Valentijnsdag, een dag voor degenen die je lief hebt!
Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Al in 496 werd 14 februari uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn, door Paus Gelasius I. Er ligt een bijzonder verhaal ten grondslag aan deze liefdesdag. Tegenwoordig is het een dag waarop geliefden elkaar verrassen met cadeaus. Ook zijn er verschillende symbolen die met Valentijn te maken hebben. Tot slot vind je hier cadeau-ideeën, zodat je het perfecte cadeau voor je partner uit kunt zoeken.
Het verhaal
Uit de geschiedenis blijkt dat er twee mannen waren met de naam Sint-Valentijn. Een bisshop van Terni en een priester van Rome, beiden werden ter dood gebracht in de dertiende eeuw. Alhoewel men over twee verschillende mensen praat, kan het goed zijn gat het in feite om dezelfde persoon ging. Er is namelijk geen biografie van hem geschreven. Ook zijn er geen feiten bekend. In de achttiende eeuw werd er een draai gegeven aan Valentijnsdag. Op 15 februari werd namelijk Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest, gevierd. Dit was destijds voor de Romeinen een belangrijk feest. Het feest werd waarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten van de stichters van Rome, namelijk Romulus en Remus. Het feest werd als volgt gevierd: de namen van jonge ongehuwde vrouwen werden in een kom gegooid, ongehuwde mannen trokken om de beurt een naam en zij werden elkaars partner. Dit heidense feest werd verboden toen het Christendom in Europa op kwam en werd Lupercalia weer Valentijnsdag.
Twee bekende legendes over Valentijn
De eerste legende vertelt dat in de tijd van keizer Claudius II soldaten niet mochten trouwen. Hij had zijn soldaten namelijk nodig aan het front en niets mocht hen afleiden, dus ook geen gedachten aan hun vrouwen. Er was een paar dat toch graag wilde trouwen en stapte hiervoor naar bisschop Valentijn. Valentijn vond hun liefde voor elkaar zwaarder wegen dan de wetten van Claudius II. Valentijn huwde het stel, hij was een heidense soldaat en zij een Christen. Al gauw wilden er meer getrouwd worden. Valentijn werd gearresteerd voor zijn daden en probeerde de keizer nog te bekeren toen hij terecht moest staan. De keizer ervoer dit als een belediging en liet Valentijn hiervoor martelen en onthoofden. Voor zijn vonnis werd uitgevoerd gaf hij nog een briefje aan de dochter van de gevangenisbewaarder, met daarop: Van je Valentijn.
De tweede legende gaat over een raadgever Valentijn. Mensen kwamen naar hem om raad te vragen bij problemen, als mensen dat deden gaf Valentijn hen een bloem. Zo ook kwam er op een dag en man met zijn dochter naar hem toe met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn gaf hen een middel dag niet werkte. Destijds zat Valentijn al in de gevangenis. Maar voor zijn terechtstelling gaf hij de dochter een klein briefje waaruit een gele bloem viel, met daarop: Van Valentinus. Direct kon de dochter weer zien en vader liet zich bekeren tot het Christendom.
De invulling van nu
Tegenwoordig is Valentijnsdag een groot commercieel succes. Vooral cadeau-, boek-, en bloemenwinkels profiteren hiervan. Er worden namelijk veel cadeautjes gegeven op deze dag, is het niet door geliefden aan elkaar, dan wel anoniem, dan wel aan familieleden van wie men houdt. Sommigen mensen vinden de Valentijngedachte echter onzin: Lief hebben is iets voor het hele jaar door en niet voor één dag. Hoe dan ook het is altijd leuk om een cadeautje te krijgen!
Wat kan ik geven?
Wie wat geeft kan wellicht ook wat terug ontvangen. Vanuit die gedachte zijn deze sites wellicht een leuk begin om te zoeken naar het ideale cadeautje voor degenen die je lief hebt!
Links
- www.yoursurprise.nl/valentijn
- www.valentijnsdag.net
- www.b9.nl/valentijnsdag/
- www.romantischcadeau.nl/Valentijn-cadeau-pakketten.html
- www.ballonnenboer.nl/ballonpost-valentijn-c-7_29.html