Geef eens een ander kerstcadeau

Geef eens een ander kerstcadeau Tijdens de feestdagen puilen de winkels uit van de luxe artikelen. Ze vragen in de mooie etalages om gekocht te worden en de ander een plezier te doen met een mooi ingepakt cadeau dat onder de kerstboom gelegd wordt. Vaak nodigt het luxe inpakpapier al uit om het papier van het cadeau te rukken. Het wachten tot kerstavond of de kerstdag is voor menigeen dan ook een worsteling. Dit beeld is al jaren hetzelfde, soms wat meer ingetogen door de crisis en soms wat meer uitbundig. Dat neemt niet weg dat de mens anders gaat denken, als het gaat om het geven van cadeaus. Het gaat hier om het type cadeau, de achterliggende gedachten en waarom je specifiek aan iemand iets geeft. Een mooie aanleiding om eens iets anders te geven.

Kerstgedachten realiseren

Een cadeau is niet meer zomaar even een lekker flesje parfum of een leuke armband kopen en in laten pakken. Een cadeau wordt steeds persoonlijker, eventueel in het verlengde van een verbeterende wereld en/of de vredelievendheid die we graag prediken, zeker in de kerstperiode. Het wordt ook steeds meer gemeend, want de agressiviteit in de wereld neemt vooralsnog niet af en hangt spreekwoordelijk als een zwaard van Damocles boven menig hoofd. Wat beter dan hier in positieve zin nog eens aandacht aan te schenken tijdens deze warme en liefdevolle maand december. Wat voor oorlogen er ook zijn, een positieve geste zo aan het eind van het jaar is nooit verkeerd.

Tel daar het idee bij op dat onze aarde opwarmt (extra door toedoen van de mens) en misschien voor de volgende generaties geen echte thuis meer kan bieden en we kunnen niet anders dan ook dit in december terug te laten komen. Extra aandacht voor het milieu zou wellicht altijd moeten, maar is minimaal passend in de decembermaand. Een maand waarin we vooral met warmte en liefde voor de ander bezig zijn. Het spreekt voor zich dat we ook heel gericht voor die ander iets anders kunnen kopen wat niet direct de wereldproblematiek raakt, maar wel impact heeft. Hoe persoonlijker het cadeau en een begeleidend schrijven, hoe passender het in de feestmaand is.

Een cadeau, maar dan net even anders

Bron: MabelAmber, PixabayBron: MabelAmber, Pixabay
Wereldwinkel
Een cadeau uit de wereldwinkel hoeft niet meteen iets alternatiefs van gerecycled papier te zijn. Een cadeau uit deze winkel komt in principe niet uit een derdewereldland waar kinderarbeid is, maar waar volwassen mensen een normaal loon voor hun werk krijgen. Deze gedachte is zuiver en de wereldwinkels liggen dan ook vol met leuke cadeaus die in het bovengenoemde plaatje passen. Denk hierbij aan:
 • Gebreide of geweven sjaals, stola’s en shirts
 • Houten armbanden, ringen en kettingen (veelal met een speciale betekenis)
 • Klei gebakken kommen, borden of schalen, al dan niet handgeschilderd
 • Haar- en kledingbroches van geregen kralen
 • Mooie ingepakte donaties voor allerlei goede doelen (waarbij het bedrag zelf in te vullen is)

Meestal zit het verhaal waar en door wie het gemaakt is erbij en dat maakt dat het cadeau ook plots een stuk dichterbij komt. Mogelijk is het nog persoonlijker te maken door de ideeën van de ontvanger/-ster mee te nemen in hetgeen er gegeven wordt.

Sieraden met een verhaal

Sieraden geven doet het altijd goed, maar een willekeurige ketting of ring, is vaak te onpersoonlijk. Je kunt er ook voor kiezen om een sieraad te kopen dat op het hart gedragen wordt. Het hart staat immers voor liefde en iets wat op het hart van de ontvanger gedragen moet worden, zegt meestal iets speciaals.

Wil je iets exclusiefs, zet de zilver- of goudsmid dan aan het werk voor een persoonlijke uitbeelding op een hanger voor aan een wat langere ketting of een broche. Het hartje is iets te voor de hand liggend, maar je kunt denken aan iets specifieks voor de ontvanger. Je kunt het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Te denken valt aan:
 • Heeft de ontvanger een bijnaam en is die in iets uit te beelden? Laat je creatieve geest (in samenspraak met de maker) los.
 • Is de ontvanger iemand die vrijgevochten is, krachtig of een vrije geest? Hier kan je vaak aan bepaalde dieren denken die dit uitbeelden.
 • Kijk wat edelstenen doen voor de mens en zoek er een bij die bij de ontvanger past. De meeste edenstenen kunnen prima in een sieraad gezet worden.

