De kerstman in verschillende landen

In verschillende landen wordt kerstmis gevierd, en wat mag er niet ontbreken? Juist de kerstman, maar in elk land hebben ze een ander idee over wie de kerstman nou precies is. En hier kun je vinden hoe het nou precies zit.

In Engeland

In Engeland wordt hij Father Christmas genoemd. Hij is de gever van kadootjes, die kinderen bezoekt in Engeland. Hij lijkt veel op de traditionele kerstman. Hij is een wat oudere man met een witte baard en wit haar, en hij draagt een zak vol met kadootjes voor de kinderen. Kwa postuur verschilt hij van de kerstman, want hij is iets dunner en draagt vaak een lang gewaad.

In Duitsland en Oostenrijk

In Duitsland en Oostenrijk wordt hij Christkindl of Het kind van kerst genoemd. Hij brengt kadootjes op kerstavond bij kinderen. Christkindl wordt omschreven als een kind die op een ezel rijdt. En er word gezegd dat hij een huisje binnengaat door het sleutelgat.

In Ijsland

In Ijsland is er geen kerstman maar zijn er 13 kerstjongens die gaan onder de naam Jolasveinar. Zij verschenen voor het eerst in de 17de eeuw en waren de zoons van 2 trollen, Gryla en Leppaludi.

Gryla en Leppaludi waren gemene wezens en hadden de reputatie om te stelen van stoute kinderen en ze daarna op te eten. Leppaludi was bedlegerig, dus Gryla moest voor eten zoeken voor haar man. Rond kersttijd ontvoerde ze kinderen die het hele jaar stout waren geweest.

De legende van Jolasveinar stamt af van dit verhaal van Gryla en Leppaludi. Toen deze verhalen voor het eerst verschenen waren de Jolasveinar ook enge wezens net zoals hun ouders. Maar over de jaren werden ze vriendelijke en leuk uitziende wezens. In de eerste verhalen, verschenen zij een voor een beginnende 13 dagen voor kerstmis. Elk van hen zou hun best doen om de voorbereidingen voor kerstmis te treffen. Eentje zou eten stelen, de ander vieze kleren, en eentje stal kaarsen. Zo hadden ze allemaal hun eigen taak.

Tegenwoordig laten ze kleine kadootjes achter voor kinderen die zich het hele jaar goed gedragen hebben. De kinderen laten hun schoen bij het raamkozijn en de Jolasveinar stopte er dan een klein kadootje in. Kinderen die Stout zijn geweest krijgen een aardappel, om hun eraan te herinneren zich goed te gedragen het komende jaar.

In Finland

In Finland praten ze over Joulupukki, die vroeger werd omschreven als een gemene geitachtige figuur. Hij gaf geen kadootjes aan kinderen en hij eisde goed gedrag. Hij maakte de mensen bang, waardoor ze elke december een groot festival hielden om hem weg te jagen.

Door een onbekende reden transformeerde deze gemene geit over de jaren in een lievere geit met een zachter karakter, die leek op die van de Amerikaanse kerstman. Hij is waarschijnlijk een combinatie geworden van een oude legende en van verhalen rond de wereld over de kerstman.

Terwijl in de meeste landen de kadootjes midden in de nacht worden gebracht als iedereen slaapt, brengt Joulupukki de kadootjes overdag zodat de kinderen hem kunnen zien.

In Frankrijk

In Frankrijk wordt hij Pere Noel genoemd. Hij bezoekt de kinderen die lief zijn geweest en brengt ze kadootjes midden in de nacht. De kinderen vullen hun schoen met een worten of hooi voor het rendier van Pere Noel.

Hij word vaak gezien samen met Pre Foustard, hij is degene die de kerstman verteld wie er stout en lief is geweest het jaar.

Pere Noel is heel druk in december, want sommige kinderen krijgen 2 keer een kadootje. De eerste keer is op 6 december en de andere keer op 24 december.

In Brazilie

In Brazilie hebben ze een kerstman die ze Papai Noel noemen. Ze geloven dat hij in Groenland woont.

Omdat het zo warm is in Brazilie, draagt Papai Noel dunne zijden kleren. Hij brengt kadootjes naar de kinderen op kerstavond.

De kinderen zetten hun schoen voordat ze naar bed gaan. En als ze weer wakker worden zit er een klein kadootje in, ook worden er kadootjes rondom het huis verstopt.

In Siberie

In Siberie wordt hij Dedt Moroz genoemd, wat letterlijk vader ijs betekend.

Er was eens een vrouw die 2 stiefdochters had, eentje was heel lief en de ander was heel slecht. Op een dag tijdens een heftige ruzie, gooide de vrouw haar lieve stiefdochter het huis uit, de kou in. Kort daarna verscheen Dedt Moroz op zijn slee. Hij was heel erg onder de indruk van de goedheid van het meisje, en beloonde haar met diamanten.

Toen haar stiefmoeder hier achter kwam, gooide ze haar slechte stiefdochter het huis uit de kou in. Het slechte meisje werd hier zo boos om en begon te tieren,wat Dedt Moroz irriteerde, waardoor hij haar in ijs veranderde.

In Amerika

De Amerikaanse versie van de kerstman is afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas, maar ze noemen hem Santa Clause. De legende van Sinterklaas werd naar Amerika gebracht in de 17de eeuw.

Sinterklaas kreeg zijn Amerikaanse vorm in 1823 in een gedicht; The night before christmas geschreven door Clement Clarke Moore. Hij voegde er zoveel aan toe, zoals bijvoorbeeld de namen van de rendieren, het geluid van de lach van Santa Clause, en de mysterieuze manier van door de schoorsteen naar beneden gaan.

De manier waarop Santa eruit ziet is verder ook tot in de kleinste details verzonnen door Thomas Nast, een illustrator die een tekening maakte van een rondbuikige kerstman. Hij bouwde op de bekende Santa en voegde steeds meer details toe. Zo kwam er een werkplaats op de Noordpool bij, waar de elfjes werkten om kadootjes te maken. En zo had Santa ook een lijst waarop hij bijhield wie er lief of stout waren geweest.

In de vroegere verhalen werd Santa omschreven als een elf, maar kreeg over de jaren een steeds menselijkere verschijning. En zo werd hij uiteindelijk een dikke vrolijke man.
© 2007 - 2025 Daisy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…
De 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondDe 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondNet als in Nederland het verhaal van Sinterklaas aan elk kind wordt verteld, wordt in Amerika elk kind wijsgemaakt dat d…
Kerstsymbolen en wat ze betekenenKerstsymbolen en wat ze betekenenKerstmis heeft een religieuze grondslag. Tijdens de Kerst herdenken we de geboorte van Christus. Dat Kerstmis een christ…

Sinterklaas, oorsprong liedjesEén maal per jaar, van half november tot begin december, is er weinig verschil tussen de volwassenen en kinderen. De Sin…
Pinksteren en de Heilige GeestNiemand heeft de Heilige Geest ooit gezien, bestaat deze Geest eigenlijk wel? Jezus is terug bij zijn vader en heeft bel…
Daisy (43 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.