Hoe een perfecte gastvrouw zijn

Hoe een perfecte gastvrouw zijn Wanneer je mensen ontvangt voor een diner moet alles perfect zijn. Tijdens de feestdagen moet je dan ook nog eens vaak een grote groep mensen ontvangen. Met een goede voorbereiding, het juiste menu, de nodige kalmte en deze tips komt dit heus wel goed en kan ook u genieten van het feest en het lekkere eten.

Voorbereidingen

Menu uitkiezen

Een eerste belangrijk punt is natuurlijk het menu uitkiezen. Uit hoeveel gangen zal het bestaan? Welke soep? Welk voorgerecht? Welk hoofdgerecht? Wordt het vis of wordt het vlees? Welk dessert? Zoek recepten die geraffineerd en toch eenvoudig of op voorhand te bereiden zijn, zodanig dat je geen uren in de keuken moet doorbrengen wanneer je gasten er zijn. Eens dat beslist is, moet er ook nagedacht worden over de wijn. Welke wijn past het best bij welk gerecht? Schrijf alles nauwkeurig op, want dit is belangrijk om het boodschappenlijstje te maken.

Boodschappenlijstje opstellen

Voor een gewoon feestje onder vrienden volstaat het om een gewoon boodschappenlijstje te maken met alle nodige ingrediënten op. Maar wanneer het specialer wordt of het is een diner tijdens de feestdagen, dan moet men even iets verder nadenken. Sommige producten kan je maar in bepaalde winkels krijgen. Informeer tijdig of ze de bepaalde ingrediënten in huis hebben. Tijdens de feestdagen is het erg druk in de winkels. Informeer tijdig of er moet besteld worden. Dit is vaak het geval voor vleesschotels, wild en soms zelfs brood. Controleer of je nog alle kruiden en specerijen in huis hebt, of alledaagse ingrediënten niet overtijd zijn. Vaak hebben we wel dingen in huis, maar als ze niet vaak gebruikt worden, kan het wel eens gebeuren dat ze vervallen zijn. En dat ontdekken een paar uur voor het feest is een ramp! Check ook of er genoeg drank in huis is. Sterke drank voor het aperitief, wijn, water, frisdrank, koffie en thee. Noteer wat er ontbreekt en vul je reserves aan.

Boodschappen doen

Er zijn een aantal dingen die op voorhand kunnen gekocht worden. Tracht dit te doen op een rustig moment, wanneer er niet te veel volk in de winkels is. Zo kunnen tijdens de feestdagen ijsstronken perfect op voorhand worden gekocht. De keuze is groter dan wanneer je ze op het laatste nippertje gaat kopen en in de vriezer blijven ze wel een poosje goed. Hetzelfde geldt voor zakouskis of aperitiefhapjes. Wanneer je ze niet zelf maakt, kan je prima diepvriesproducten kopen op voorhand. Ook drank kan op voorhand gekocht worden. Bestel tijdig vlees- of visschotels, speciale broodmanden, etc. Verse producten koop je de laatste dagen in, maar tracht ook hier de rushuren te vermijden.

Cadeautjes kopen

Is het een diner voor een feestdag of een verjaardag, vergeet dan ook zeker niet de nodige cadeautjes te kopen. Let er op dat je niemand vergeet. Cadeautjes kopen kan perfect lang op voorhand, op een rustig moment, zonder stress.

Op voorhand werken

Sommige dingen kan je op voorhand bereiden en op het laatste nippertje afwerken. Maak kattebelletjes met dingen die als laatste moeten gebeuren, de finishing touch. Een mooie roomtekening in de soep, een blaadje munt hier en daar, wat curry- of paprikapoeder links of rechts, peterselie of bieslook op een schotel. Het zijn kleine details die je bord of je schotel afmaken. En die door de stress wel eens vergeten worden. Aan dit euvel wordt dus verholpen door het kattebelletje dat je er aan herinnert wat je juist moet doen. Denk ook aan de ijsblokjes. Zet ze op tijd in de vriezer, zodanig dat ze mooi hard zijn tegen dat je ze nodig hebt.

Het huis opruimen

Ook dat is belangrijk en moet zeker niet de laatste dag gebeuren, wanneer je met je eten moet bezig zijn. Eens goed kuisen en flink opruimen, enkele dagen op voorhand. Zodoende moet je de dag zelf of de dag er voor nog maar even met de stofzuiger door het huis en alles ligt er pico bello bij. Zet ook een paar vazen klaar. Vaak brengen gasten een boeketje bloemen mee voor de gastvrouw. Zo hoef je niet in extremis het hele huis te gaan afzoeken terwijl je gasten wachten en je eten aanbrandt!

