Besparen met Kerst en Sinterklaas

Besparen met Kerst en Sinterklaas December is traditiegetrouw de duurste maand van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door de feestdagen zoals Sinterklaas en de kerstdagen. In december wordt er als geen andere maand geld uitgegeven. Dit wordt niet uitsluitend veroorzaakt door de feestdagen als Sinterklaas en Kerst, maar ook door de gehele sfeer in deze maand. Het is een gezellige maand waaraan veel geld besteedt moet worden. De normale zuinige gedachten laten meer ruimte voor grote uitgaven. Enkele werkgevers verstrekken een kerstgratificatie of een gehele of gedeeltelijke dertiende maand. Aan het begin van de maand december houden mensen hier al rekening mee. Een ontstane negatieve saldo is geen probleem door extra inkomsten in de loop van de maand.

Extra bestedingen

Mensen denken vooraf dat ze vooral extra geld gaan uitgeven aan eten en drinken. Echter door de sfeer van deze maand gaan bijkomende zaken ook veel extra geld kosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor kleding, kapper, uitgaan en natuurlijk cadeaus. Besparingen worden uitgesteld tot het nieuwe jaar en nu moet het geld rollen.

Tips om toch te besparen op de feestdagen:

 • Koop chocoladeletters na het Sinterklaasfeest. De houdbaarheidsdatum is meestal bijna twee jaar waardoor u ze volgend jaar nog kunt gebruiken.
 • Ga niet blind voor de chocoladeletters van de duurdere merken. Vaak zijn de goedkopere letters zelfs beter van smaak.
 • Doe niet mee aan de loterij waanzin. De kans op grote winst is ook op Oudjaarsdag erg klein.
 • Ga niet voor de duurste cadeaus, maar bedenk wat het beste cadeau was van vorig jaar. Waarschijnlijk was het één van de goedkopere cadeaus.
 • Koop de cadeaus niet op het laatste moment. Indien u nog ruim de tijd heeft kunt u letten op aanbiedingen.
 • Vergelijk de prijzen van tweedehands en nieuw goed met elkaar. Vaak kunt u tweedehands zeer goede cadeaus vinden. Tweedehands is tegenwoordig ook geen probleem meer voor de ontvanger. Dit geldt vooral voor de duurdere computerspellen.
 • Ga niet naar een restaurant omdat het zo lijkt te horen. U kunt zich veel ergernissen besparen door zelf een goed diner voor te bereiden en op te dienen.
 • Bent u flauw van uw oude Kerstboom versiering? Koop nog geen nieuwe, maar wacht tot na Kerst. De grote kerstafdelingen worden opgeruimd en kunt u dezelfde spullen met een fikse korting inkopen.
 • Ga kleine cadeaus inkopen bij goedkope winkels als Action en Zeeman. U kunt dit eventueel nog aanvullen met wensen van het verlanglijstje van de duurdere speciaalzaken.
 • Gaat u toch veel geld uitgeven, zorg dan voor voldoende saldo op de lopende rekening om roodstand te voorkomen.
 • Bekijk en vergelijk de aan te kopen cadeaus eerst op het internet. Dit bespaart u veel tijd, maar vooral geld.
© 2008 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Banken, december als topmaand effectenbeursBanken, december als topmaand effectenbeursDe consumentenuitgaven in december breken dikwijls records met de grote kerstinkopen. Elk jaar laat Sinterklaas het geld…

Kinderstress door SinterklaasVoor veel ouders is de aanloop naar 5 december een regelrechte ramp. Hun kinderen reageren overmatig op de komst van Sin…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Bronnen en referenties
 • Nibud

Reageer op het artikel "Besparen met Kerst en Sinterklaas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 17-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!