Ideeën voor Sint Maarten, lampionnen en knutsels
Elk jaar komen er in Noord-Holland tijdens het Sint-Maartenfeest op 11 november weer tientallen kinderen aan de deur, zingend en zwaaiend met een prachtige lampion, vlijtig in elkaar geknutseld, op school of thuis. Iedere keer is het weer spannend hoeveel lekkers er wordt opgehaald. Met de volgende ideeen voor het maken van een lampion worden de tassen zeker gevuld en is het zelfs leuk om de lampion te bewaren.
Raket
Benodigdheden:
- plastic literfles
- vloeipapier in verschillende kleuren
- zilverpapier
- lijm, schaar
- sint Maartenlichtje aan stokje met handvat
Haal het bestaande etiket van de fles af en maak hem goed schoon. Laat hem drogen door hem op de kop op een doek te zetten.
Scheur ondertussen van het vloeipapier kleine stukjes, strookjes of andere vormpjes, knippen mag ook. Plak de stukjes willekeurig op de fles, het kan ook in een patroon dat je zelf kunt verzinnen. Probeer maar uit.
Knip van karton scherpe vormen, ter grootte van ongeveer 15 cm. Dit zijn de staartpunten, die op de fles geplakt moeten worden. Laat ze uitsteken. Doe het lichtje alvast in de fles door de dop-opening. Knip een cirkel, maak een snede tot het midden en vorm hier een punt van. Zet dit over de opening en laat het draadje van het lampje hier doorheen komen.
Maak slingers van zilverpapier of crepepapier en plak dit aan de staartpunten.
Succes verzekerd.
Vlinder
Benodigdheden:
- een klein plastic "Spa" flesje
- groot stuk karton
- vloeipapier in verschillende kleuren
- sitspapier in verschillende kleuren
- chenilledraad
- ijsstokjes of stevige rietjes
- lijm, schaar
- lichtje
Maak het flesje goed schoon en laat het goed drogen. teken op het karton een grote vlinder, alleen de omtrek. Zorg ervoor dat het flesje in het midden past, want dat is het lijfje. Knip de vlinder uit.
Beplak het flesje met het vloeipapier, het vloeipapier moet in kleine stukjes gescheurd of geknipt zijn, dat geeft een mooi effect. De vlinder mag zowel aan de boven-als aan de onderkant beplakt worden met grotere vormen sitspapier, dat glimt mooi en kan goed opvallen.
Leg het flesje in het midden van de vlinder, maak aan weerszijden van het flesje 4 gaatjes in het karton, zodat daar het chenilledraad doorheen gehaald kan worden om het flesje aan het karton vast te maken. Plak aan de onderkant van het flesje nog wat vloeipapier over het chenilledraad zodat het niet los kan raken.
Het lampje kan door de opening in het flesje gehangen worden, dit blijft beter hangen als er een snee gemaakt wordt aan de zijkant van de opening zodat je het draadje vast kan klemmen.
De vleugels kun je strak krijgen door ijsstokjes of stevige rietjes in een kruis over de onderkant te plakken.
Door een dun draadje door het vleugeluiteinde te halen en dat door te trekken naar het stroomdraadje, hangt de vlinder
beter.
Het is wat werk, maar het wordt heel mooi. Stel dat de vleugels te slap hangen, kun je ze nog makkelijk kleiner maken.
Spinnen, lieveheersbeesten, torren etc.
Benodigdheden:
- karton, in een ronde vorm van ong. 40 cm geknipt
- 2 kleinere, zwarte cirkels van 10 cm
- vloeipapier of vliegerpapier
- stroken
- lijm, schaar, prikpen en priklap
- kleine ronde plakkertjes voor de ogen
De basisvorm bestaat uit 2 geknipte cirkels van ongeveer 40 cm die je op elkaar legt. De kleine cirkels vormen de kop, die je tot de helft vast plakt aan beide kanten van de grote cirkels.Zo ontstaat er een langer vorm en zit de kop goed vast. Je kunt zelfs nog een soort angel aan die kop vastmaken.
De poten maak je van de stroken waar je muizetrappetjes van vouwt. Deze plak je later tussen de cirkels. Voor het lieveheersbeestje prik je gaten ter grootte van 4 cm uit het (rode) karton, waar je zwart vloeipapier onder plakt. Bij de spin kun je kruisjes uitprikken of andere vormen. Plak de oogjes erop.
Zorg dat er goed licht door de vorm kan schijnen. Als alle vormen zijn geprikt en beplakt, kun je de cirkels met de poten eraan, op het randje aan elkaar plakken. In het midden bovenop maak je een klein gaatje waar het lampje door kan. Dit gaatje werk je mooi af, zodra het lampje erin hangt.
Ziet er leuk uit en kan al door kleintjes gemaakt worden.
Vogels
Benodigdheden:
- karton
- vliegerpapier
- prikpen, priklap
- lijm, nietapparaat
- ijzerdraad
Hier is een basis voor een vogel:
Knip een vorm van een vogel uit karton, denk daarbij aan een voorkant van het lijf , aparte kop met voor- en achterkant, en de achterkant van het lijf, daarbij eventueel nog vleugels. Prik een cirkel uit de voorkant (de buik) en prik 2 ronde vormen voor de ogen. Vorm van karton een snavel en plak die op de kop. De uitgeprikte vormen beplak je aan de achterkant met vliegerpapier.
Veren maak je door vliegerpapier in strookjes van 10 cm te knippen en de uiteinden aan elkaar te plakken, zodat je een lus hebt. Die lussen plak je op de buik en de vleugels. Als je mooie kleuren gebruikt kan je de vogel zo mooi mogelijk maken en schijnt het licht, dat je door de kop naar binnen laat hangen mooi door het vliegerpapier. Je kunt de hele vogel aan het haakje van het lampje hangen m.b.v. ijzerdraad.
Er is wel hulp nodig bij het in elkaar zetten. Dit kan het beste door het geheel aan elkaar te nieten.