Een warm huis

In de decembermaanden, zeker tot het volgend voorjaar zich aandient, is “warmte” vaak de centrale factor in huis. Los van een bepaalde stijl, zie je steeds meer gebreide producten die in de meeste interieurs een “warme” invloed hebben (meestal zijn ze ook zijdezacht, zeker als ze van wol zijn). Er zijn verschillende artikelen in deze range producten en feitelijk zijn ze ook wel in de meeste kleuren te krijgen. Mogelijk is het zelfs te combineren met een product uit de wereldwinkel. Denk aan de volgende artikelen:
 • Een gebreide poef (middel of groot model).
 • Een gebreid of geweven kleed voor op de bank of in een luie stoel.
 • Een grote gebreide stola die je ongebruikt gedrapeerd over de leuning kunt laten hangen en lekker onder kunt kruipen.
 • Een klein geweven poefje voor de sier bij de zithoek of zomaar in de ruimte. Het kan tevens als “zitje” voor meditatieoefeningen gebruikt worden.
 • Handgeblazen vazen, sierlijk of juist heel strak, waar een prachtige bos bloemen nog mooier in uitkomt.

Eten en drinken

Eten en drinken is gemeengoed tijdens de warme decemberperiode. We ontkomen er haast niet aan. Je kunt het sober en ingetogen of juist heel uitbundig maken. Maar breng het in de richting van goed eten of drinken. Denk hierbij aan het volgende:
 • Voor de wijn- of champagneliefhebber een prachtige fles wijn en een ticket naar de betreffende wijngaard. Boek er voor een lang weekend een leuk hotelletje of B&B bij. Er zijn vaak speciale dagen waar een wijngaard wordt opengesteld en de B&B maak je zo duur (of niet) als je zelf wilt.
 • Voor de truffelliefhebber zijn er in Italië speciale reizen hoe de truffel gevonden en gereedgemaakt wordt voor de verkoop. Een arrangement is vaak gecombineerd met een etentje waar uiteraard truffel opgediend wordt. Deze arrangementen zijn meestal wel iets duurder.
 • In Schotland zijn er whiskytours, waar je met een gehuurde robuuste auto – je moet immers door het woeste landschap – van stokerij naar stokerij gaat. Je moet overal proeven uiteraard, dus zorg dat er een BOB bij is. Een whiskytour maak je ook zo duur of goedkoop als je zelf wilt. In het najaar liggen de prijzen op een redelijk niveau en er zijn veel B&B's, dus keus genoeg.

Conclusie

Leg eens wat anders onder de kerstboom dan het traditionele luchtje, een kettinkje, een stropdas of exclusieve sokken. Kijk goed naar de ontvanger, verdiep je in hem of haar en kijk wat bij de persoon past of in het verlengde van zijn of haar gedachtegoed ligt. Vergeet niet er niet een persoonlijk berichtje bij te doen, waarom je gegeven hebt wat je gegeven hebt. Juist dat persoonlijke bericht kan het net dat speciale geven.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Elk jaar is het weer de vraag wat een leuk en origineel cadeau is om aan iemand te geven met kerstmis. December is de fe…
Hoe vind je een geschikt kerstcadeau?Het is elk jaar lastig om voor iemand een leuk kerstcadeau te vinden. Soms is het zelfs moeilijk om voor jezelf wat te v…
De VVV CadeaukaartDe VVV CadeaukaartDe VVV Cadeaukaart is een mooi cadeau bij een speciale gelegenheid. De VVV Cadeaukaart is breed te besteden bij onder an…
Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?Hoe kies je het perfecte kerstcadeau?Het perfecte kerstcadeau. We willen het even graag geven als ontvangen! Maar in de praktijk zijn de ervaringen vaak mind…

Kerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalKerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalOp Kerstmis viert de katholieke gemeenschap de geboorte van Jezus Christus. Het feest wordt uitgebreid gevierd, meestal…
Het christelijke kerstfeest en de symbolenHet christelijke kerstfeest en de symbolenKerst, de mooiste tijd van het jaar. Het huis versieren met kerstlichtjes en een kerstboom. Familie en vrienden uitnodig…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Happinez Magazine, nr. 8: ”Op je huid”
 • http://www.cadeau.nl/inspiratie/originele-cadeaus
 • Afbeelding bron 1: MabelAmber, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.