Alles over Carnaval

Het carnavalsfeest is een volksfeest, dat voornamelijk in het katholieke zuiden gevierd wordt. Elk jaar is het daar groot feest. Iedereen verkleed zich en gaat hossend en drinkend over straat. Het is een uitgelaten feest, waarin gekheid en lol voorop staan. Drie dagen lang mag je jezelf helemaal laten gaan. In dit artikel alles over carnaval van de geschiedenis tot tips voor een carnavalskater.

De geschiedenis van Carnaval

Meer dan duizend jaar geleden werd Carnaval al gevierd. Katholieke uit Italië begonnen ermee. De oorsprong van het woord carnaval is niet geheel duidelijk. Zo denkt het overgrote deel dat het is afgeleid van het woord "carne levare". Dat betekend opruimen of wegnemen van het vlees. Dit verwijst naar de vastentijd na carnaval, waarin de rooms-katholieken geen vlees eten. Carnaval is waarschijnlijk in Italie voortgekomen uit het Romeinse lentefeest en het Germaanse offerfeest.

De religieuze kant van Carnaval

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het wordt gevierd op vastenavond, de avond voor de veertigdaagse vastentijd voor Pasen. Er werd door de rooms-katholieken tijdens de vastentijd geen vlees, snoep en andere lekkernijen gegeten. Alleen op zondagen mochten de kinderen een snoepje. Op Aswoensdag begon het vasten, de katholieken gingen dan naar de kerk en kregen een askruisje op hun voorhoofd. Vastenavond is de dinsdag voor het vasten. Mensen gingen die avond helemaal los met drank en lekkernijen. Om daarna veertig dagen lang zonder al dat lekkers te doen.
Tegenwoordig duurt Carnaval geen één avond, maar wel vier tot vijf dagen. Het feest begint meestal op vrijdagavond en duurt tot dinsdagnacht. De datum van Carnaval hangt af van de dag waarop Pasen valt. Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Veertig dagen van te voren is het Carnaval, dat is dus ongeveer zes weken voor Pasen.

Carnaval in de rest van de wereld

Ook in andere katholieke landen wordt Carnaval gevierd, het is een traditioneel feest. In Europa doen naast Nederland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Belgie aan Carnaval. Buiten Europa zijn dat de landen Brazilië en Argentinië.
In Brazilië wordt Carnaval altijd groots aangepakt. Vooral in Rio de Janeiro zijn er grote optochten door heel de stad. Vrouwen dansen er in feestelijke bikini's op opzwepende en vrolijke muziek. Ze vieren het op dezelfde dagen als wij dat hier in Nederland doen.

Gebruiken tijdens carnaval

De elfde van de elfde

Voorafgaand aan Carnaval is er het 'voorseizoen'. Dat begint op 11 november. Dit is een jaarlijks terugkerende ritueel, waarop voor vele carnavalsverenigingen de Carnaval begint. De 11 wordt ook wel het gekke getal genoemd vandaar 11 november, 'de elfde van de eflde'.'

Prins Carnaval

In de meeste Nederlandse en Belgische plaatsen waar Carnaval gevierd wordt, is er een Prins Carnaval. Dit is afkomstig uit Duitsland. Op de zaterdag of zondag van Carnaval neemt Prins Carnaval voor drie dagen de macht van de autoriteiten over in de dorpen en steden. Prins Carnaval bestuurd de stad en bepaald wat er wordt ondernomen. Er worden feesten georganiseerd en vaak wordt er een carnavalslied tot volkslied van dat jaar uitgekozen.

Narrenrijk

Prins Carnaval regeert met zijn narrenrijk over de stad. Het narrenrijk zijn de carnavalsvierders, met hun feestelijke gewaden nemen ze de staten en kroegen in bezit. Alles wordt versierd met slingers, serpentines, vlaggen en maskers. Iedereen gaat verkleed en er wordt veel gegeten, gedronken en gelachen. Met feestelijke, luidruchtige muziek wordt er voor een goede sfeer gezorgd.

Carnavalstoeristen

Ook mensen boven de sloten zien de lol van Carnaval wel zitten. Voornamelijk om het stevige drankgebruik. Het doel van Carnaval is niet om je ladderzat te zuipen, maar zogenaamde 'carnavalstoeristen' zien het als een goed excuus. Jammer genoeg gaat dit soms samen met aggresiviteit.

Optocht en rituele afsluiting

In elke carnavalsstad is er altijd één grote optocht. Dit is de zegetocht van Prins Carnaval. De optocht trekt door de stad met mooie wagens en lachende, dansende mensen. Ook is er vaak een kinderoptocht, speciaal om de kinderen ook mee te laten doen. Er is ook een rituele afsluiting, dit is dinsdagavond rond middernacht. Er wordt hierbij afscheid genomen van het narrenrijk en Prins Carnaval. De symbolen en mascottes van Carnaval worden verbrand, begraven of verdronken. Op de woensdag na Carnaval, Aswoensdag wordt het normale leven weer opgepakt. Althans dat wordt geprobeerd, want vele zitten vaak nog met een stevige kater.

Carnavalskatertips

Een Carnavalskater kunt u voorkomen door het volgende toe te passen:
 • Pak het drastisch aan en drink niet. In iedergeval geen alcohol. Zo is de kans op een kater 0,0%.
 • Zorg voor een goede weerstand. Met voldoende lichaamsbeweging en een gozonde voeding bent u fit genoeg voor carnaval.
 • Met een lege maag, valt de alcohol veel harder. Eet dus voor het stappen.
 • Wissel alcohol af met water. Daardoor houd je het vochtpeil van je lichaam op peil.
 • Drink melk voordat u alcohol gaat drinken.
 • Bestel voornamelijk pure dranken waar niet te veel bijproducten voor zijn gebruikt.
 • Neem aspirines met veel water voordat u gaat slapen.

De volgende dag als u wakker wordt kunt u het beste het volgende volgen:
 • Ga niet tegen uw kater in en accepteer hem.
 • U bent de eerste paar uren niet in staat om verder te feesten. Neem de rust die uw lichaam nodig heeft.
 • Drink veel thee, vruchtensap en water.
 • Als je misselijk bent, probeer wat te eten. Het beste zijn brood, groente en fruit.
 • Je mag je best een beetje zielig voelen. Maar onthoudt: “eigen schuld, dikke bult”.
© 2009 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carnaval in Noord-Brabant en Brabantse Carnavals FederatieCarnaval in Noord-Brabant en Brabantse Carnavals FederatieCarnaval is voor velen een feest waar maandenlang naar wordt uitgekeken. Een groot deel van het spaargeld gaat er soms a…
Vastenavend in Bergen op ZoomVastenavend in Bergen op ZoomIn het zuiden van Nederland, en dan met name in Limburg en Noord-Brabant, viert men jaarlijks het carnavalsfeest. Oorspr…
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Carnaval vieren in NederlandCarnaval vieren in NederlandIn Nederland wordt carnaval voornamelijk onder de rivieren gevierd en in België vrijwel overal. We hebben het hier verde…

Valentijnsdag, een dag voor degenen die je lief hebt!Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Al in 496 werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn,…
Het ABC van Valentijn en de LiefdeHet ABC van Valentijn en de LiefdeHet A(frodisiaca), B(loemen), C(adeaus) van Valentijn. Het ABC van de liefde en van Valentijn. Dag voor de liefde, dag v…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.