Het ABC van Valentijn en de Liefde

Het ABC van Valentijn en de Liefde Het A(frodisiaca), B(loemen), C(adeaus) van Valentijn. Het ABC van de liefde en van Valentijn. Dag voor de liefde, dag voor bloemen, cadeaus en voor afrodisiaca. Waarom we het vieren? De geschiedenis van Valentijnsdag is vrijwel onbekend, er doen in ieder geval meerdere verhalen de ronde. Maar verliefdheid, liefde en romantiek, wat zou je beter kunnen vieren?

Inhoud


Valentijnsdag

Over de achtergrond van Valentijnsdag doen verschillende verhalen de ronde. Valentijnsdag zou genoemd zijn naar een Romeinse priester of bisschop die rond 270 na Chr. huwelijken sloot tussen soldaten en hun geliefden. Zo’n huwelijk vond de toenmalige keizer maar niets, getrouwde soldaten wilden niet meer op oorlogspad maar thuis blijven bij hun gezin. Hij verbood soldaten om te trouwen. De priester Valentinus hield zich niet aan dit verbod, hij werd gevangen genomen en terechtgesteld op 14 februari.

Het is ook mogelijk dat Valentijnsdag een band heeft met het Romeinse feest, Lupercalia. De Lupercalia was een soort vruchtbaarheidsritueel. Priesters van de tempel van Pan renden naakt door de straten van Rome en sloegen de vrouwen met roeden. Het idee was dat ze daarmee de vruchtbaarheid van de vrouwen bevorderden. Lupercalia vond altijd ergens in februari plaats. Tegelijkertijd bijna, het Spurcalia van de Germanen. Spurcalia was een Germaans festijn met de nadruk op vruchtbaarheid en misschien wel liefde.

Als laatste de meest romantische verklaring. Aan het eind van de 15e zou een Franse graaf gevangen zijn genomen door de Engelsen en door hun in de Tower of Londen zijn gesmeten. Hij schreef geweldige liefdesbrieven en liefdesgedichten naar zijn vrouw. Hij noemde deze Valentines.

Afrodisiaca

Al sinds de oudheid is bekend dat knoflook, peterselie, oesters en ook chocolade wonderen doen voor je libido. Naar de effecten van al deze afrodisiaca is wel eens onderzoek gedaan maar enig wetenschappelijk bewijs was en is moeilijk te vinden. Het libido is lastig te meten in een lab! Veel groenten, fruit en kruiden hebben wel degelijk libidostimulerende stofjes, maar het is de vraag of we in staat zijn daar voldoende van binnen te krijgen. Na twee teentjes knoflook zou je toch echt moeten stoppen!

Of afrodisiaca effect hebben, dat kan alleen de gebruiker bepalen.
  • Knoflook: knoflook zou de bloedcirculatie stimuleren en daardoor libidoverhogend zijn. De Romeinen waren er dol op. Daarnaast zitten er stofjes in die een zuiverende werking hebben en selenium dat de mannelijke vruchtbaarheid verhoogt. Bij vrouwen heeft knoflook,naar het schijnt,weinig effect.
  • Chocolade: Alleen de donkere chocolade met een hoog cacaopercentage. De Azteken wisten het al, en in sommige Europese kloosters was het eten ervan verboden. Chocolade bevat een aantal chemische stofjes waarvan je rustig wordt en ontspannen. In chocolade zit bijvoorbeeld serotonine, waarvan je een prettig en rustig gevoel krijgt. Niet direct libido verhogend maar het helpt wel.
  • Oesters: Vooral de Romeinen hebben de oesters als afrodisiaca op de kaart gezet. In oesters zit veel zink wat vooral het libido van mannen zou verhogen. In oesters zitten antioxidanten en allicine die beide een stimulerende en zuiverende werking zouden hebben. Krijg je de oesters er niet door, een handje zonnebloempitten bevat ook veel zink.
  • Rode wijn en champagne: Voor je gevoel toch de beste optie om mee te beginnen. Geen hele fles overigens maar een glas. Door de wijn gaan je aderen wat verwijden waardoor het bloed sneller kan stromen. Na een glaasje wijn ben je ontspannen en meer relaxt. Veel glazen doen dit effect totaal teniet. Meer dan de andere afrodisiaca heeft wijn een sterk psychologisch effect, het is romantischer dan een glaasje wortelsap of enkele tenen knoflook.
  • Bananen: Sommigen zeggen dat het enkel in de vorm zit maar bananen zitten vol met vitamine B. Deze vitamine zou het testosteronniveau verhogen, prima voor het libido en je krijgt er meer energie van.
  • Asperges: Ook een beetje de vorm waarschijnlijk maar ook veel vitamine E, zou een beter seksleven opleveren en het bestrijdt vermoeidheid. In asperges zit veel fosfor, waarvan bekend is dat het lustopwekkend is. Maar waarschijnlijk komt het toch terug op de vorm?
  • Gember: Al eeuwen in gebruik als afrodisiacum, gember stimuleert de bloedcirculatie.
  • Vanille: Bij vanille zou het gaan om de geur, ook geur zou een sterk afrodisiacum zijn. Vanille zou een gevoel van veiligheid geven, van bescherming en juist dát zou het libido verhogen.
  • Honing: Honing zou het oestrogeenniveau bij vrouwen verhogen. Honing is ook de basis van de ‘godendrank’ mede. Honingwijn wordt niet zoveel meer gemaakt maar het schijnt vrij simpel zelf te maken te zijn.
  • Truffels: Ze zien er niet uit maar al eeuwen genoemd als een geweldig afrodisiacum. Napoleon maar ook Casanova hadden ze voor het verhogen van hun libido op het menu staan. Er zijn mensen die denken dat het in de prijs zit, wanneer iemand dit voor je klaarmaakt! Truffels zitten bomvol proteïnen.
  • Selderij: Bevat het geslachtshormoon, androsteron, vooral libido verhogend bij vrouwen. Twee tot drie eetlepels moet voldoende zijn. (Een flink bord soep?)
  • Basilicum: Ruikt beter dan knoflook, smaakt beter dan de meeste kruiden, verhoogt de libido, vooral de Italianen zien het als een sterk afrodisiacum.
  • Ananas: Niet uit een blik, de verse ananas. In ananas zit de stof bromelaïne , het stofje bevordert de doorbloeding .

