Leuke weetjes - Kerstmis en kerstweetjes

Wist je dat er kerstversieringen bestaan in de vorm van drollen, vrijende sneeuwmannen en hamburgers? Wil je weten hoe Kerstmis wordt gevierd in landen zoals Bulgarije en Finland? Heb je zin om te ontdekken waar de duurste en de grootste kerstboom ter wereld zich bevindt? Dit en nog veel meer kom je te weten in dit artikel boordevol leuke kerstweetjes.

Mexico – Rood ondergoed voor meer liefde

Zou je in het komende jaar een nieuw lief willen? Doe dan zoals de Mexicanen en draag tijdens de feestdagen rood ondergoed. Volgens een oude Mexicaanse traditie zorgt het dragen van rood ondergoed op oudejaarsavond immers gegarandeerd voor een nieuwe liefde in het komende jaar.

Eerste elektrische kerstversieringen

Minder is beter, is een term die niet opgaat als we het over elektrische kerstlichtjes hebben. Meer kleuren en lichtjes staan immers garant voor meer sfeer. Toch is het gebruik van elektrische kerstversieringen nog niet zo heel lang een gewoonte. De eerste elektrische lichtjes voor kerstbomen deden immers pas in 1895 hun intrede.

Kerstboom op zijn kop

De kans is groot dat je het nog nooit gezien hebt: een kerstboom die ondersteboven staat. Het is niet alleen een origineel zicht, het is ook bijzonder praktisch. Het feit dat de kerstboom op zijn kop staat, zorgt er immers voor dat er onderaan de kerstboom meer plaats is om cadeautjes te plaatsen. De kerstboom op zijn kop werd oorspronkelijk bedacht voor handelaars en is voor $600 te koop bij Hammacher Schlemmer.

Bulgarije – Vasten voor Kerstmis

Bulgarije is waarschijnlijk één van de weinige landen waar het niet leuk vertoeven is met Kerstmis. Eén maand voor Kerst begint immers officieel de vastenperiode. Dit vasten is bedoeld om onze lichamen en zielen te reinigen, kwestie van in vorm te zijn voor het grootste feest van Jezus Christus. Kerstavond is de laatste avond van deze vastenperiode.

Kerstmis

Het woord christmas (Engels voor Kerstmis) komt oorspronkelijk van het oud Engelse woord Cristes Maesse wat Christ’s mass (de mis van Christus) betekent. De afkorting Xmas wordt door velen gebruikt als afkorting om tijd en inkt te besparen. Conservatief Amerika vindt de X in Xmax niet kunnen en zegt dat het een belediging van de godsdienst is. Bizar genoeg is de eerste letter van het Griekse woord voor Christus Chi (dus X).

Leuke en bizarre kerstversieringen

We gingen op zoek naar leuke en bizarre kerstversieringen en schrokken ons een bult toen we op de volgende voorwerpen stuitten:

 • Kerstversieringen in de vorm van twee rendieren die seks hebben
 • Kerstversieringen in de vorm van een drol
 • Kerstversieringen in de vorm van Bin Laden
 • Kerstversieringen in de vorm van een tampon
 • Kerstversieringen in de vorm van het monster Ctulhu
 • Kerstversieringen in de vorm van een kerstman die een sneeuwman pijpt
 • Kerstversieringen in de vorm van vrijende sneeuwmannen
 • Kerstversieringen in de vorm van een kerstman met een blote poep
 • Kerstversieringen in de vorm van een kerstman op een oorlogstank
 • Kerstversieringen in de vorm van een foetus
 • Kerstversieringen in de vorm van de ruimteschepen van Star Trek
 • Kerstversieringen in de vorm van een pak frieten
 • Kerstversieringen in de vorm van een hamburger
 • Kerstversieringen in de vorm van een stuk pizza
 • Kerstversieringen in de vorm van een hot dog
 • Kerstversieringen in de vorm van een boterham
 • Kerstversieringen in de vorm van een blikje Coca Cola
 • Kerstversieringen in de vorm van een glas champagne
 • Kerstversieringen in de vorm van Super Mario / Nintendo figuurtjes
 • Kerstversieringen in de vorm van een fototoestel
 • Kerstversieringen in de vorm van Elvis Presley
 • Kerstversieringen in de vorm van Bigfoot
 • Kerstversieringen in de vorm van een Maya piramide

Duurste kerstboom ter wereld

Soo Kee Jewellery, een juwelier uit Singapore, maakte ooit een kerstboom bestaande uit 21798 diamanten (in totaal 913 karaat) en 3762 kristallen kralen.

Grootste kerstboom ter wereld

Ook voor de grootste kerstboom ter wereld moeten we in Azië zijn. Ongeveer 70 werknemers van de Yilong Media Company van China hebben aan een reusachtige kerstboom gewerkt die bestaat uit zeven verdiepingen en 350 grote kerstbomen.

Jingle Bells

Het leuke Jingle Bells is zonder twijfel één van de populairste kerstliedjes ooit, maar oorspronkelijk was het nummer helemaal niet voor Kerstmis bedoeld. Het werd daarentegen gemaakt als liedje voor Thanksgiving en het is pas jaren nadien dat Jingle Bells een kerstliedje is geworden.

Finland – Sauna, aardappelen en pap

Finland is een land boordevol rituelen als het op Kerstmis aankomt. Het begint ’s morgens al met een typisch kerstontbijt van pap met rijst, melk en room. Daarna gaat het hele gezin samen naar de sauna. Eenmaal terug thuis krijgt iedereen een bezoekje van de kerstman. Er wordt glögg gedronken, een warme drank op basis van amandelen en druiven. ’s Avonds is het tijd voor een traditionele kerstmaaltijd. Deze bevat altijd ham en aardappelen.
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstrecept - kerststronk met chocoladeroomKerstrecept - kerststronk met chocoladeroomHet is een oude heidense gewoonte om tijdens de Winterzonnewende een boomstam in de open haard te branden om geluk te br…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…
Kerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalKerstmis: de traditie van de kerstboom en de kerststalOp Kerstmis viert de katholieke gemeenschap de geboorte van Jezus Christus. Het feest wordt uitgebreid gevierd, meestal…

De Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe kerstboom is niet meer weg te denken uit de huizen in de periode van Kerstmis. De boom wordt vaak rijkelijk versierd…
De kerststal, decoratie in de kersttijdDe kerststal, decoratie in de kersttijdIn veel huizen wordt met de kerstdagen een kerststal neergezet. In het stalletje staan de belangrijkste figuren die deel…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.