Het Grote Boek van Sinterklaas

Het Grote Boek van Sinterklaas Als de Sinterklaas op bezoek gaat bij kinderen neemt hij altijd zijn Grote Boek mee. Ieder jaar werkt hij dit boek zelf bij, zodat hij alles weet van de kinderen in Nederland. Het is natuurlijk onmogelijk om alles van zo veel kinderen te onthouden en het Grote Boek helpt de Sint bij het onthouden van ieder kind.

De inhoud van het boek

Het boek van Sinterklaas staat vol namen van kinderen. Deze kinderen wonen in Nederland en wachten tot de Sint langs komt en een pakje brengt. Bij iedere naam staat hoe oud het kind is, wat het kind leuk vindt om te doen en waar het van houdt en of het wel lief geweest is. Ook kinderen die niet zo heel lief zijn geweest staan in het boek en soms staat daar wel eens bij dat dit kind eigenlijk de roe zou moeten krijgen.

Wat is de roe?

Het gebeurt niet heel veel dat kinderen de roe in hun schoen vinden. Dan moeten deze kindjes wel heel stout zijn geweest. De roe is een bosje droge takken die met een touwtje aan elkaar zijn gebonden. Heel vroeger werden vervelende kinderen met deze scherpe takken geslagen, maar dat gebeurt al lang niet meer. Nu wordt er wel eens de roe in schoenen gelegd in plaats van een cadeautje. Dit is alleen om kindjes te waarschuwen dat ze liever moeten zijn. Meestal komt de Sint dan nog terug om alsnog een cadeautje te brengen.

In de zak naar Spanje

Kinderen die heel erg stout zijn geweest krijgen wel eens te horen dat ze in de zak mee naar Spanje moeten. Zwarte Piet zou het kind dan vangen in zijn juten zak en deze dichtknopen om mee te nemen op de boot. Eigenlijk zijn de Pieten hier veel te lief voor en er zijn helemaal geen kinderen die zo heel erg stout zijn. Soms wordt nog wel eens tegen kinderen gezegd dat Zwarte Piet ze mee neemt in de zak als ze niet liever zijn, waardoor kleine kinderen erg bang worden van Zwarte Pieten. De laatste keer dat iemand echt mee is genomen in de zak was meer dan honderd jaar geleden. Dit kind was elke dag stout geweest en deed nooit aardig tegen anderen…

Hobby’s en sport

Bijna alle kinderen hebben wel een hobby waar ze vaak mee bezig zijn. Sommige kinderen sparen stickers, anderen tekenen of kleuren graag en weer andere kinderen bouwen graag boomhutten. De Sint weet precies welke hobby’s kinderen hebben en waarom. Dit schrijft hij in zijn Grote Boek en zo weet hij ook welke cadeautjes hij kan geven. Veel kinderen vinden sporten ook erg leuk en zijn er ook erg goed in. Voetballen, basketballen, zwemmen of bijvoorbeeld turnen. De Sinterklaas weet altijd wel een leuke verrassing te vinden die bij de sport past en waar kinderen heel blij van worden. In het Grote Boek van Sinterklaas staat zelfs welke kinderen wedstrijden hebben gewonnen, welke het best zijn in een bepaalde sport en wie de grootste verzameling heeft.

Waarom heet het boek ‘het Grote Boek van Sinterklaas’?

Het is natuurlijk heel goed te zien dat het boek van de Sint erg groot en dik is. Het is dan ook heel knap dat hij altijd onthoud welk kind op welke bladzijde staat. De Sint is de enige die dit weet. Het is namelijk zo dan niemand anders in het boek mag lezen, ook de Zwarte Pieten niet! Daarom heet het ook het Grote Boek van Sinterklaas. Daarnaast past het boek heel goed bij de kleding van de Sint. Het boek is rood met goud, net als de mantel en de mijter van de Sint. De bladzijden zijn een beetje geel. Dit is niet omdat deze geel horen te zijn, maar omdat dit boek al zo oud is. Als papier ouder wordt krijgt het een beetje een gele kleur in plaats van wit.

Schrijft de Sint zelf in het Grote Boek?

De enige die in het boek mag schrijven is de Sinterklaas zelf. De Sint schrijft heel netjes in sierlijke letters met veel krulletjes. In het boek mag alleen met potlood worden geschreven. Dit komt omdat kinderen elk jaar weer anders zijn. Sommige kinderen veranderen van school, van sportvereniging of bijvoorbeeld van hobby. De Sint kan dan de oude gegevens uitgummen en met potlood de nieuwe dingen weer opschrijven. Zo weet de Sint altijd de nieuwste dingen van een kind in plaats van de oude.
© 2009 - 2024 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…

Americo, het paard van SinterklaasAmerico, het paard van SinterklaasAmerico is het paard van Sinterklaas en hij is er altijd bij als de Sint weer in ons land is. Het mooie witte paard van…
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…
Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.