en een gele kaars siert de tafel. Tijdens Halloween en Sint Maarten, zie je steeds vaker uitgeholde pompoenen met een kaarsje erin. Inmiddels kun je ook veel Halloween versieringen voor in en om het huis kopen. Er is nog een periode - en dat is dan niet een specifieke feestelijke periode - waarin je je huis leuk kunt aankleden. Dit is de herfst. Op scholen hebben ze vaak in de lagere groepen een ware herfsttafel met alles wat maar met de herfst te maken heeft. Dit zou je thuis ook kunnen doen, maar vaak is de ruimte iets beperkter. Dan is het heel erg leuk om bijvoorbeeld een houten dienblad met alles wat met de herfst te maken heeft, te versieren. Er zou zelfs een klein led kaarsje in kunnen voor het lichteffect.

Winkels

Bij onderstaande winkels kun je niet alleen terecht om kant-en-klare versieringen te kopen, ook verkopen ze attributen die je kunt gebruiken om versieringen helemaal naar jouw wens te maken. Denk hierbij onder andere aan kaarsen, kerstballen en linten in de kleuren die voor de kerst kenmerkend zijn. Maar ook rond de paasdagen kun je hier terecht voor diverse dingen die met Pasen te maken hebben.

Deze winkels zijn onder andere:
  • Blokker
  • Leenbakker
  • Marskramer
  • Action
  • Xenos
  • Big Bazar
  • Hema
  • Kruidvat
  • Trekpleister
  • Wibra
  • Zeeman
  • hobbywinkels
  • en natuurlijk tuincentra

Zelf maken: (kerst)bloemstukjes

In deze categorie vallen de ideetjes die je zelf kunt maken waarin bloemen of andere tuinmaterialen zijn verwerkt. Hiervoor kun je bij diverse winkels terecht en misschien ook wel in je eigen tuin, of de tuin van je ouders, schoonouders, buren etc. Het is wel handig om eerst toestemming te vragen, voordat je lukraak takjes gaat afknippen.

Krans met lampjes

Als je een krans met lampjes wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • een natgemaakte oase ring (steekschuim) of een strokrans
  • snoer met lampjes
  • bloemen of ander tuinmateriaal
  • ijzerdraad of krammetjes
  • eventueel overige versieringen

Hoe te maken
Versier de ring met bijvoorbeeld takjes van de conifeer, hulst, skimmia of wat je er zelf maar in wilt verwerken. Verwerk het snoer met de lampjes erin. Dit kun je met ijzerdraad of krammetje vastzetten. Wil je het voor de kerstdagen gebruiken, verwerk er dan een paar kleine kerstballetjes in. Is het voor de paasdagen, dan zou je er kleine pluchen kuikentjes in kunnen verwerken en voor de herfst zouden kleine dennenappeltjes niet misstaan.

Bloempot als (kerst)klok

Als je een bloempot als (kerst)klok wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • stenen bloempot met gat op de bodem (zo'n terracotta kleurige binnen pot)
  • dik touw; jute of sisal
  • normaal touw; jute of sisal
  • schroef of spijker
  • kippengaas
  • kerstbal
  • tuinmateriaal
  • ijzerdraad of krammetjes
  • eventueel overige versieringen

Hoe te maken
Bevestig eerst het touw. Dit kan op twee manieren. Voor beide manieren heb je zowel een dik als dunner stuk touw nodig.
  1. Knip de beide stukken touw op de gewenste lengte af. Steek het dikke stuk touw van binnenuit door het gat in de bodem en maak aan de bovenzijde een lus om de kerstklok uiteindelijk te kunnen ophangen. De onderkant van de pot wordt namelijk de bovenkant van de kerstklok. Vervolgens maak je een dikke knoop binnen in de pot, zodat het touw niet door het gat kan schieten. Bevestig aan de binnenkant van de pot een dunner stukje touw aan het dikke touw. Dit wordt namelijk uiteindelijk de klepel.
  2. Knip van beide soorten touw (dik en dun) een stuk touw op de gewenste lengte af. Het dikke touw wordt gebruikt om de klok aan op te hangen en het dunnere touw komt binnenin de pot en wordt uiteindelijk de klepel. Pak een stevige schroef of spijker. Pak beide stukken touw, maak in beide een lusje en schuif de schroef of spijker hierdoor heen en leg dan de schroef of spijker horizontaal over het gat heen. Plak dit met stevig tape, zoals duct tape vast. Dit voorkomt dat het touw alsnog losschiet. Het dikke touw zit aan de bovenkant van de pot en het dunnere touw hangt naar beneden in de pot

