De Kerstboom, de oorsprong van de versiering

De Kerstboom, de oorsprong van de versiering De kerstboom is niet meer weg te denken uit de huizen in de periode van Kerstmis. De boom wordt vaak rijkelijk versierd met lichtjes, lampen en ook slingers en staat symbool voor het Kerstfeest. Tegen kerstmis wordt de kerstboom vaak ook nog voorzien van lekkernijen en cadeautjes voor de naaste familieleden en vrienden. De kerstboom wordt al jaren gezet. Maar waarom doen we dit? Waar komt het versieren van de Kerstboom eigenlijk vandaan?

De Kerstboom, de heidense oorspronkelijkheid

Vroeger werden vooral bomen gezien als een symbool voor de vruchtbaarheid. De Romeinen en ook de Germanen zagen in bomen een soort Goddelijkheid. Het waren belangrijke natuurelementen die zorgden voor de verbinding tussen de Goddelijke wereld en de aardse wereld. Ook werden bomen gezien als een ware levenskracht. Vandaar dat de boom ook wel eens de levensboom werd genoemd.

De Germanen geloofden in Boomgeesten. Deze Boomgeesten hadden bijzondere krachten en zorgden voor goed leven. Steeds vaker ontdekte de Germanen dat er een speciale boom was die eigenlijk altijd groen bleef: De Groene Den. De andere bomen werden tenslotte allemaal kaal en verloren hun bladeren.

Om de Boomgeesten gunstig te stemmen en te zorgen dat deze snel weer terug zouden keren en vruchtbaarheid zouden brengen besloot men de kale bomen te gaan versieren met allerhande zaken om zo de Boomgeesten weer terug te lokken. Dit werd gedaan door appels, slingers en zelfs met goud en zilver. Later werden er ook versieringen in gehangen in de vorm van sterren en de maan en werden er ook soms offers gebracht. Dit laatste wordt vaak vergeleken met de cadeautjes die nu gegeven worden.

De Kerstboom, de Christelijke oorspronkelijkheid

Lange tijd werd de Kerstboom juist niet gezien als een Christelijk symbool. De boom werd zelfs niet toegelaten in de kerk en werd ook niet met het Kerstfeest samen gezien. Toch besloot het Christendom om de Kerstboom zichzelf toe te eigenen en de boom ook te gaan vereren maar op een Kerkelijke manier. De Heidense oorspronkelijkheid werd hiermee teniet gedaan.
De boom werd geassocieerd met de Heilige drie eenheid en werd symbool van kennis, goed en kwaad en stond hij symbool voor de boom waar Eva haar vergiftigd fruit uit plukte.

Het gebruik van de Heidenen, een boom uit het Heilige bos halen en in het midden van het Marktplein versieren en plaatsen, werd pas in de 16e eeuw weer ingevoerd en toegelaten door de Christenen. Eerst mocht dit enkel op marktplaatsen maar later ook in de huizen van de rijken. Pas na de tweede wereldoorlog, dus eigenlijk pas sinds kort, werden Kerstbomen toegelaten in alle huizen en zien we ze nu dus ook bij alle gezinnen rond de kerstdagen.

De versieringen werden vervangen voor slingers, gebak, gekleurde papiertjes en gekleurd draad. Het enige versiermiddel dat overbleef van de Heidense oorspronkelijkheid was de Appel. Hoe meer tijd er verstreek en hoe vaker de Kerstboom in de huizen kwam werden er nieuwe versieringen aan toegevoegd, zo ontstond dus ook het engelenhaar en de kerstballen.

Kerstboom, de tegenwoordige versiering

De kerstballen

Kerstballen werden pas in de 17e eeuw gemaakt. Het was eigenlijk een wedstrijd wie de grootste glazen bol kon blazen. Deze werden dan in de deuropeningen gehangen en zouden de boze geesten verjagen. Later werden ze steeds lichter en kleiner en konden ze ook in de Kerstboom, een stukje Heidense geschiedenis kwam hiermee terug.

De Piek

De Piek is geheel Christelijk te noemen. Het is de ster die de drie koningen naar Jezus leidde.

De Lichtjes in de Kerstboom

De Heidenen hadden een Joel kaars. Hiermee vereerde ze de geboorte van de zon en spoorde de kaars de zon aan de aarde goed te gaan verwarmen. De Christenen veranderden dit weer. Zij gaven aan licht de betekenis van nieuw leven. Het kindje Jezus bracht licht en verlossing naar de aarde. De kaars en de ster van Bethlehem zijn hier dus gelijken. Vroeger branden men dus kaarsen in de Kerstboom, tegenwoordig hebben we gewone kerstverlichting.
© 2009 - 2020 Steffie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…

Organiseer een kerstdiner zonder stressOrganiseer een kerstdiner zonder stressZodra de feestmaand december begonnen is begint iedereen zich langzaam op te maken voor het kerstfeest. Er worden afspra…
Leuke weetjes - Kerstmis en kerstweetjesWist je dat er kerstversieringen bestaan in de vorm van drollen, vrijende sneeuwmannen en hamburgers? Wil je weten hoe K…

Reageer op het artikel "De Kerstboom, de oorsprong van de versiering"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Stein Steeman, 21-10-2018 14:13 #3
Piek zou een gespietste appel kunnen zijn, vanuit de Germaanse traditie om de boom te versieren met appels. Lijkt daar ook het meest op gezien de vorm van de Piek. Boom stond symbool voor de Zonnewende, dus dat de dagen weer langer werden.

Mesmand (infoteur), 14-12-2017 14:15 #2
De boom werd geassocieerd met de Heilige drie eenheid en werd symbool van kennis, goed en kwaad en stond hij symbool voor de boom waar Eva haar vergiftigd fruit uit plukte. Waar is uw bronvermelding over deze uitspraak?

Petra, 18-01-2015 01:25 #1
Even een rechtzetting… Eva plukte een vrucht die begeerlijk was om te zien… Lees genesis 1ste boek in de bijbel oude testament. Er staat niet dat de vrucht vergiftigd was toch? Het was toch sneeuwwitje die in een vergiftigde appel beet? Sneeuwwitje was uit een sprookje… Maar eva en adam dat is echt gebeurd! Het ging om een proefverbod van de Here God. Van alle bomen mochten ze eten. Behalve van de boom der kennis van goed en kwaad!, als ze daarvan zouden eten zouden ze sterven… Nu het toch over de boom gaat… In het boek openbaringen. Laatste boek in de bijbel… Hierin wordt ook geschreven over een boom. De boom des levens… Ik wens u veel leesgenot in het lezen hierover…

Infoteur: Steffie
Gepubliceerd: 28-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Reacties: 3
Schrijf mee!