Langer genieten van de kerstboom

Langer genieten van de kerstboom Na sinterklaas wordt het weer tijd om een kerstboom in huis te halen. Volgens de traditie staat deze tot Driekoningen, op 6 januari. Slechts weinig bomen zien er tegen deze tijd nog goed uit. De naalden worden bruin en vallen uit. In huis levert dit een hoop rotzooi op, en de boom ziet er niet meer mooi uit. Er zijn verschillende mogelijkheden om de boom er langer groen en gezond uit te laten zien, te beginnen met de goede boom kiezen. Ook locatie, water en zelfs de decoraties kunnen helpen.

De goede boomsoort kiezen

Het kiezen van de goede boom is misschien wel het belangrijkste om lang te genieten van de kerstboom. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen, de naalden hebben afwijkende kleuren, de vormen zijn anders en het naaldverlies is anders. De ene soort verliest nu eenmaal sneller zijn naalden dan de ander. De nordmann staat bekend als een van de meest naaldbehoudende soorten.

Tip: Bij een boom mogen geen groene naalden afvallen. Gebeurt dit wel, dan is de boom uitgedroogd

Met of zonder kluit

Bron: Jorge Barrios, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jorge Barrios, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Veel kerstbomen worden met kluit verkocht. Dit is niet alleen zodat hij later in de tuin gezet kan worden, maar ook om de boom langer groen te houden. Een boom zonder kluit kan nu eenmaal geen of bijna geen water opnemen. Binnen twee tot drie weken is hier over het algemeen geen groene naald meer aan te vinden.

Over het algemeen is dus te zeggen dat een kluit erbij altijd goed is. Er zijn wel een aantal dingen om op te letten bij het kiezen van een boom met kluit:
  • Hoe groot is de kluit? De kluit moet dik zijn, met veel aarde. Als dit niet het geval is, heeft de boom niet voldoende haarwortels meer om vocht op te nemen.
  • Voelt de kluit droog aan? Als de kluit is uitgedroogd, kan het zijn dat er al delen van de wortels zijn uitgestorven. Er is geen manier om dit zeker te weten, dus het is beter om een boom te kiezen met een beetje vochtige kluit.
  • Past de kluit in de pot? Een triviale vraag, maar de kluit moet wel in de bestemde pot passen.

Tip: Te kleine of beschadigde kluit? Knip wat van de kleinste wortels af. De boom zal de wortels herstellen, waardoor hij weer water op kan nemen. De kleine wortels zullen in veel gevallen toch al dood zijn, ze afknippen geeft de boom weer een kans.

Water geven

Iedere plant heeft water nodig. Zo ook de kerstboom. Voor een boom met kluit is het gemakkelijk om water te geven. Hij heeft ongeveer een halve liter water per dag nodig, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Een boom zonder kluit kun je het beste in een speciale kerstboomhouder stoppen. Deze houder kan water vasthouden, waardoor het mogelijk is om de boom vocht te geven. Hiervoor moet wel het onderste hout van de boom worden afgezaagd, dit hout is dood en niet meer in staat water op te nemen. De boom kan niet veel water opnemen, maar genoeg om het enige tijd uit te houden, mits hij niet op een te droge plek staat. Bij een boom met kruis is het niet mogelijk om water te geven. Het is wel mogelijk het uitdrogen te vertragen door de naalden vochtig te houden.

Naar binnen

Bij het naar binnen van de boom is het belangrijk hem niet meteen vanuit buiten naar binnen te brengen. Het temperatuursverschil kan makkelijk oplopen tot twintig graden, wat teveel is voor de boom. Laat hem eerst een nacht op een beschutte, koele plaats staan. Denk hierbij aan een schuur, een garage of een gang.

Locatie

Waar in huis kun je de boom het beste neerzetten? Er zijn een paar richtlijnen om rekening mee te houden.
  • Niet naast de verwarming. Hiervan droogt hij alleen maar sneller uit.
  • Niet in de tocht.
  • In voldoende licht, maar
  • Niet in direct zonlicht

Decoraties

Decoraties kunnen een grote rol spelen in het behoud van de kerstboom. Nepsneeuw is schadelijk voor de boom. Hij verliest hierdoor eerder zijn naalden. Ook met lampjes is het uitkijken. Kerstverlichting kan snel heet worden, waardoor de naalden sterven. Laat de lampjes niet de hele dag aanstaan, en zoek naar energiebesparende verlichting. Deze wordt minder warm.

Middelen voor naaldbehoud

Er zijn verschillende middelen te verkrijgen om een kerstboom langer naalden vast te laten houden. Deze gaan van kunstmest, tot chemicaliën. Van geen van deze middelen is bewezen dat ze voor beter naaldbehoud zorgen. Er zijn ook tal van huismiddeltjes bekend. Deze staan over het algemeen ook niet goed bekend. Ofwel ze doen niets, ofwel ze zorgen voor een groot brandgevaar.

Nepboom

Een kunstmatige kerstboom, gemaakt van plastic, blijft natuurlijk het langste groen. Toch kiezen veel mensen nog voor een echte boom. Uiterlijk zijn er al nepbomen te krijgen die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn, maar de geur en het gevoel zijn toch niet hetzelfde. Verder moet een nepboom het hele jaar ergens bewaard worden en is een goede nepboom over het algemeen nog duur.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Kerstbomen zijn in te delen in vier soorten. Dit vereenvoudigt het kopen van een kerstboom aanzienlijk wanneer je weet w…
Kerstboom kiezenVoor de kerst gaat u er op uit om een kertboom te kopen die blikvanger gaat worden in uw interieur. Er zijn in Nederland…
Hoe kun je naalduitval van de kerstboom voorkomen?Hoe kun je naalduitval van de kerstboom voorkomen?In veel huisgezinnen in Nederland wordt aandacht gezonken aan het sfeervol aankleden van de woning. Zodra de dagen korte…
Herplanten van echte kerstboom is denken aan het milieuHerplanten van echte kerstboom is denken aan het milieuIn de kerstperiode worden er veel kerstbomen geconsumeerd over heel de wereld. Zowel echte als kunstkerstbomen zijn erg…

Kersttradities in Frankrijk en hun ontstaanKersttradities in Frankrijk en hun ontstaanEen van de eerste kerstbomen die in Frankrijk werd gezet, is die van de hertogin van Orleans, Hélène de Mecklembourg. Zi…
Hoe een perfecte gastvrouw zijnHoe een perfecte gastvrouw zijnWanneer je mensen ontvangt voor een diner moet alles perfect zijn. Tijdens de feestdagen moet je dan ook nog eens vaak e…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Jorge Barrios, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 14-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.