Als het touw stevig vastzit, voorzie je de buitenzijde van de bloempot met kippengaas. Vouw dit uiteindelijk bij de opening naar binnen, zodat het blijft zitten. Gebruik ijzerdraad om het kippengaas aan de buitenzijde aan elkaar vast te zetten. Zet tuinmateriaal vast in het kippengaas, zodat je uiteindelijk geen gaas meer ziet. Eventueel kun je nog andere dingen gebruiken om de klok verder te versieren. Bevestig als laatste een kerstbal aan het dunnere stukje touw. Dat is de klepel. Je kerstklok is nu helemaal klaar en kan opgehangen worden.

Alternatief
In plaats van een kerstbal, kun je ook een zakje pinda's of een vetbol als klepel gebruiken. Zo hebben de vogels iets lekkers te eten.

Bloemstukje op servies

Als je een bloemstukje op servies wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • kop en schotel of (wijn)glas en een bord
  • natgemaakte oase
  • tuinmateriaal
  • ijzerdraad of krammetjes
  • kaars
  • eventueel overige versieringen

Hoe te maken
Lijm eventueel de kop (of het glas) vast op de schotel (of het bord). Dit hoeft natuurlijk niet, maar kan handig zijn als je het bloemstukje wilt verplaatsen. Leg de stukken oase (of eventueel een oase ring) op de schotel (het bord). Let er wel op dat de kop of het glas er nog wel op kunnen staan. Steek diverse soorten tuinmateriaal in de oase. Gebruik hier eventueel ijzerdraad of krammetjes voor om alles goed vast te steken. Vul de kop (of het glas) met oase. Als je een kaars wilt gebruiken, kun je die als eerste in de oase plaatsen. Vervolgens steek je naar eigen smaak tuinmateriaal in de oase. Gebruik eventueel nog andere versieringen om het helemaal naar je zin te maken. Dit bloemstukje hoef je niet eens alleen voor de kerst te maken. Met een paar andere dingen erin, kun je het net zo goed voor de Pasen of herfst gebruiken. Of gewoon weggeven als cadeautje.

Alternatief
Je zou eventueel ook een klein windlichtje of vaasje op een bord kunnen zetten.

Zelf maken: decoratieve verlichting

Met verlichting kun je veel doen. Je kunt bijvoorbeeld een lichtslang of een snoer met lampjes decoratief in je vensterbank leggen. Daartussen kun je dennenappels en andere dingen die met de herfst te maken hebben, neerleggen. Dit kun je ook rond de kerstdagen of paasdagen doen. Dan leg of zet je dingen neer die met die periode te maken hebben. Een ander leuk idee is om een windlicht met een snoer met lampjes te vullen en dan daartussen wat dennenappels of kleine kerstballen of andere decoratie leggen.

door een kindje gemaakt / Bron: ©ottergraafjesdoor een kindje gemaakt / Bron: ©ottergraafjes

Bloem gemaakt van omhulsel waxinelichtjes

Als je een bloem van een omhulsel van waxinelichtjes wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • lege cd
  • omhulsels van (opgebrande) waxinelichtjes
  • waxinelichtje of ander kaarsenhoudertje
  • deegroller
  • lijm

