Pinksteren en de Heilige Geest

Niemand heeft de Heilige Geest ooit gezien, bestaat deze Geest eigenlijk wel? Jezus is terug bij zijn vader en heeft belooft als trooster en helper de Heilige Geest naar ons mensen te sturen. De apostelen waren de eerste die de Geest ontvingen, begonnen allerlei verschillende talen te spreken, waardoor zij het evangelie in de taal van de mensen konden verkondigen.

Geschiedenis

Pinksteren betekend in het Grieks Pèntèkostè en dat betekend weer “vijftigste”. Het Joodse pinksterfeest, de Sjavoeot (wekenfeest) wordt volgens de Wet van Mozes precies zeven weken na Pesach gevierd. Met Pesach vieren de Joden de uittocht uit Egypte, met Sjavoeot wordt de openbaring van de Tora op de berg Sinaï gevierd. Met andere woorden, de uittocht van het Joodse volk uit Egypte en de weg naar het Beloofde Land wordt bekrachtigd door een Godgegeven Wet, waar het volk voortaan naar leven kan.

Ook werd er met Pinksteren in oude tijden, maar wel na de geboorte van Christus, volks- en landdagen gehouden. Dit was een van de dagen waarop de koning of keizer rechtsprak over zijn volk.

Pinksteren is de laatste dag, oftewel de afsluiting, van de vijftig dagen tijd van Pasen. De christenen vieren de bekroning van Pasen. Hier wordt de uittocht (=opstanding) van Jezus bekrachtigd door het Goddelijk geschenk, namelijk de Heilige Geest.

Wat wordt met Pinksteren herdacht

Op de avond voordat Jezus door één van zijn volgelingen wordt verraden en gevangen genomen, belooft Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. De Heilige Geest zal hen (en alle andere christenen ter wereld) voor altijd verbinden met de Vader en de Zoon. Tevens zou het de apostelen helpen het evangelie aan anderen te kunnen vertellen en uitleggen. Net als wij wisten ook de apostelen niet wat de Heilige Geest nu precies inhield en hoe deze eruit zou zien, was het wel te zien?

Tijdens het feest van Pinksteren wordt de nederdaling van de Heilige Geest herdacht. De apostelen die zich na de Hemelvaart van Jezus hadden teruggetrokken, hoorden vanuit de hemel een geraas komen, alsof er een hevige wind opkwam. Het vulde het hele huis waarin zij verbleven en er verschenen vurige tongen die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Zij raakten vol van de Heilige Geest en begonnen te spreken in vreemde talen, zoals de Geest hun ingaf. Dit is het verhaal van de Heilige Geest opgetekend in Handelingen2, 1-4.

Doordat de apostelen ineens in verschillende talen spraken, konden zij dus aan verschillende volkeren het evangelie in hun eigen taal verkondigen. Daarom wordt met Pinksteren tevens de stichting van de katholieke kerk, alsmede de eerste prediking gevierd.

Wat is de Heilige Geest

De Heilige Geest is onzichtbaar, en daarom wat moeilijk te bevatten. Misschien kan het worden gezien als een trooster en helper bij verdriet, ziekte, of lastige beslissingen waarmee de mens regelmatig wordt geconfronteerd. Ook wordt beweerde dat deze Geest heel veel energie geeft. Opvallend is dat bij diep gelovige mensen het wel lijkt alsof de Geest echt werkt in deze mensen.

De Heilige Geest wordt vaak afgebeeld als Vurige tongen, misschien als verwijzing naar het feit dat de apostelen vol van vuur waren van de Boodschap die ze de mensen in hun eigen taal konden vertellen. Vaker nog wordt de duif gezien als het beeld van de Heilige Geest, de duif staat namelijk voor rein- en zachtmoedigheid, maar vooral voor de hemelse inspiratie, vrede en de ziel.

Zo makkelijk als het was voor vele kunstschilders om een beeld op een schilderij te zetten zoals volgens hun God (vaak als een oude man zittend op een troon in de Hemel) en Jezus eruit zagen, zo moeilijk was het voor hen om zich van de Heilige Geest een beeld te vormen. Volgens de bijbel wordt de Heilige Geest aangeduid als een duif, vuur, levend water, de kracht Gods, Trooster, Geest der Waarheid.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Hemelvaart (Ascensionis Domini)Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht…
Hemelvaartsdag (tien dagen voor Pinksteren)Hemelvaartsdag, de dag dat we vieren dat Jezus naar de hemel is gegaan. Op de veertigste dag van zijn opstanding. Hoe we…

De kerstman in verschillende landenIn verschillende landen wordt kerstmis gevierd, en wat mag er niet ontbreken? Juist de kerstman, maar in elk land hebben…
Holika Dahan, een Hindoe feestdagVoordat de Hindoestanen hun nieuw jaar kunnen vieren, vieren zij aan de vooravond van dit feest de overwinning van het g…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.