Pasen: een lekkere paasbrunch
Niets zo gezellig als Pasen! Een feest zonder de stress van Kerstmis. Lekker relax opstaan, de kids paaseitjes zoeken en daarna met de hele familie aan tafel. Geen uitgebreid diner met zeven gangen zoals tijdens de eindejaarsperiode, maar een eenvoudige, lekkere paasbrunch, met de nodige eieren en broodjes. Wat vers fruit, melkprodukten en een groentenslaatje. En om het geheel af te maken, een glaasje bubbels!
Pasen is een rustig, ontspannen familiefeest. Geen stress, geen zeven gangen menu waar weken over moet nagedacht worden. Na het opstaan en het zoeken van de eitjes is het tijd voor een uitgebreide brunch met een paasbuffet! Lekker gevarieerd en gezond!
Brood
Op een paasbrunch mogen geen broodjes ontbreken! Lekker krokante pistolets, bagels, sneetjes stokbrood en notenbrood. Voor de zoetekauwen suikerbrood en rozijnenbrood. Sommige broodjes kan men op voorhand smeren voor een kleurrijk geheel.
- het tomaatbroodje: besmeer een half broodje of een sneetje stokbrood met magere plattekaas of quark. Maak een slaatje met stukjes tomaat. Voeg hier stukjes basilicum toe. Op smaak brengen met olie, azijn, peper en zout. Laten uitlekken en op de besmeerde broodjes leggen.
- het tomaat-mozarella broodje: snijd schijfjes mozarella en leg op een broodje. Hierop schijfjes tomaat en wat fijngehakte, verse basilicumblaadjes. Afwerken met peper en zout.
- het komkommerbroodje: besmeer een half broodje of een sneetje stokbrood met magere plattekaas of quark. Doe hier fijngeneden bieslook op en daarna schijfjes komkommer.
- het zalmbroodje: leg enkele blaadjes sla op een half broodje of op een sneetje stokbrood. Leg hierop een dubbel gevouwen sneetje gerookte zalm op.
- het kipbroodje: leg enkele blaadjes sla op een half broodje of op een sneetje stokbrood. Leg hierop een schijfje tomaat en daarna stukjes gerookte kip.
- het gezonde broodje: maak een mengsel van platte kaas, kleine stukjes radijs, bieslook, zout en peper. Beleg hier mee je broodje.
Eitjes
Hardgekookte eieren
De hardgekookte, versierde eieren die
in de tuin werden geraapt door de kinderen kunnen meteen verwerkt worden in een slaatje of een koude schotel. Enkele slaatjes met hardgekookte eieren:
- Speksla: meng in een kom sla, blokjes gebakken spek en in fijne stukken gesneden pijpajuin. Meng hieronder olie en azijn, peper en zout. Voeg op het laatste moment de gepelde en in schijfjes gesneden hardgekookte eieren toe.
- rijstsla: kook de rijst. Laat hem afkoelen. Doe er stukjes tomaat en zwarte olijven onder. Neem een doosje tonijn in eigen nat en verkruimel de tonijn. Voeg ook aan de rijst toe. Meng met olie en azijn. Zet in de koelkast. Snij op het laatste moment de hardgekookte eieren in schijfjes en leg op de rijstschotel.
- koude schotel: schik sla op een schotel. Leg hierop aspergerolletjes met ham, schijfjes tomaat en komkommer, schijfjes rode biet, een rijtje maïskorrels, koude princessenboontjes. Voeg er op het laatste moment de in schijfjes gesneden hardgekookte eieren aan toe.
Scrumbled eggs
Op zijn Engels, maar heel lekker! Gewoon de eitjes klutsen, zout en peper toevoegen. Het mengsel in de pan gieten en voortdurend roeren, zodanig dat het ei geen koek vormt. Lekker bij een broodje met vers gesneden bieslook. Een andere mogelijkheid is om er gebakken blokjes spek bij te voegen. Bij C1000 verkopen ze speciaal voor Pasen ragoutbakjes in de vorm van een paashaashoofd. Doe de scrumbled eggs hier in voor nog meer originaliteit.
Spek met eieren
Ook lekker bij een bruine boterham, de klassieker spek met eieren!
Zachtgekookte eieren met soldaatjes
De favoriet van elk kind! Zachtgekookte eitjes in een eierdopje, kopje er af en soppen maar met "soldaatjes"! Om soldaatjes te maken neem je gewoon een boterham die je in reepjes snijd. Wil je iets stevigers, dan neem je een broodje dat je in reepjes snijd.
Fruitsla
Het is nog geen hoogzomer, maar er is toch al vers fruit in overvloed. Maak dus een lekkere kom fruitsla met stukjes appel, peer, banaan, ananas, kiwi, aardbei, sinaasappel. Hoe meer kleur, hoe smakelijker het er uit ziet! Lekker puur natuur of met een beetje yoghourt of griesmeel.
Nog meer zoetigheid!
Voor de zoetekauwen kan er ook nog een mandje met chocoladebroodjes, alsook sneetjes rozijnen- en suikerbrood bij. Op een schoteltje kunnen ook nog plakjes cake of vruchtencake. Ook zelfgemaakte
cupcakes zijn hier zeker op hun plaats. Bij AH verkopen ze speciaal voor Pasen vormpjes in de vorm van hazen en kippen. Leuk om te versieren met marsepein of glazuur, snoepbolletjes, eitjes, etc. Maak ook een torentje met potjes joghurt in verschillende smaken. En natuurlijk mogen ook
chocolade eitjes en chocolade figuren niet ontbreken! Het is maar eenmaal Pasen per jaar!
Schotel kaas en charcuterie
Maak ook twee schoteltjes: een met verschillende soorten kaas (lekker bij het notenbrood) en een met verschillende soorten charcuterie. Ook bereide slaatjes als vleessla of preparé mogen zeker niet ontbreken.
En om te drinken?
Het is feest, dus er kan zeker een glaasje champagne of Cava in om te beginnen. Een lekkere kan vers geperst sinaasappelsap is hier ook zeker op zijn plaats. Verder natuurlijk ook thee en
koffie. Voor de kids melk of Fristi. Of een heerlijke kop warme chocolademelk. Of een
alcoholvrije cocktail. Om mee te doen met de groten zonder gevaar!