Hoe te maken
Pak een lege cd en keer deze om. De kant die je gebruikt is namelijk de achterkant (waar geen tekst o.i.d. staat). Haal de waxinelichtjes uit de houdertjes als je nieuwe waxinelichtjes gebruikt. Heb je de waxinelichtjes als opgebrand, gebruik dan het omhulsel in plaats van het weg te gooien. Duw met je duimen de zijkanten naar elkaar toe. Je krijgt dan aan de boven- en onderkant een punt. Ga hier nu met de deegroller meerdere keren overheen, zodat het platter wordt. Zorg ervoor dat één punt een beetje omhoog komt te staan. Doe dit ook met de overige omhulsels. Plak ze daarna één voor één op de cd. Voor de onderste ring heb je zes omhulsels nodig. Plak deze tegen elkaar aan. Dan ga je verder met de tweede ring. Plaats er op het laatst een waxinelichtje of ander klein lampje op. Dit is heel leuk om samen met je kind(eren) te maken en dan bijvoorbeeld aan oma of de juf/meester te geven.

Zelf maken: raamdecoratie

Als raamdecoratie kun je natuurlijk leuke kant-en-klare producten kopen. Een kerstvorm met allemaal lampjes staat van buitenaf erg leuk. Ook zie je vaak ijspegels van wit crêpepapier voor de ramen hangen. Dit kun je eventueel ook zelf maken. Of je spuit met spuitsneeuw diverse figuren op de ramen. Hiervoor kun je verschillende sjablonen gebruiken.

Papieren sneeuwvlokken

Als je papieren sneeuwvlokken wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • vouwblaadjes of vierkant papier
  • schaar
  • plakband

Hoe te maken
Dit kan trouwens op twee manieren.
  1. Vouw de vouwblaadjes dubbel. Je krijgt dan een rechthoek. Vouw het dan nog een keer dubbel. Er ontstaat nu een vierkant. Vouw het als laatste nog een keer diagonaal dubbel. Er ontstaat nu een driehoek. Teken nu de gewenste vorm op het papier en knip het uit. Zodra je het geheel hebt uitgeknipt, vouw je het open en dan zie je een schitterende sneeuwvlok.
  2. Je kunt er ook voor kiezen om op een groot stuk papier - wit of gekleurd - diverse cirkels in verschillende afmetingen te tekenen. Hiervoor kun je verschillende ronde dingen gebruiken, zoals een bord. Ook kan een passer heel handig zijn. Knip deze cirkels uit en vouw ze dubbel. Vouw ze daarna in drieën. Er ontstaat dan een papier dat aan de bovenkant rond is met onderin een punt. Teken hierop ook weer de gewenste vorm en knip het uit. Vouw het voorzichtig open en plak het op het raam.

Slinger van crêpepapier

Wat ook erg leuk is om te maken, is een slinger van crêpepapier. Deze kun je dan voor het raam hangen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een plaatje van een rendier kunnen gebruiken. Op het internet zijn wel afbeeldingen te vinden.

Materiaal
Als je een slinger van crêpepapier wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • crêpepapier in de gewenste kleur
  • gewenste afbeelding
  • schaar
  • lijm
  • gekleurd papier voor de ogen, neus en mond

Hoe te maken
Knip een strook van het crêpepapier af, zo groot dat de afbeelding erop past. Vouw dit om en om. Er ontstaat dan een harmonica van het papier. Leg het plaatje (dit moet de helft van het plaatje zijn) tegen de rand van de harmonica aan en trek het over. Knip het daarna uit. Als het goed is, ontstaat er nu een slinger. Die kun je nog versieren door er ogen, een neus en een mond op te plakken. De slinger is nu klaar en kan voor het raam hangen.

Nog andere ideeën als raamdecoratie

  • Knoop allemaal mooie kerstballen - groot en klein - aan een mooi lint. Zorg ervoor dat ze allemaal op verschillende hoogten hangen. Hang dit voor het raam.
  • Maak met je kind van stevig papier een kerstman, sneeuwpop of grote kerstboom en plak dit op het raam.
  • Knip een kerstster uit gekleurd papier. Knip of snij allemaal figuurtjes in de kerstster die je dan in zijn geheel overhoudt. Plak hier gekleurd vliegerpapier achter en plak het kunstwerk op het raam. Ook zou je de "lege" kerstster die nu als sjabloon overblijft met vliegerpapier kunnen beplakken en voor het raam hangen.

