De geschiedenis van Sinterklaas

De geschiedenis van Sinterklaas Sinterklaas is een gekend feest zeker in Nederland en Belgie. Maar weet u ook waar Sinterklaas eigenlijk vandaan komt? Waarom de Sint zo geliefd is en welke andere manieren om Sinterklaas te vieren er zijn gekend? Om u hierover een idee te geven heb ik de geschiendenis van Sinterklaas voor u in het kort uitgelicht.

Waar komt Sinterklaas vandaan?

Sint-Nicolaas werd in het jaar 270 geboren te Pataras (Klein-Azië). Op zeventig jarige leeftijd stierf Bisschop Nicolaas van Myra en dit op zes december. Pas na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard voor zijn goede daden.

Al voor het jaar 1000 was hij één van de meest vereerde heiligen in de Oosters en Westerse kerkelijke gemeenschap. Pas in de middeleeuwen ontwikkelde zijn sterfdag zich tot het speciale feest voor de kinderen zoals we het nu, al jaren, kennen.
Bij het kiezen van een Bisschop en zijn assistenten begon het geven aan de arme kinderen. Deze zogenaamde 'Onnozele Kinderen' kregen eten en drinken tot en met 28 december. Daarnaast kregen ze ook kleine cadeaus.

Langzaamaan groeide het trakteren van kinderen uit tot een algemeen erkend volksgebruik. Helaas was niet iedereen het hier mee eens. Men vond dat het niet in een religieuze levensstijl paste. In een aantal Nederlandse plaatsen, waaronder Tiel, Grave en Alkmaar waren de Sinterklaas vieringen zelfs verboden! Men vond dat de Sint vrijgevig genoeg was en dankzij zijn bescheidenheid zo goed was geweest voor de mensheid. Ook vond men dat dit niet teniet mocht worden gedaan door gekkigheden zoals een Sinterklaasfeest waarbij men enkel aan luxe en welvaart dacht.

Pas in de 19e eeuw probeert men weer het Sinterklaas Feest op gang te brengen. De eerste Bisschop duikt weer in het openbaar op. Ook werden toen de eerste Sinterklaasliedjes gemaakt. `Zie ginds komt de stoomboot` stamt af van 1851. Er zijn meerdere verhalen te vinden over het ontstaan van Sinterklaas. Zo waren er ingepekelde kinderen die Sinterklaas tot leven wekte en het verhaal van de zussen die hij uit de prostitutie haalde. Maar de bekendste is dan toch dat Sinterklaas drie schipbreukelingen wist te redden.

Sinterklaas viering van nu.

Sinterklaas, zoals wij die kennen, wordt voornamelijk in België en Nederland gevierd, maar ook onze landgenoten in het buitenland worden niet vergeten in december. Daar vieren ze echter op een hele andere manier Sinterklaas.
Zo zijn er de Zwarte Klazen maar ook bijvoorbeeld de Kerstman.

Sinterklaas wordt in ons land en dat van onze buren gevierd als een kinderfeest. Sinterklaas en Zwarte Piet komen in het land en de kinderen zetten hun schoen waarin ze de volgende dag heerlijk snoepgoed of kleine cadeautjes vinden. Ook wordt er in sommige huizen gestrooid.

Tot vijf december, en in Belgie zes December, worden er veel kleine feestjes gegeven waar ouders met hun kinderen Sinterklaas kunnen begroeten en snoep krijgen van Zwarte Piet. Ook wordt er dan veel gezongen en strooit Zwarte Piet snoepgoed.

Op vijf of zes december komt Sinterklaas samen met Zwarte Piet cadeautjes rondbrengen voor alle kinderen. Zakken speelgoed worden rondgebracht en het is een echt gezellig en heilig avondje met warme chocolademelk en typisch Sinterklaassnoep.

Overigens, de zwarte pieten zijn er door ons zelf bij verzonnen. Ook wordt er wel eens gezegd dat de Sint zwarte slaven in dienst had en dat Zwarte Piet hiervandaan komt. Daarnaast kan dit wel waar zijn. De Sint woonde in Turkije en niet, zoals het feest het vertaald, in Spanje.
© 2009 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…

Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas. Voor de één een feest, voor de ander een hel. Ben je niet zo creatief of ben je het zat om elk jaar een sur…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.