Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest?

Wat is Sint-Maarten en wat gebeurt er op dit kinderfeest? Op 11 november is het weer zover, dan wordt Sint-Maarten in een groot deel van Nederland gevierd. Sint-Maarten wordt niet overal gevierd en er bestaan verschillende gebruiken rondom Sint-Maarten. In de plaatsen waar Sint-Maarten wel wordt gevierd maken de kinderen op school een lampion waarmee ze liedjes zingend langs de deuren gaan. Als dank voor het gezongen lied krijgen ze snoep.

Wie was Sint-Maarten?

Martinus was een Hongaar die diende in het Romeinse leger. Hij werd op zijn achttiende katholiek en trad in het klooster. Hij werd in 372 bisschop van Tours en stichtte in Frankrijk diverse kloosters. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid. Wereldberoemd is het verhaal van de mantel die hij in tweeën sneed, om hem te delen met een bedelaar. Martinus overleed op 8 november 397 (81 jaar oud) en werd begraven op 11 november, dit werd zijn herdenkingsdag.

Waar wordt Sint-Maarten gevierd?

Sint-Maarten wordt gevierd in de provincies Limburg, Noord-Holland, Friesland, delen van Flevoland, Overijssel, delen van Gelderland, Drenthe en Groningen. Ook de stad Utrecht viert Sint-Maarten, dankzij de historische band die deze stad heeft met de heilige. In de zevende eeuw werd er een kerk op het Domplein in Utrecht aan Sint-Maarten gewijd en sindsdien is hij de schutspatroon van de stad.

Sint-Maarten wordt niet alleen in Nederland, maar ook in delen van België en Noord-Frankrijk gevierd. In de Belgische steden Aalst, Beveren, Ieper en Mechelen vult Sint-Maarten zelfs schoenen en geeft hij cadeautjes, net als Sinterklaas.

Kinderen in de basisschoolleeftijd maken voor het feest lampionnen waarmee ze langs de deuren gaan. Ze zingen liedjes in ruil voor snoep. Meestal zijn tijden vastgesteld waarop de kinderen mogen lopen, vaak is dit van zes uur tot acht uur.

Kinderveiligheidstips

 • Laat kinderen altijd in groepjes lopen, de kleinsten het liefst onder begeleiding van een volwassenen.
 • Vertel je kinderen dat ze nooit bij iemand naar binnen mogen lopen, ook niet op uitnodiging.
 • Spreek van tevoren af in welke straten ze mogen lopen.
 • Wanneer er ruzies uitbreken of opstootjes ontstaan, maak jezelf dan uit de voeten.

Traktaties bij Sint-Maarten

 • Geef liever geen onverpakt snoep. Ouders vinden dit vaak niet hygiënisch, waardoor dit in vele gevallen weggegooid zal worden.
 • Fruit is lekker en verantwoord, maar zal wel teleurgestelde kindergezichtjes opleveren.
 • Verpakt snoep zoals minimars, minisnicker, minirollo's enz.
 • Uitdeeldoosjes zoals Smarties, schatkistjes, rozijnen.
 • Uitdeelzakjes van Fruitella of Haribo.
 • Zakjes koekjes, die vaak gebruikt worden om mee naar school te nemen, zoals smoeltjes, mini-taaitaai, kapitein koek.
 • Lolly's
 • Reclame-artikelen en andere hebbedingetjes zoals pennen, potloden, gummen, Mac Donald dingetjes, knikkers (de knikkers natuurlijk niet voor de allerkleinste zangertjes).

Samen met buurtgenoten

Een groot succesnummer is vaak het samen met buren te organiseren. Zet een partytent in de straat en bak hier samen met een aantal buurtgenoten frikandellen, poffertjes, knakworsten of kroketten, evt. met iets te drinken erbij om de stembanden te smeren (kan ranja). Zorg voor een servet zodat de kinderen hun handen niet branden en vergeet niet een briefje op de voordeur te hangen met de tekst: “Wij staan in de tent” of iets dergelijks zodat de kinderen niet voor niets aanbellen. Wanneer je de ouders ook wil trakteren, denk dan aan koffie, thee of glühwein. Zo wordt Sint-Maarten echt een feest van de hele straat, ook voor de ouders.

Sint-Maarten liedjes

Sint-Maarten, Sint-Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan

Elf november is de dag
Dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
Elf november is de dag
Dat mijn lichtje schijnen mag

Mickey Mouse ging met z'n lichtje lopen
Alle deuren vlogen open
Mickey Mouse zei: “Dank u wel!”
en ging snel naar de volgende bel.


Plezierige Sint-Maarten!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Kinderliedjes: Sint MaartenKinderliedjes: Sint MaartenIeder jaar op 11 november wordt in sommige streken van Nederland, maar ook in Vlaanderen en Noord-Frankrijk het Sint Maa…
Sint-Maarten: Het begin van de winterSint-Maarten: Het begin van de winterOp 11 november, de dag dat Martinus of Maarten van Tours, ofwel Sint-Martinus, werd begraven, wordt het Sint-Maartensfee…
Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staartenSint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten11 november wordt bij veel mensen in Nederland en België, Sint-Maarten gevierd. Algemeen is de lampionnentocht. Wanneer…

Wat is carnaval?Wat is carnaval?Op 11 november wordt het begin van carnaval weer ingeluid. Vanaf die tijd vinden een groot aantal carnavalsactiviteiten…
Kerstboom: Wat is de meest geschikte boom?Kerstboom: Wat is de meest geschikte boom?Tijdens Kerstmis wordt een kerstboom geplaatst die wordt versierd met ballen, kaarsjes, lichtjes, slingers, et cetera. V…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/component/content/article/42-feesten/141193-sint-maarten
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.