Bloemen

Nog leuker dan een bloemetje krijgen, er een geven?
Achter iedere bloem schuilt een geheime betekenis en soms is het maar beter die te weten.

  • Roos: de valentijnsbloem bij uitstek. De roos staat voor de liefde, voor eenheid. Maar daarmee ben je er niet, iedere kleur heeft een andere betekenis:
  • Rode roos: Liefde, hartstocht, eenheid,verleiding
  • Roze roos: Voor een geheime liefde, maar roze is ook tederheid
  • Gele roos: Geel staat vrijwel altijd voor vriendschap, niets voor de liefde van je leven. Daarnaast staat de kleur geel ook vaak voor jaloezie, niet aan beginnen wanneer je echt indruk wilt maken.
  • Witte roos: De witte roos staat voor onschuld.
  • Witte en Rode rozen: We zijn een eenheid.
  • Zonnebloem: Naast de roos een topper, de bloem wil maar een ding zeggen: je bent geweldig!
  • Orchidee: een orchidee staat voor schoonheid en wel een aardig idee, behalve wanneer je de liefde wilt benadrukken, daar zegt de orchidee niets over.
  • Tulp: de tulp staat voor de perfecte liefde en daarom een geweldige valentijnsbloem.
  • Narcis: de narcis staat voor de zon, voor onbezorgd geluk. Met de narcis zeg je maar één ding, wanneer ik jou zie gaat de zon schijnen.
  • Chrysant: Bijna niet voor te stellen dat iemand z’n grote liefde een bos chrysanten geeft en deze valt ook in de categorie, doe maar niet. De chrysant staat voor vriendschap, hechte dat wel, maar vriendschap.
  • Anjer: Ongeveer gelijk aan de chrysant, niet geven aan je grote liefde. Soms wordt een rode anjer gezien als een uiting van vurige liefde maar het is meer een bloem om afscheid mee te nemen. Dag liefde, het is over en ik zal altijd aan je blijven denken. Niet doen, niet op Valentijn.
  • Margriet: Jij bent de allermooiste!

Cadeaus

Het geven van cadeautjes heeft altijd wel bij Valentijnsdag gehoord en is niet een gebruik alleen door de commercie opgelegd. Natuurlijk is een bos bloemen al leuk maar wat zou je daarnaast nog meer kunnen geven. In sommige landen, vooral in Amerika, is chocolade, in enorme hoeveelheden, hét cadeau voor de geliefde. In andere landen is het geven van kleding meer gebruikelijk, ook een duidelijke test, wanneer de kleding bevalt zou een huwelijk in het verschiet liggen. Naast de boeketten horen de valentijnskaarten ook bij 14 februari.

Wat kun je nog meer geven:
  • Ring: een ring staat voor liefde, vooral voor eeuwige liefde, een ring heeft geen begin en geen eind.
  • Chocolade, wijn en champagne: de afrodisiaca bij uitstek!
  • Een etentje bij kaarslicht: uit eten toch?
  • Een massage.
  • Een zelfgemaakt liefdesgedicht.
  • Een (zelfgemaakte) CD met de meest romantische liefdesliedjes.
  • Diamanten: de diamant staat voor eeuwige liefde.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Valentijnsdag in AmerikaValentijnsdag in AmerikaLees hier alles over Valentijnsdag in Amerika. Valentijnsdag wordt ook in Amerika geviert en het heeft hier een vrij kor…
Leuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagLeuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagBen je op zoek naar leuke weetjes over Valentijn en Valentijnsdag? Wedden dat je met onze leuke wetenswaardigheden vast…

Alles over CarnavalHet carnavalsfeest is een volksfeest, dat voornamelijk in het katholieke zuiden gevierd wordt. Elk jaar is het daar groo…
Vaderdag, Moederdag, wanneer is de Kinderdag?Vaderdag, Moederdag, wanneer is de Kinderdag?Moederdag en vaderdag kennen we allemaal. Sinds 1953 kennen we ook 'Kinderdag', 'Universal Children's Day', bedoelt om k…
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.