De tafel dekken

Natuurlijk kan je de tafel geen drie dagen op voorhand dekken, maar je kan wel al eens nakijken of alles in orde is. Is je tafel groot genoeg of moet je een tweede tafel bijzetten om al je gasten genoeg plaats te bieden? Heb je genoeg stoelen voor iedereen? Heb je een tafelkleed in de kleur die je wil? Is het netjes gestreken? Zijn er geen lelijke wijnvlekken op van het vorige feestje? Dit kan je verbergen door er een lopertje over te leggen. Check of je zo'n lopertje in huis hebt of ga er eentje kopen. Dat kan perfect wanneer je alles op voorhand nakijkt, maar iets moeilijker een uur voor je gasten gaan arriveren! Kijk na of je genoeg borden, glazen en bestek hebt. Is je bestek netjes en proper? Heb je servetten die bij je tafelkleed en je servies passen? Ook dat kan je op je gemak gaan kiezen wanneer je op voorhand plant. Moeten er nog bloemstukjes of kaarsjes gekocht worden om de tafel op te smukken? Ook dat kan rustig enkele dagen op voorhand.

De dag voor het feest

De dag voor het feest kan je rustig in de keuken doorbrengen. Maak op voorhand al wat op voorhand kan gemaakt worden. Stockeer in de koelkast of op een koude plaats. Zet tafel(s) en stoelen klaar. Leg het tafelkleed op, met de nodige accentjes: lopers, bloemstukjes, kaarsjes. Is dit niet mogelijk omdat je nog aan die tafel moet eten, leg dan alles klaar op één bepaalde plaats. Doe de laatste boodschappen en haal de bestelde producten op. Kijk ook na of je wel een kurkentrekker hebt, een schep voor het ijs, een taartmes, etc. Al het keukengerief dat iedereen wel heeft, maar dat zo weinig gebruikt wordt, dat we wel eens vergeten waar het nu juist ligt. Denk aan je tafelplanning. Wie ga je naast wie zetten? Wie komt met wie goed overeen of juist helemaal niet? Leg een aantal leuke CD's klaar. Ook daar kan je best niet achter hoeven te zoeken wanneer de gasten er zijn. Leg de dranken die gekoeld moeten zijn in de ijskast.

De dag zelf

Dek de tafel verder af. Bereid wat nog bereid moet/ kan worden. Zet alles klaar, zodanig dat je straks niet moet stressen. Zet een dienblad klaar met lege glazen, netjes afgewassen en gedroogd. Maak de hapjes voor het aperitief klaar. Snij de groenten. Maak het dessert. Kleed je feestelijk aan. Zet op het laatste nippertje mandjes met brood, kruikjes water en boter op tafel. Dan kan je dat al niet meer vergeten.

De gasten zijn er

Ontvang je gasten. Geef ze een aperitiefje met de nodige hapjes. Zet in de oven of op het vuur wat nog afgewerkt moet worden. Wanneer je de kookwekker opzet, kan je rustig het aperitief met je gasten gebruiken. Wanneer de wekker afgaat, kan je rustig de gerechten in de keuken gaan afwerken dankzij je kattebelletje. Duid de gasten hun plaats aan tafel aan. Durf ook je partner of de grote kinderen in te schakelen. Voor een leuk muziekje zorgen, de kaarsen aansteken, voor de drank zorgen, de ijskast bijvullen, dat zijn dingen die je aan anderen kan overlaten. Na een rustige maaltijd met een ontspannen gastvrouw een kopje koffie of thee met wat zoetigheden en eventueel een pousse-café om af te ronden.

Geniet van de maaltijd, geef een ontspannen indruk en alles zal wel los lopen!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst zonder stressKerst zonder stressKerst zonder stress. Een leuk kerstfeest organiseren zoals een diner, brunch of borrel vergt altijd veel van mensen. Som…
Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?De periode van kerst en nieuw is voor sommigen onder ons een periode van sociale verplichtingen en stress. We moeten vro…
Kerstcyclus: een periode vol feestdagenAls we het over "Kerst" hebben, denken we meestal alleen aan Eerste en Tweede Kerstdag. Er gaan echter nog feestdagen vo…
Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…

Langer genieten van de kerstboomLanger genieten van de kerstboomNa sinterklaas wordt het weer tijd om een kerstboom in huis te halen. Volgens de traditie staat deze tot Driekoningen, o…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.