Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?

Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit? Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeveel laagjes heeft het pak van de Sint eigenlijk? De kleren van Sinterklaas zijn heel bijzonder en niemand anders mag deze kleren dragen.

Het beroemde pak

Het pak van de Sint bestaat uit zeven delen, namelijk de albe, de klingel, de stola, de mantel, de mijter, de staf en de handschoenen. De Sint heeft elke dag hetzelfde pak aan, waardoor zijn Pieten elke dag de wasmachine aan moeten zetten zodat de Sint de volgende dag weer schone kleren aan kan.

De albe

Onder de mantel van de Sint zie je een witte jurk. Dit is eigenlijk een soort onderkleed om de Sint lekker warm te houden. Het kleed is zo lang, omdat dan de benen van de Sint niet koud worden door de wind en niet nat van de regen. Als het erg koud is heeft de Sint nog een onderkleed aan. Dat is een paarse, want Sinterklaas houdt ook erg van de kleur paars.

De klingel

Natuurlijk moet de albe goed om de Sint heen gebonden worden, anders waait deze open en vat de Sint kou. Sinterklaas mag geen kou vatten als hij in Nederland is, want dan zitten alle kinderen voor niets op hun cadeautjes te wachten en is er geen Sinterklaasfeest. Het onderkleed wordt met de klingel om de middel van de Sint vast gemaakt. Eigenlijk is de klingel dus gewoon een soort riem die wij om onze broek heen doen. De klingel van de Sint moet natuurlijk wel goed bij zijn pak passen. Daarom draagt hij een gouden koord.

De stola

Sinterklaas heeft altijd een mooie sjaal om zijn nek hangen die aan de voorkant erg lang is. Daarom komt deze sjaal nog ver onder zijn lange baard vandaan. De Sint heeft een paar sjaals, maar het liefst draag hij zijn rode sjaal met gouden versiersels. Deze sjaal past natuurlijk ook het best bij zijn mijter en zijn jas.

De mantel

De jas van de Sint heet eigenlijk een mantel en is altijd rood met gouden versiersels. Natuurlijk heeft de Sint een lange mantel nodig om beter tegen de kou te kunnen. Als de Sint in de nacht op pad gaat met zijn paard Americo kan hij de mantel ver over de kont van zijn paard leggen, zodat de Sint en zijn paard het lekker warm hebben als ze over de daken lopen om de pakjes te bezorgen.

De mijter

Misschien is de mijter van de Sint wel zijn belangrijkste kledingstuk. De Sint vindt dat hij de deur niet uit kan zonder zijn mijter. Dat komt ook omdat de Sint erg lang haar heeft en dit zou allemaal in zijn gezicht waaien als hij geen hoed draagt. Zeker als hij pakjes gaat bezorgen is het natuurlijk erg gevaarlijk als de Sint niet kan zien waar hij is. De mijter van de Sint is rood met goud en loopt in een mooie punt. Heel veel kinderen maken een mooie mijter voor de Sint van papier. Natuurlijk neemt Sinterklaas altijd alle cadeautjes van kinderen mee naar Spanje, waar hij ze in zijn paleis zet.

De staf

Iedereen kent de gouden staf van de Sint wel. De Sint gaat nooit weg zonder zijn staf en als hij op zijn paard zit, dan draagt één van zijn pieten deze. Natuurlijk is de Sinterklaas erg oud en kan hij niet zo heel snel meer lopen als de kinderen, maar eigenlijk wil de Sint dit niet toegeven. Hij vindt het zo leuk om bij de kinderen te zijn dat hij zijn staf gebruikt om beter te kunnen lopen en de kinderen bij te kunnen houden. Als de kinderen gaan rennen, dan kan de Sint dat natuurlijk niet en heeft hij zijn paard nodig.

De handschoenen

Sinterklaas heeft twee paar handschoenen. Meestal draagt hij zijn mooie witte handschoenen, maar soms heeft hij ook zijn paarse aan. Als hij zijn paarse onderkleed draagt vindt hij het vaak mooier om dan zijn paarse handschoenen daarbij aan te trekken. Over zijn handschoenen draagt Sinterklaas een mooie grote ring met een rode glimmende diamant erin. Deze ring is voor de Sint erg belangrijk en hij vergeet hem bijna nooit om te doen.
© 2009 - 2024 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
De kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de stafDe kleding van Sinterklaas: de mantel, de mijter en de stafWaarom draagt Sinterklaas eigenlijk een mantel en een mijter en loopt hij met een staf? Dat vragen veel kinderen zich va…
Sinterklaas spel voor kinderenSinterklaas spel voor kinderenDit sinterklaasspel is een leuke oefening om met jonge kinderen te doen. In deze tijd van het jaar natuurlijk zeer gesch…

Het Grote Boek van SinterklaasHet Grote Boek van SinterklaasAls de Sinterklaas op bezoek gaat bij kinderen neemt hij altijd zijn Grote Boek mee. Ieder jaar werkt hij dit boek zelf…
5 december en de pakjespieten5 december en de pakjespietenIeder jaar is het op vijf december pakjesavond en komt de Sint bij veel kinderen op bezoek met zijn Pieten om cadeautjes…
Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.