Overige knutselideeën

In deze categorie vallen de knutselwerkjes die niet in bovenstaande categorieën vallen.
  • Als je van breien houdt, zou je kerstballen kunnen breien.
  • Bewaar allemaal doosjes en potjes (van onder andere medicijnen), pak deze in. Gebruik hiervoor mooi glimmend kerstpapier (te koop bij onder andere Action). Pak een lang stuk lint en knoop dit om de "cadeautjes" heen. Er ontstaat nu een slinger. Dit kun je ophangen waar je het zelf leuk vindt.
  • Koop een piepschuim bal (te koop bij onder ander Xenos of hobbywinkels). Snij hier een plakje af, zodat één kant recht wordt. Plak hier een leuke foto van het gezin op. Steek een touwtje door de bal en klaar is je persoonlijke kerstbal. Dit is ook leuk om weg te geven.

sneeuwpop / Bron: ©ottergraafjessneeuwpop / Bron: ©ottergraafjes

Sneeuwpop van piepschuimballen

Als je een sneeuwpop van piepschuimballen wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • 1 grote piepschuim bal
  • 1 kleine(re) piepschuim bal
  • eventueel een satéprikker
  • kralen, knopen, pailletten of kopspelden
  • potje glitter snow (te koop bij hobbywinkels)
  • lijm
  • mutsje en sjaal

Hoe te maken
Snij aan de bovenkant van de grote bal een klein kapje af. Doe dit bij de kleine bal aan de onderkant. Er ontstaat nu een rechte kant. Dit vergemakkelijkt uiteindelijk het op elkaar plaatsen van de ballen. De grote bal is de romp, de kleine het hoofd van de sneeuwpop. Smeer beide ballen in met glitter snow. Hierdoor ontstaat een mooi wit glimmend effect. Wacht totdat dit droog is en lijm dan de ballen op elkaar. Je kunt eventueel eerst een satéprikker in de onderkant van het hoofd prikken en dit dan aan de bovenkant van de grote bal doorprikken. Op deze manier blijven hoofd en romp beter zitten. Maak vervolgens ogen, een neus en eventueel een mond. Dit kun je met kralen, kleine knopen, pailletten of kopspelden doen. Maak van een oude sok een muts en sjaal, of brei dit als je dit leuk werk vindt. Je sneeuwpop is klaar.

Sneeuwpopje van een witte sportsok

Als je een sneeuwpopje van een sportsok wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • schaar
  • een witte sportsok
  • rijst of kleine steentjes
  • touw of draad van breiwol
  • knopen, kralen en/of wiebeloogjes
  • naaigaren of lijm
  • eventueel een roer staafje als bezem

Hoe te maken
Knip de tenen van de sportsok. Dit wordt uiteindelijk het mutsje. Wil je een langere muts, dan zorg je ervoor dat je meer afknipt. Wil je een kortere muts, knip dan minder af. Het teengedeelte wordt de bovenkant van de muts. De onderkant kun je omslaan, zodat er een rand ontstaat. Het andere gedeelte van de sok dat je overhoudt, wordt het lijfje van de sneeuwpop. Keer de sok binnenste buiten en naai de onderkant (het deel dat afgeknipt is) dicht. De boord van de sok blijft open, dit is namelijk de vulopening.

