Oorsprong en toepassing paasboom

Oorsprong en toepassing paasboom Steeds meer mensen zetten tegen de tijd dat het Pasen wordt, de paasboom op. Een boom of veelal een bos wilgentakken c.q. krulhazelaar in een grote vaas, waar we vrolijk gekleurde attributen inhangen. Uiteraard in de paassfeer en variërend van een geschilderd eitje tot kleine poppetjes met vrolijke kleertjes. Gooi er nog een vrolijke strik in of wat gekrulde papieren stroken en je hebt het ‘paasgevoel’. Maar waar komt die paasboom of paastakken vandaan en wat kan je ermee?

Pasen

Om meer over de paasboom te weten, is het goed eerst iets meer over Pasen te weten. Hoewel we er vaak van uitgaan dat Kerstmis het grootste christelijke feest is, is dat niet het geval. Tijdens Pasen vieren we dat het mirakel heeft plaatsgevonden. Het mirakel dat Jezus is opgestaan uit de dood (op de derde dag na Zijn kruisiging).

Tegelijkertijd met dit mirakel zou er een aardbeving en zandstorm hebben plaatsgevonden en uit de vele onderzoeken die er naar gedaan zijn, komen we tussen 31 en 33 jaar na Chr. uit. Daar ontlenen we ook de uiteindelijke leeftijd van Jezus aan.

Er is in de loop der tijd veel aan toegevoegd en zo ook Tweede Paasdag. Eigenlijk heeft dit niets meer met Pasen zelf te maken. Zo ook het paasvuur. In oorsprong is een dergelijk vuur goed voor het verjagen van (winter)demonen, maar het is onderdeel geworden van het paasfeest. Andere toevoegingen zoals de paashaas en paaseieren hebben weer te maken met voorchristelijke elementen vanuit een Germaanse traditie. Overigens zijn er over de paashaas en de paaseieren ook theorieën dat het slechts een toevoeging is voor kinderen en zou het een meer pedagogisch karakter hebben.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Wat vooraf gaat
Aan Pasen gaan witte donderdag, goede vrijdag en stille zaterdag vooraf. De betekenis is als volgt:
  • Witte donderdag, begin van het lijden van Jezus (zijn kruisiging)
  • Goede vrijdag, het lijden en sterven van Jezus
  • Stille zaterdag (ook wel paaszaterdag genoemd), de grafrust

De paasboom

De traditie van de paasboom wordt uitgelegd als zijnde een overblijfsel van de meiboom, ook uit de traditie (heilige-boomcultus) van de voorchristelijke Germaanse periode. Boomheiligdommen werden geëerd door de Germanen. Hier kwamen de mensen bijeen om te bidden en soms ook te offeren.

De vertaling van de echte boom naar paastaken in een grote vaas, heeft ook vanuit praktisch oogpunt plaatsgevonden. De takken in een vaas zijn veel handiger en kunnen hetzelfde effect bewerkstelligen. Inmiddels wordt de paasboom ook als een soort meiboom gezien en die staat voor de lente, het nieuwe seizoen dat er aan zit te komen en het daarbij behorende naar buiten gaan en het leven vieren. Het loopt voor steeds meer mensen over in elkaar.

Bron: Ghwtog, PixabayBron: Ghwtog, Pixabay
Hoe aankleden?
De ultieme paasboom heeft dus behalve de gekrulde takken waar je allerlei vrolijke dingen aan op kunt hangen, ook groene knoppen en mogelijk zelfs al wat frisse lenteblaadjes. Voor sommige mensen gaat het niet ver genoeg en zet men meerdere paasbomen in de woning. De takken worden steeds vrolijker aangekleed. Enkele attributen die in de takken gehangen kunnen worden:
  • De bekende kleine eitjes, bij voorkeur in frisse heldere kleuren geschilderd.
  • Chocolade-eitjes om op te eten.
  • Minuscule meisjes en jongetjes van stof, uitgedost in vrolijke kleuren.
  • Kleine gele pluche kuikentjes.
  • Vrolijk uitziende klokjes in een frisse kleur of zilver.
  • Kleine koekjes gebakken in leuke deegvormpjes.
  • Vrolijke strikken (bijvoorbeeld van kant of zijden) in heldere kleuren (zowel om de vaas als om de takken).
  • Veelkleurige vlinders die wegvliegen.
  • Veertjes in allerlei kleuren.
  • Minuscule spiegeltjes.
  • Grote en kleine kralen afwisselend, los of aan een ketting.

Het is een vertaling van het gevoel dat aan een nieuwe periode wordt begonnen. Verandering, vernieuwing, transformatie, opstanding… allemaal in de het gedachtegoed van Pasen.

Bron: ArtsyBee, PixabayBron: ArtsyBee, Pixabay
Zelf maken
Het zelf maken is niet eens zo moeilijk. Takken kan je kant-en-klaar kopen of als je zelf een krulhazelaar in de tuin hebt, snip je enkele takken af. Hetgeen je in de boom gaat hangen kan je ook of kant-en-klaar kopen in warenhuizen en hobbywinkels of je maakt ze zelf.
Bijvoorbeeld (nep)eitjes kan je de boom versieren met verf, glitters, strikjes etc. Alle andere zaken kan je ook voorzien van strikjes om in de boom te hangen of gebruik kleine dunne ijzerdraadjes om bijvoorbeeld de vlindertjes echt op de tak te zetten. De kettingen kan je zelf rijgen of koop ze kant-en-klaar. Zorg wel dat je kettingen koopt die licht van gewicht zijn. Strikken kan je het beste zelf maken, je kunt de stof op rolletjes krijgen en bijvoorbeeld twee stofjes combineren in één strik.

Om het geheel af te maken kunnen katjestakken de vaas compleet maken. Zet er niet te veel katjes tussen, het moet uiteindelijk om de aangeklede takken gaan. Het maakt het geheel alleen wel af. Bij een glazen vaas is het ook leuk om knikkers of steentjes onderin te leggen. Het is ook goed om een relatief lichte vaas iets meer stabiliteit te geven.

Tot slot

De paasboom/-takken horen erbij en behalve dat ze het paasgevoel kunnen versterken, luiden ze ook een nieuwe periode in, namelijk de voorjaarsperiode van vernieuwing en verfrissing. Verder kan je je creativiteit botvieren op een mooie boom.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…
Wat vieren we met Pasen?Wat vieren we met Pasen?Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf…
Van paasei tot paashaasVan paasei tot paashaasVan paasei tot paashaas: weet jij waarom er Pasen wordt gevierd en waarom er hazen, kuikentjes, eieren en nog veel meer…

Kerstmis: traditionele symbolen, versieringen en cadeausKerstmis: traditionele symbolen, versieringen en cadeausKerstmis is de naam voor het geboortefeest van Jezus Christus, dus de viering van zijn verjaardag. Binnen het christelij…
Nieuwjaar bij de Chinezen in China en eldersNieuwjaar bij de Chinezen in China en eldersBegin februari wordt elk jaar het Chinees Nieuwjaar gevierd. Een maand later dan bij ons omdat de Chinezen de maankalend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
  • http://www.kuleuven.be/thomas/page/van-kruisboom-tot-paasboom/
  • https://www.theperfectyou.nl/artikelen/1280/paastak-versieren
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ghwtog, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: ArtsyBee, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.