Keer de sok weer om. Vul de sok nu met rijst of kleine steentjes. Hou een klein stukje aan de bovenkant vrij. Naai dit vast of knoop er een touwtje omheen. Een elastiekje kan ook, maar dat knapt op den duur. Pak een touwtje of draad van het breiwol en knoop dit iets boven het midden stevig vast. Er ontstaat nu een hoofd en een romp. Naai het mutsje met een paar steken vast op het hoofd. Dit hoeft niet beslist, maar op deze manier blijft het beter zitten. Voor de ogen kun je wiebeloogjes gebruiken, maar je kunt ook kraaltjes of knoopjes vastnaaien. Maak een neusje en eventueel een mond. Dit kun je op verschillende manieren doen. Of je gebruikt kralen of knopen, of je borduurt dit erop. Zoek een leuk stukje stof voor de sjaal. Als je wilt dat je sneeuwpopje een bezem vasthoudt, kun je hiervoor een plastic roerstaafje gebruiken. Dit kun je vastlijmen of vastnaaien. Je sneeuwpopje is nu helemaal klaar.

Sneeuw(schud)bol

Als je een sneeuwschudbol wilt maken, heb je het volgende nodig:
  • glycerine (te koop bij de Etos)
  • gedistilleerd water (te vinden bij de drogist/apotheek) of gewoon water
  • schone glazen pot met (metalen) deksel
  • plastic figuurtje
  • watervaste lijm
  • glitters voor in het water

Hoe te maken
Vul de pot met water en laat het figuurtje op de bodem zakken. Op deze manier kun je zien hoeveel water je uiteindelijk nodig hebt. Je zou eventueel deze stap ook kunnen overslaan en dan de pot niet helemaal tot aan de rand met water vullen. Zorg ervoor dat het figuurtje en het deksel goed droog en schoon zijn. Lijm het figuurtje vast aan de binnenkant van het deksel. Doe een mengsel van het water en glycerine in de pot. Hou als verhouding 1/3 deel glycerine en 2/3 deel water aan. Voeg de glitters toe. Je kunt zelf bepalen hoeveel je erin wilt.

Als het deksel met het figuurtje helemaal droog is, draai je dit op de pot. Schud even (doe dit voor de zekerheid boven de gootsteen!) en kijk of je tevreden bent met de hoeveelheid glitters en de snelheid waarmee ze naar beneden vallen. Wil je dat ze langzamer vallen, voeg dan meer glycerine toe. Haal het deksel van de pot en droog ze beiden goed af. Als ze helemaal droog zijn, doe je lijm aan de binnenrand van het deksel en aan de buitenrand van de pot. Doe ook een beetje lijm op de bovenkant van de pot en draai het deksel er goed op. Wacht tot het helemaal droog is, draai de pot om (deksel is nu aan de onderkant) en kijk of hij niet lekt! Is dit niet het geval, dan is je schudbol helemaal klaar. Als decoratie zou je nog een stofje of papier op het deksel kunnen doen, zodat je niet meer ziet wat er eerst in de pot heeft gezeten.

Veel knutselplezier!
© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Lemax kerstdorpen, halloweendorpen en meerIedereen wil wel iets origineels in huis hebben rond kerstmis. Bouw daarom je eigen kerstdorp, dit is uniek en kan je he…
Activiteiten, versieringen en knutselideeën voor KoningsdagIn april is het weer Koningsdag! En als je van versieringen en activiteiten houdt is het zo leuk om rond die tijd je hui…
Typisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestTypisch herfst: bijzondere groenten, gezelligheid en feestIn de herfst worden de dagen korter en verkleuren de bladeren aan de bomen en vallen ze uiteindelijk af. Het weer is erg…

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staartenSint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten11 november wordt bij veel mensen in Nederland en België, Sint-Maarten gevierd. Algemeen is de lampionnentocht. Wanneer…
Cadeautjes onder de 10 euro, voor meisjesCadeautjes onder de 10 euro, voor meisjesWat is een leuk cadeau voor een meisje? Als er iets te vieren is, bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerstmis of een verjaardag k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
  • Eigen creaties
  • Diverse creatieve boekjes
  • http://www.knutselidee.nl/kerst/kerstmis.htm
  • http://www.speelzolder.com/thema/thema-kerst
  • http://hoepzika.blogspot.nl/2012/01/sneeuwkristallen-knippen.html
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 14-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.